(E) ALTCEVA pentru județul Caraş-Severin!

modelmic

Turismul este în opinia candidatului PSRO pentru Consiliul Județean, Alina Stancovici, una din principalele resurse ale județului Caraș-Severin. În opinia acesteia, atunci când se vorbește de dezvoltarea turismului în zonă ar trebui să se pună accent în primul rând pe stațiunea milenară Băile Herculane și pe Clisura Dunării. Stancovici și-a prezentat, pe scurt, propunerile pentru județ: 

PSRO poate însemna foarte multe lucruri dintr-o dată, dar pentru mine aceste iniţiale Prietenie, Socializare, Recunoştinţă şi Omenie sunt atribute care au cam fost uitate în politica românească.
Pentru judeţul nostru, sper ca PSRO să însemne dezvoltare, integrare şi socializare, toate trei circumscrise unui eveniment care se va petrece curând şi pe care partidele îl ignoră: Serbia va intra în Uniunea Europeană! De acest moment şi de felul în care va fi el administrat depind foarte multe în judeţul Caraş-Severin!

1. Dacă economie nu e, nimic nu e! Şi pentru ca ea să existe e nevoie de iniţiativă privată, spirit antreprenorial şi întreprinderi mici şi mijlocii. Pe lângă sprijinul obişnuit, acordat acestor direcţii de acţiune, este nevoie de o Şcoală Antreprenorială de elită la nivelul judeţului, care să catalizeze afacerile şi economia.

2. În penuria de resurse în care am fost băgaţi (cuprul şi uraniul nu mai sunt bune, cărbune nu mai trebuie etc), turismul rămăne o resursă importantă care trebuie însă reevaluată: zonele alpine încep cam pe la înălţimea la care se termină munţii noştri, aşa că, realist şi pragmatic trebuie să recunoaştem şi să valorificăm principala resursă turistică pe care o avem şi anume Dunărea, Clisura Dunării şi Băile Herculane.

3. Nu se poate economie de niciun fel şi, mai ales, turism fără infrastructură, în principal drumuri şi poduri care au suferit în judeţul nostru indiferent de cine a fost la putere! Această optică trebuie schimbată, iar infrastructura trebuie să devină cu adevărat prioritară!

4. Orice punct de legătură cu Serbia şi, în primul rând, Portul Moldova Nouă şi Punctul de trecere a frontierei de la Naidăş, trebuie privite ca noduri de reţea economică şi socială şi tratate cu prioritate în politica de dezvoltarea a judeţului Caraş-Severin în următorii patru ani.

5. Patrimoniul public şi privat al judeţului trebuie clar definit, inventariat şi înregistrat, fapt care a fost omis, în mare măsură, de trecutele administraţii. Inventarierea trebuie să fie proiectivă, iar în urma ei să rezulte clar ceea ce este activ şi poate fi productiv din punct de vedere economic.

6. Administraţia judeţeană, instituţiile şi funcţionarii publici trebuie să se modernizeze şi să se europenizeze, devenind eficiente, rapide şi răspunzând intereselor cetăţenilor. Informatizarea administraţiei trebuie reanalizată în ideea reducerii birocratizării, momentan excesive, în Consiliul Judeţean.

7. În mersul firesc al descentralizării, sănătatea devine un atribut esenţial al Consiliului Judeţean, iar în judeţul nostru reţeaua spitalicească este deficitară, destructurată şi dezorganizată. Bugetul pentru sănătate al Consiliului Judeţean trebuie regândit şi prioritizat în cadrul structurii generale a bugetului, astfel încât Spitalul Judeţean de Urgenţă să devină performant, chiar de elită.

8. Manifestările culturale tradiţionale trebuie dezvoltate şi îmbogăţite, pornind de la premisa că nu întotdeauna dragostea pentru folclor este sinonimă cu dragostea pentru cultură. Respectând tradiţia şi folclorul şi sprijinindu-le Consiliul Judeţean trebuie să acorde o atenţie sporită unor manifestări culturale creative de excepţie, teatrului, revistelor culturale de răsunet internaţional şi unui festival de creaţie, cu adevărat bănăţean, în care să fie reprezentat întregul Banat istoric.

9. Declinul sportului bănăţean trebuie oprit! Reşiţa şi Caraș-Severinul au pierdut buna reprezentare în fotbal, dar şi în alte sporturi, precum şi centrele olimpice naţionale de pregătire. Reuşitele din domeniul atletismului universitar şi luptelor libere, trebuie să fie multiplicate şi diversificate, iar judeţul are nevoie de o bază complexă de pregătire, pe care Stadionul din Valea Domanului nu o mai poate asigura.

10. Consiliul Judeţean trebuie să recunoască Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa ca pe o valoare identitară, intrinsecă a întregului Banat, să-i conserve tradiţia şi valorile, să o sprijine în activitatea de cercetare, dezvoltare şi învăţământ, astfel încât Universitatea să devină principalul catalizator şi focar de ştiinţă, tehnologie, administraţie, cultură şi istorie a Banatului”.

REPER 24

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei