Elevii reșițeni, învățați să își cunoască și aprecieze eroii!

modelmic

Mai mulți elevi ai Colegiului Tehnic Cărășan din Reșița au participat săptămâna aceasta la o lecție de istorie mai puțin obișnuită, o lecție la finalul căreia tinerii au învățat cât de important este să îți cunoști propria istorie. Activitatea s-a desfășurat la Centrul Județean de Cultură din Caraș-Severin, cu ocazia Zilei eroilor. 

Directorul instituției culturale, Liubița Raichici, le-a vorbit tinerilor despre eroii județului Caraș-Severin, cei care s-au jertfit pentru patrie în cele două conflagrații mondiale. Conform acesteia, în prezent elevii nu învață la școală decât lecții de istorie națională sau internațională, fiind neglijată istoria locală, cea prin intermediul căreia tinerii pot afla mai multe despre trecutul localității sau al regiunii din care provin. „Dacă nu îți cunoști istoria, nu își cunoști eroii, nu știi de unde provii, practic nu te cunoști pe tine însăți”, preciza Liubița Raichici.

CIMG2819

Elevii s-au arătat interesați să cunoască mai multe despre istoria județului Caraș-Severin, lucruri pe care, după cum preciza și profesorul Dan Oberșterescu, nu au prilejul să le afle de la școală: „Prin prisma curriculei pe care o avem acum la îndemână nu mai sunt atât de atât de aprofundate aceste teme, dar în activitățile noastre extracurriculare putem să îi facem pe elevi să cunoască mai bine și să îndrăgească eroii din Caraș-Severin”, a precizat acesta.

La terminarea întâlnirii, tinerii au primit cadou câte un exemplar din volumul „Monumentele eroilor din județul Caraș-Severin”, scris de Petru Bona și Alin Cristian Scridon. Această monografie a fost publicată, după cum preciza Liubița Raichici „pentru a întâri sentimentul național, care ca și celelalte valori ale societății românești se află în mare pericol”.

CIMG2812

În județul Caraș-Severin practic nu există nici o localitate, în care să nu fi fost înălțat un monument dedicat eroilor, multe dintre acestea nemaifiind însă îngrijte în prezent. „Monumentele care se află în curtea bisericilor sunt îngrijite aproape în proporție de 100%, cele care în schimb se află undeva în afara incintei bisericii sau care se află în cimitire de exemplu sunt mult mai puțin îngrijite. Aceasta este o problemă de conștiință pentru că nu cred că există o comunitate care să nu aibă minime posibilități să își îngrijească monumentele dedicare eroilor”, afirma Liubița Raichici.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei