Eleva Alexandra Țunea din Bozovici și-a descris cu talent emoția trăită la celebrarea Centenarului Marii Uniri!

modelmic

Elevă în clasa a VIII-a B la Școala Gimnazială din comuna Bozovici, Alexandra Țunea a descris cu mult profesionalism modul în care s-au reluat derulat acțiunile dedicate Centenarului Marii Uniri de la Bozovici. Așa cum o descrie chiar managerul Liceului Teoretic din Bozovici, Loredana Stanciu, tânăra Alexandra Țunea este o elevă eminentă, silitoare, de un real talent în exprimarea scrisă și vorbită, telant șlefuit prin contribuția mamei Alexandrei care este profesoară de limba și literatura română. Totuși, părintele nu a avut nicio contribuție la textul fiicei, Alexandra scriind din inimă într-o zi importantă pentru România, pe întreg cuprinsul țării noastre.

Cu adevărat impresionați despre consemnările Alexandrei dintr-o zi de 1 Decembrie ce a avut loc în Țara Almăjului, am ținut să redăm textul integral pe care tânăra almăjană l-a scris cu această ocazie, pentru că Alexandra, ca de altfel toți copii acestui neam, reprezintă viitorul României, un viitor care merită sprijinit și luat în seamă:

 “Evenimentul organizat la Bozovici cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Centenarul în Valea Almăjului
Într-un asemenea colț de rai, unde tradițiile sunt păstrate precum zestrea cea mai de preț a neamului, unde bunătatea și patriotismul sunt purtate în inima fiecărui om ca o comoară, centenarul unirii, al celebrării sacrificiului suprem făcut de strămoși, al pecetluirii sorții acestei țări nu putea fi sărbătorit decât cu o bucurie absolută și cu mare fast.
Astfel, ne-am adunat în parcul central din Bozovici, unde domnul primar al comunei, Stoicu Adrian Sergiu, a deschis manifestația printr-o alocuțiune vorbind despre acest eveniment definitoriu al identității noastre naționale și omagiind jertfa celor ce au luptat neînfricați pentru modul de viață lipsit de griji al românilor de azi.
Fiind un popor cu valori creștine, ceremonia de deschidere a continuat cu o slujbă, un Te Deum, oficiată de preoții veniți de pretutindeni, atât din satele din apropiere, cât și din Bozovici.
Slujba a fost urmată de momentele artistice pregătite cu bucurie de elevii Liceului Teoretic Eftimie Murgu, de la clasele primare, până la cele gimnaziale, coordonați de doamna învățătoare Cherescu Claudia, care nu încetează să surprindă și să emoționeze cu dăruirea sa inepuizabilă, respectiv de doamna profesor Bulza Camelia, care insuflă și încurajează sentimentul de patriotism în sufletele elevilor săi.
Mulțimea aflată în parc i-a ascultat pe copii cu sufletul la gură, aplaudându-i plini de entuziasm și admirație, unii dintre ei emoționându-se până la lacrimi la vederea patriotismului arzător din inimile lor neprihănite exprimat prin cântece și poezii intonate cu patos. Reprezentațiile copiilor au fost urmate de interpretarea unui cântec patriotic de către Nikolas Vasilikos.
După ce tinerii românași au încântat privirile spectatorilor, întregul grup a pornit cu alai spre monumentul eroilor, în frunte cu primarul și cu fanfara de la Bănia, care a călăuzit parada interpretând melodii patriotice.
Odată ajunși la monument, s-au rostit alocuțiuni de către domnul primar Stoicu Adrian Sergiu, domnul profesor doctor inginer Alimpe Ignea și de către eleva Adamescu Lorena, apoi avut loc o slujbă religioasă, după care elevii școlii gimnaziale de la Bănia, însoțiți de doamna director Maria Velcotă, ne-au mângâiat urechile și ne-au încântat privirile cu reprezentația lor.

De asemenea, cu ocazia acestui eveniment, interpretul de muzică populară Ghiță Călțun Brancu a intonat cu patimă două cântece patriotice, onorându-ne astfel cu prezența lui.
Cei care au adus un ultim omagiu centenarului și jertfei eroilor români au fost elevii corului Liceului Teoretic Eftimie Murgu, fermecându-i și fascinându-i pe spectatori cu cântece patriotice. Doamna director, Stanciu Loredana-Camelia, alături de cadre didactice ale Liceului Teoretic Eftimie Murgu, a stat mereu în mijlocul elevilor împărtășind cu aceștia bucuria de a fi împreună la un astfel de eveniment.

Sărbătoarea centenarului a fost încheiată cu o horă a Unirii și, apoi, alaiul s-a reîntors în parc, unde participanții au fost serviți cu ceai, vin fiert și fasole cu ciolan.
Nu pot spune decât că centenarul este un eveniment crucial și unic, care reușește să aducă fericire și bucurie în sufletul oricărui român, iar cei din Valea Almăjului cu siguranță știu cum să-l sărbătorească!

A consemnat eleva Alexandra Țunea, clasa a VIII-a
Mulțumim tutror celor prezenți. La mulți ani, ROMÂNIA!“

Iar noi, cei de la Reper 24, te felicităm dragă Alexandra, pentru modul spectaculos în care ai surprins și ai descris, ulterior, evenimentul de la Bozovici, cel care a marcat 100 de ani de la Marea Unire!

Sergiu TABAN


Daca ați fost martorii unui eveniment sau ai unei situații neobișnuite care ar putea deveni subiect de știre, contactați-ne la redactie@reper24.ro, pe contul nostru de Facebook sau pe WhatsApp la nr. 0747 081 224


Stiri similare

1 Comentariu

  1. bozovisi

    mai informati-va! Nu mai exista demult Scoala Gimnaziala Bozovici,
    e vorba de Liceul Teoretic “Eftimie Murgu”Bozovici, cu, de altfel, apare in text, mai jos…………

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei