Episcopia Caransebeșului aniversează un sfert de veac de la reînființare printr-un simpozion de ținută academică internațională

modelmic

Peste 70 de cercetători din țară și străinătate aduc mediul academic în municipiul Caransebeș la Simpozionul Internațional Comuniune și comunități: jertfă, slujire și spiritualitate.
Evenimentul este organizat de Episcopia Caransebeşului în parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa – Departamentul de Teologie și Științe Sociale, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte şi al Primăriei Municipiului Caransebeş, în perioada 6-7 mai 2019.

Lucrările simpozionului sunt prilejuite de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2019 ca Anul omagial al satului românesc și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

Episcopia Caransebeșului aniversează un sfert de veac de la reînființare în anul 1994, după ce în urmă cu șapte decenii, în anul 1949, a fost desființată abuziv de regimul comunist. Toate aceste motivații sunt însuflețite și de aniversarea unui secol de la instaurarea administrației românești în Banat în anul 1919.
Cei peste 70 de cercetători din țară și străinătate vor susţine comunicări în cele două secţiuni: Teologie şi Istorie.

Toți participanții își vor prezenta cercetarea referitoare la temele anunțate, atât în Sala Festivă a Centrului Eparhial, cât și în „Aula 1 decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș.

Un moment inedit față de anii precedenți îl constituie Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe ce se va desfășura în municipiul Caransebeș, pentru prima dată la noi în județ, în perioada 8-12 mai.

Suntem într-un an aniversar pentru episcopia noas­tră, deoarece împlinim 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului. De aceea, după sfinţirea catedralei de către Preafericitul Patriarh Daniel, în 12 septembrie 2010, acest moment din Duminica Tomii 2015 este cel mai important. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că şi în acest an ne-a învrednicit să continuăm frumoasele tradiţii, pe care le-am moştenit de la înaintaşii noştri” , a afirmat PS Episcop Lucian Mic.

La Caransebeș, primii episcopi sunt atestați la sfârșitul secolului al XVII-lea și în secolul al XVIII-lea, unii din ei au fost români, iar alții sârbi. În anul  1775, scaunul episcopal a fost mutat de la Caransebeș la Vârșeț. Episcopia Caransebeșului a fost restaurată, ca eparhie ortodoxă românească, în 1865. Primul cârmuitor al acestei eparhii a fost Ioan Popazu (1865-1889), un colaborator apropiat al mitropolitului Andrei Șaguna.

Episcopia Caransebeșului a fost desființată în 1949 și reînființată în 1994. Primul episcop de după reînființare a fost Emilian Birdaș, fost episcop de Alba Iulia, nevoit să plece la Arad, unde a primit funcția de episcop vicar. În 1996, după moartea episcopului Birdaș, Laurențiu Streza a fost ales episcop de Caransebeș. Acesta a păstorit până în 2005, când a fost ales mitropolit al Ardealului.

Din 2006 episcop al Episcopiei Caransebeșului este Lucian Mic, care a fost anterior episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Palatul Episcopiei Caransebeș, care datează din anul 1820, a avut, până în 1865, funcția de reședință a comandantului regimentului de graniță, ulterior  devenind sediul episcopiei. Clădirea din stânga a acestui ansamblu de factură eclectică a fost ridicată în anul 1891 în stilul vechi românesc, specific vechiului regat, funcționând la început ca spațiu pentru Seminarul Teologic.

foto: cript-caransebes.ro

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei