Educație prin artă cinematografică și fotografică, la Oțelu Roșu

otelu

După aproape un sfert de secol, Cineclubul „Oțelul Roșu” își continuă activitatea, sub denumirea de Centrul de Documentare, Cultură Cinematografică, Creație Foto-Film din cadrul Liceului Bănățean Oțelu Roșu. Inaugurarea a avut loc în prezența unor invitați din Germania și Austria.

Printre participanți s-au numărat Lucian Glass, președinte al Ligii Asociațiilor Germano-Române din Germania (LARG), Ioan Godja, președinte RTV Unirea Viena și al asociației „Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA”, iar din partea gazdelor a participat directorul adjunct al Liceului Bănățean Oțelu Roșu, prof. Camina Racolța și președintele Despărțământului ASTRA Oțelu Roșu, prof. Rozina Ghiorghioni. De asemenea, a fost prezent și coordonatorul Cercului „Lumină bună”, Gabriel Găină, care îi va iniția pe elevi în tainele fotografiei, dar și ale IT-ului, învățându-i cum se prelucrează fotografiile pe calculator.

Directorul Casei Corpului Didactic Caraș-Severin, prof. Tudor Deaconu, s-a declarat convins de utilitatea acestui centru: „Nu este deschis întâmplător la Oțelu Roșu și apreciez inițiativa domnului dr. ing. Emil Mateiaș, unui dintre inițiatorii Cineclubului «Oțelul Roșu». Prin acest centru se aduce în actualitate activitate acestui cineclub, care vine să completeze ceea ce acest liceu are: Muzeul de Geografie Literară «Tiberiu Boșcaiu», Muzeul de Etnografie, Centrul de Documentare de la Școala Gimnazială Nr. 1. Sunt convins că acest centru este de un real folos pentru elevii liceului, dar și pentru întreaga comunitate și apreciez că aici s-a găsit deschidere din partea liceului și sprijin din partea Primăriei și Consiliului Local Oțelu Roșu. Activitatea Cineclubului, dar și activitatea IT care se dorește să se desfășoare în acest centru va atrage cu siguranță mulți tineri .”

Invitații au fost primiți cu pâine și cu sare, după obiceiul strămoșesc, de către copii îmbrăcați în costume populare românești, dar și germane, orașul Oțelu Roșu fiind înființat de către coloniștii germani. Centrul constituie un muzeu al Cineclubului „Oțelul Roșu”, având în dotare atât tehnică specifică anilor 70-80, cât și tehnică modernă. Tot aici se găsesc trofeele obținute de membrii acestui cineclub.

Au participat și câțiva membri activi ai Cineclubului „Oțelul Roșu”, precum Nicolae Negruțiu, prof. Florin Beșliu, dar și cea care a fost „vocea” tuturor filmelor documentare realizate de acest cineclub, dar și a textelor prezentate, apreciată și de specialiști în televiziune și film, Ștefania Puchianu, care ar fi putut fi oricând o realizatoare TV a unor emisiuni de la posturi naționale de radio sau televiziune.

După momentele artistice ale unor mici instrumentiști, care au interpretat cunoscute melodii din folclorul bănățean, cei prezenţi au vizionat un film documentar despre tradiția siderurgiei la Oțelu Roșu, realizat în anii ’90, când Uzina din Oțelu Roșu era condusă de către dr. Erwin Orszari, prezent la eveniment. Participanții au regretat situația actuală a acestei întreprinderi, care în prezent se află în conservare, producția fiind întreruptă în ultimii ani.

În final, a fost prezentat tuturor trofeul obținut de cineclubul de la Oțelu Roșu în cadrul Festivalului Hercules.ro, desfășurat în stațiunea Băile Herculane în 5-6 iulie. În luna august va avea loc și o tabără a micilor cineaști amatori, care vor fi membri ai acestui centru și, probabil, viitori jurnaliști, regizori, cameramani, fotografi etc.

Ion CUBIN

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”thumbnails” theme_id=”1″ gallery_id=”6″ sort_by=”order” order_by=”asc” show_search_box=”0″ search_box_width=”180″ image_column_number=”5″ images_per_page=”30″ image_title=”none” image_enable_page=”1″ thumb_width=”180″ thumb_height=”90″ thumb_click_action=”undefined” thumb_link_target=”undefined” popup_fullscreen=”1″ popup_autoplay=”0″ popup_width=”800″ popup_height=”500″ popup_effect=”none” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”50″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_info=”1″ popup_info_always_show=”0″ popup_enable_rate=”0″ popup_enable_comment=”1″ popup_hit_counter=”0″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ popup_enable_pinterest=”0″ popup_enable_tumblr=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”0″]

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei