Eminescu şi…Armata! „Eminescu a apărut în cultura românească la o răscruce a destinului acestui popor”

modelmic+editorial

Sala de festivităţi a Cercului Militar Caransebeş a găzduit luni, 15 ianuarie, conferinţa „Eminescu – coloana vertebrală a timpului său proiectată la +∞”, susţinută de istoricul Traian Tr. Cepoiu. La eveniment au luat pare elevi de la Colegiul Naţional „Traian Doda”, de la Seminarul Teologic „Ioan Popasu”, cadre didactice, reprezentanţi ai Episcopiei Caransebeşului, precum şi iubitori de cultură.

Traian Tr. Cepoiu este licenţiat al Facultăţii de Istorie-Filologie a Universităţii din Iaşi, licenţiat al Facultăţii de Filosofie din Halle – Germania, director al Editurii „Scrisul Prahovean”, membru al Asociaţiei Arhiviştilor şi Prietenii Arhivelor, membru de frunte al „ASTREI”, membru al Asociaţiei Internaţionale a Cadrelor Didactice Universitare de la Bruxelles, şi este inclus în Dicţionarul Personalităţilor din România.

Traian Tr. Cepoiu nu este doar istoric, ci şi cercetător, scriitor, editor de carte şi artist plastic. Are publicate peste 30 de lucrări, deţine o bibliotecă cu 30.000 de volume, şi este preocupat de soarta românilor din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Buceag, Transnistria, Crimeea, dar şi a celor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

 „Am încercat să fac nu judecăţi de valoare, ci nişte aprecieri axiomatice, pentru că acum nu este important câte poeme a scris Eminescu, ci importantă este este direcţia în care aceste poeme au fost scrise, ce l-a determinat să le scrie, ce a avut în suflet. Pentru că Eminescu nu a apărut aşa, din neant, şi la o dată aiurea, pe firmamentul culturii româneşti. Consider că Eminescu a apărut în cultura românească, în spaţiul spiritualităţii româneşti, la o răscruce de vânturi, a destinului acestui popor. Dumnezeu l-a trimis la români exact atunci când trebuia”, a spus Traian Tr. Cepoiu.

După ce oaspetele a dialogat cu cei prezenţi la manifestare, eleva Dafina Bârca, de la Seminarul Teologic „Ioan Popasu”, a recitat o poezie patriotică, iar P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, i-a acordat lui Traian Tr. Cepoiu Diploma de Excelenţă „Episcop Elie Miron Cristea”.

Manifestarea a fost organizată de Cercul Militar, Episcopia Caransebeşului, Seminarul Teologic „Ioan Popasu” şi Colegiul Naţional „Traian Doda”.

 

Cosmin VLAD

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei