Drumul spre IAD nu este pavat întotdeauna cu bune intenții

IAD mocio & jivan

Începe weekendul! Teoretic, e un moment de bucurie pentru cei care plănuiesc să se bucure de toamna generoasă din acest an. Nu cred însă că pentru PSD Caraș-Severin va fi un sfârșit de săptămână relaxant. Și asta în contextul scandalului scrisoricii pierdute, semnate de președintele Mocioalcă, prilej ce a generat scindarea organizației în două tabere. La prima vedere, din ce s-a relatat prin presă, am putea crede că cele două tabere sunt conduse de Mocioalcă și Jivan. În jurul lor s-au adunat mai mulți primari și organizații din județ. Și, tot din presă, am înțeles că mărul discordiei ar fi Dragnea. La prima vedere, repet! Lucrurile însă nu sunt ceea ce par. Fiecare parte și-a prezentat un punct de vedere născut din realitatea sa subiectivă. Lui Mocioalcă, pe de-o parte, îi este teamă să piardă conducerea partidului. Știm cu toții ce înseamnă asta. Șefi de deconcentrate, candidați pe liste – fie de consiliu local, județean sau liste pentru Parlament – control asupra investițiilor din județ s.a.m.d. Deci, într-un cuvânt, PUTEREA. De cealaltă parte, Jivan vine cu „aura” de trădătoare. Cea care a mușcat mâna ce a hrănit-o. Încă de acum 2.000 de ani, scriitorul și moralistul grec Plutarh a definit cât se poate de bine trădarea: „Îmi place trădarea, dar urăsc pe trădători”. În acest context, lui Jivan i-ar fi extrem de greu să coaguleze în jurul ei tot partidul. Și tocmai de teama unor viitoare trădări. Și mai are un dezavantaj: susținătoarea lui Dragnea fiind, odată cu plecarea acestuia, fie printr-un puci, fie printr-o decizie a instanței, sprijinul de la nivel central ar fi aproape nul, iar Mocioalcă s-ar întoarce pe cai mari alături de contestatarii lui Dragnea. Imaginați-vă trăsura trasă de vreo doisprezece cai ce suflă pe nări jar și-n ea Mocioalcă cu biciul de foc în mână. Dacă luăm în seamă cea de-a doua parte a expresiei enunțată de Plutarh, vă dați seama cam cum s-ar poziționa cei care au fost trădați astăzi.

Revenind la cauzele care au generat această scindare, nu puteam să nu remarcăm faptul că Mocioalcă a condus partidul după bunul său plac, ignorând și minimalizând rolul unor primari PSD. Cei care s-au poziționat împotriva lui Mocioalcă tocmai asta-i reproșează și anume faptul că mare parte dintre ei nu au fost consultați vis-a-vis de deciziile din partid. Una dintre aceste decizii este numirea șefilor de deconcentrate din județ. Este de notorietate că zona Caransebeș a fost mai mereu privilegiată. Mai mult, primarii răzvrătiți acuză faptul că la nivelul conducerii Consiliului Județean există o formă de management ce i-ar avantaja pe apropiații lui Mocioalcă. Iar această chestiune este vizibilă cu ochiul liber. Spun asta pentru că toți cei din deconcentrate și cei de la nivelul Consiliului Județean sunt trup și suflet alături de liderul social-democrat cărășean. Desigur, alături de câțiva primari ce sunt alături și ei de Mocioalcă. Și cu precădere de cei care au avut sau au de beneficiat de pe urma acestei apropieri.

Ceilalți, care se împotrivesc managementului politic al lui Mocioalcă, au fost „consolați” de atenția deputatei Jivan de-a lungul vremii, fie de pe poziția de la Ministerul Dezvoltării, fie din poziția de deputat. Cu siguranță mulți dintre ei au văzut-o ca pe un lider al partidului. Repet, în contextul ignorării lor de către președintele organizației. Numai că, în ultima perioadă, primarii au realizat că nu mai au nevoie de un tătuc (vezi ultima întâlnire la care au participat DOAR primarii), ci vor ca fiecare să ia parte activ la decizia din partid. Acum nu știm dacă această dorință este una singulară și indusă de mai multe voci sau ea este una majoritară izvorâtă în urma unei necesități. Acestea sunt argumentele ce mă îndreptățesc să cred că există și a treia tabără. Bineînțeles, totul stă în decizia CEx-ului național ce urmează să aibă loc cel mai probabil la sfârșitul săptămânii viitoare. Vom trăi și vom vedea!

Puterea nu se cedează așa ușor! Victimele colaterale nu vor înceta să apară

Schimbările ce vor avea loc la nivel județean, fie în organizația PSD, fie la nivelul conducerii administrative a județului, vor lăsa în urma lor cu siguranță și victime colaterale. Și aici nu mă refer doar la pierderea de funcții și influență. Din războiul ăsta vor avea câțiva de suferit. La putere nu renunță nimeni așa ușor. Și polițele se plătesc indiferent cum ies taberele din această bătălie. N-ar fi exclus nici zăngănitul de cătușe. Fie el și ca o formă de intimidare și discreditare a unei părți beligerante. Iar toate aceste chestiuni sunt posibile din cauza faptului că-n societatea în care trăim interesele personale și de grup (restrâns) sunt mult mai importante decât interesul general. Este adevărat că fiecare parte are propriul interes. Nu vreau să se înțeleagă că aș scuza pe cineva sau aș da dreptate unei părți sau alteia. Și drumul spre Iad (nu) este pavat cu bune intenții…

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei