Elevi și dascăli din Croația, primiți cu ospitalitate la Lupac

modelmic

Timp de 3 zile la Școala Gimnazială Lupac (care include și școlile din Clocotici, Rafnic și Vodnic) s-a derulat o nouă etapă a proiectului „NAŠ ZAVIČAJNI GOVOR – Graiul nostru local”, implementat în parteneriat cu Școala „Ante Starčevića” Rešetari – Croația, Primăria Lupac, Uniunea Democrată a Croaților din România – UDCR și Biserica Romano-Catolică Lupac. Proiectul este finanțat de Ministerul Științei și Educației din Republica Croația, pentru implementarea cooperării internaționale între școli care desfășoară activități de educație a minorității croate în străinătate. Este săptămâna “altfel” la Lupac la școală, în care se derulează activități extrașcolare. Din Croația a fost prezentă o delegație formată din directorul școlii, 3 cadre didactice și 10 elevi. Elevii sunt cazați în familii din comună, așa cum în luna octombrie 2017, 10 elevi din Lupac au fost în Croația.

Prima zi a etapei proiectului în România, a început cu participarea tuturor la slujba religioasă de la biserica din Lupac, urmată de o întâlnire la Primărie, unde oaspeții au fost întâmpinați de primarul Marian Vlasici și s-au prezentat activitățile proiectului de către directorii celor 2 școli: Tihomir Batalo și Marina Spătaru. Mesaje de bun venit oaspeților au fost transmise și din partea Inspectoratului Școlar și a Casei Corpului Didactic. Domnul Petru Hațegan, președintele Uniunii Democrate a Croaților din România, pe lângă faptul că a asigurat traducerea conversației, a avut un aport deosebit în acest proiect. Cadrele didactice, copiii, părinții și toți invitații s-au deplasat la un sălaș din apropiere unde copiii au participat direct la un obicei de primăvară specific zonei: “Sângeorzu – cucu-răscucu” (pe sub două oi din turmă, ținute bine, fetele și băieții au încercat să rupă în două un colac împletit de aluat de pâine, iar în funcție de cine a rupt bucata mai mare aflăm dacă turma va avea mai multe oițe sau mai mulți berbeci). Distracția a fost maximă, apoi în aceeași atmosferă veselă, toți au servit bucate tradiționale și cei mai mici au pornit tot felul de jocuri printre copaci.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157666473638217″]

De la doamna director Marina Spătaru aflăm despre a doua zi a vizitei: „Derulăm cu toți copiii, în școală la Lupac 3 ateliere de lucru: confecționarea unor piese din costumele noastre populare din hârtie și materiale textile, Ziua cărții și Ziua pământului, în cadrul cărora selectăm cuvinte din graiul local de aici și care nu se regăsesc în limba croată literară.”

După amiaza a însemnat petrecere la Căminul Cultural Clocotici, unde domnul Ioan Birta – omul de afaceri, fost elev al școlii – prezintă istoria locului pe înțelesul copiilor, iar învățătoarea Maria Vlasici descrie costumul popular croat specific zonei. Copiii din Croația își prezintă și ei costumele lor populare. La final, pe muzica formației „Tamburașii“ din Clocotici, toți exersează pasul de horă. Obiectivul final al proiectului este identificarea unor elevi talentați care să scrie poezii pentru un concurs literar organizat în Croația în proiect.

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei