„Domnul colonel” mai aduce o victorie pentru Regimentul 13

victorie pentru Regimentul 13

După prezentarea, miercuri, în Aula Primăriei Caransebeş, a celor trei cărţi semnate de prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, joi, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiu s-a desfăşurat acţiunea intitulată generic „Omagiu istoricului col. (r) Liviu Groza, la 85 de ani”.

Manifestarea a debutat în Aula Musei Caransebesiensis, la ora 9, cu deschiderea Colocviului Naţional al Regimentelor de Graniţă, ajuns la cea de a V-a ediţie, după care a avut loc lansarea cărţii „Regimentul I Românesc de Graniţă (Nr. 16) din Transilvania, de la înfiinţare până la sfârşitul Războaielor Napoleoniene (1762-1815)”, volum apărut sub semnătura istoricului Costin Feneşan, cartea fiind prezentată de managerul muzeului caransebeşean, Adrian Ardeţ.

„La Caransebeş, chiar în clădirea muzeului, şi-a avut sediul Regimentul Nr. 13 Româno-Bănăţean, constituit după 1765, prin Patenta Imperială semnată de Maria Tereza. El a existat până în anul 1872, când autorităţile maghiare au desfiinţat cordonul de graniţă, dar grănicerii şi-au continuat activitatea prin Comunitatea de Avere, prin Batalionul Grăniceresc constituit în 1930 şi au ajuns până în zilele noastre prin acest muzeu. Astăzi avem plăcerea de a avea invitaţi de seamă la acest colocviu, oameni care se apleacă asupra studierii acestor Regimente de Graniţă”, a spus Adrian Ardeţ în deschiderea lucrărilor colocviului.

victorie pentru Regimentul 13

Au susţinut comunicări prof. univ. Miodrag Milin, de la Universitatea de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Vasile Dudaş, de la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, figură proeminentă a istoriografiei contemporane, Carmen Albert, de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, Laurenţiu-Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, cu sediul la Caransebeş, Maria Gherguţă, Florina Fara, Adrian Ardeţ, Cristina Borlovan şi Constantin Brătescu.

Liviu Groza şi-a „ţinut” ziua după-amiază, în Aula Musei Caransebesiensis, invitaţi fiind istorici, colaboratori, prieteni ai sărbătoritului, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, precum şi ai clerului, ori conducători de instituţii, care au asistat la lansarea volumului „Aspecte din activitatea Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13 din Caransebeş”.

„Domnul colonel nu mai este demult un simplu personaj al municipiului nostru, al judeţului sau al Banatului, loc care îi este atât de drag. Liviu Groza este o legendă… Domnule colonel, eu vreau să vă mulţumesc că ne sunteţi contemporan, că faceţi parte din viaţa noastră, că ne permiteţi să stăm alături de dumneavoastră, la această masă, ceea ce e o mare onoare pentru mine. Ţin să îi urez «La mulţi ani!» încă de pe acum, chiar dacă abia în luna iunie domnia-sa va împlini 85 de ani”, a spus primarul Felix Borcean, oferindu-i venerabilului istoric un buchet alcătuit din 85 de flori.

victorie pentru Regimentul 13

După mesajul de felicitare transmis de conducerea Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, managerul muzeului, Adrian Ardeţ, i-a înmânat lui Liviu Groza, din partea prestigioasei unităţi de învăţământ superior, o distincţie pentru contribuţia adusă la cercetarea istoriei Banatului şi promovarea culturii româneşti.

În continuare, l-au felicitat pe reputatul istoric, oferindu-i diplome, reprezentanţii Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă, Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” din Reşiţa, Casei Corpului Didactic, dar şi foşti colegi şi actuali prieteni, printre care Gen. Adrian Marinescu, istoricul Gheorghe Lazarovici, pictorul naiv şi scriitorul Mihai Vintilă, sau prof. univ. dr. Ilie Cristescu.

Prezentarea cărţii a fost făcută de Adrian Ardeţ, care, după ce a vorbit despre cele 15 capitole ale volumului lansat, a adăugat: „Cartea este însoţită de un rezumat în limba germană şi o postfaţă care conţine mulţumiri adresate celor care l-au ajutat în definitivarea acestui proiect. Volumul este ilustrat printr-o serie de fotografii şi documente originale, pe care autorul le interpretează şi le comentează. Este o carte care te invită la lectură, o carte adresată atât publicului specialist, cât şi celui neavizat în probleme legate de istoria militară a Regimentului de Graniţă”.

În încheiere, col. (r) Liviu Groza a menţionat că în acest volum abordează puţin altfel decât a făcut-o până acum istoria Regimentului de Graniţă Nr. 13, în sensul că nu mai insistă pe partea militară a subiectului, ci vorbeşte despre căsătoriile în Graniţă sau despre organizarea sanitară, un loc central ocupând capitolele dedicate Generalului Traian Doda.

Cosmin VLAD

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei