Emisarul Vaticanului în România, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, a poposit la Reșița!

EMisar Vatican la Resita

Excelența Sa, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic al Sfântului Scaun în România, însoțit de Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului, au fost prezenți astăzi la Reșița, pentru a vizita locația din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde se va ridica viitoarea Biserică Greco-Catolică a orașului. Demersul vine după ce Parohia Reșița și Episcopia Lugoj, au încercat fără succes în instanță retrocedarea vechii biserici greco-catolice, construite la Reșița în anul 1847.

La întâlnirea cu emisarul Vaticanului, care este și Decanul Corpului Diplomatic al Papei Francisc, a participat și city – managerul orașului Reșița, Paul Vasile, fiu de preot greco-catolic din Maramureș, cel care s-a declarat onorat de vizita Excelenței Sale, asigurându-l de întregul sprijin legal al instituției pe care a reprezentat-o, Primăria Reșița, în vederea obținerii autorizațiilor pentru noul edificiu care se va construi pe terenul cumpărat de la compania TMK. Credincioșii greco-catolici reșițeni au primit cu bucurie și speranță vizita Arhiepiscopului Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic al Sfântului Scaun în România, acesta declarând că se află pentru prima dată în Eparhia Lugojului, de care aparține și Parohia Română Unită Greco – Catolică de la Reșița. Ambasadorul Vaticanului a luat act de anumite date din proiectul care se va realiza, sfătuindu-i pe cei care vor înălța acest lăcaș de cult să creeze o clădire înaltă, una care să conteze pe verticală, folosind în mod chibzuit cei 500 de metri pătrați de care dispune Parohia. Emoționantă a fost și rostirea rugăciunii Tatăl Nostru în limba română de către Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, alături de Preasfințitul Alexandru Mesian – Episcopul Lugojului și enoriașii bisericii greco-catolice din Reșița. Nunțiul Apostolic al Sfântului Scaun în România a declarat că va încerca să fie prezent și la momentul dechiderii oficiale, acela în care noua biserică va putea deservi enoriașii.

foto ambasador Vatican in Romania

Se știe că Biserica Greco-Catolică a dat o seamă de martiri iar cultul a avut de suferit odată cu ocupația stalinisto-comunistă de după cel de-al II-lea război mondial, fiind interzis și desființat de către cei aflați la putere vreme de 4 decenii, reintrând în legalitate după revoluția din Decembrie 1989. Să nu uităm că unul din martirii acestei biserici, Înalt Prea Sfinția Sa Dr. Valeriu Traian Frențiu, născut în 1875, la Reșița, ajuns Episcop al Eparhiei de Lugoj, s-a stins în închisoarea comunistă de la Sighet, în anul 1952, acolo unde au trecut la cele veșnice și alți 6 episcopi greco-catolici, pentru refuzul lor de a colabora cu Securitatea și de a trece la ortodoxism.

Nici până astăzi, în multe județe și orașe din România, Bisericii Greco-Catolice nu i s-a făcut cu adevărat dreptatea pe care o binemerita…

Emisar Vatican Miguel Maury Buendia

Sergiu TABAN

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei