„Este foarte importantă repornirea economiei, dar acest lucru trebuie realizat în condiții de siguranță”

nona 1

Măsurile care ar trebui luate pentru repornirea în siguranță a economiei în România au fost discutate de membrii Departamentului economic al Pro România, în cadrul unei întâlniri online la care au participat reprezentanți din mai multe județe ale țării.

Este foarte important să repornească cât de curând economia, dar este mult mai important să vedem cum putem să facem lucru acesta în așa fel încât odată cu redeschiderea și relaxarea în general, să putem limita cât de mult răspândirea infecțiilor”, este de părere Nona Micicoi, coordonatorul Departamentului economic pe județul Timiș și în același timp președinta organizației de femei Pro România Timiș.

Conform Nonei Micicoi, pentru firme, dotarea cu echipamente de protecție necesare în această perioadă reprezintă un cost destul de ridicat, pe care nu l-au luat în calcul la momentul realizării bugetului:

„Echipamentele de protecție nu sunt o garanție, dar ajută să poți să faci condițiile de lucru cât mai sigure, dar presupun niște costuri și aici ar trebui ca Guvernul să accelereze puțin accesarea de fonduri europene și să existe niște granturi cu aplicare simplă și directă cu acest scop. Fiecare firmă, în funcție de numărul de angajați, să poată să acceseze o anumită sumă ca să se doteze și lucrurile să se desfășoare în condiții bune, iar firma să nu fie afectată din punct de vedere financiar.

Am și identificat sursa de finanțare, ca să zic așa, că și aceasta este o problemă. Putem să zicem că trebuie făcut aia și aia, dar din ce bani? UE a pus la dispoziția tuturor țărilor bani pentru așa ceva, pentru sănătate și securitate în muncă, pentru achiziția de materiale de protecție. Acum rămâne doar ca Guvernul să accelereze normele de alocare și să dea posibilitatea firmelor să acceseze acești bani”.

Nona Micicoi a precizat că toate propunerile și soluțiile identificate în cadrul întâlnirii, cum ar fi acordarea unor stimulente companiilor în vederea plătirii taxelor, vor fi înaintate Guvernului și Parlamentului.

Am ajuns și la concluzia că IMM Invest în forma în care este aplicată acum, este mai puțin eficientă, să nu spun altfel, dar este clar că nu își atinge scopul, adică firmele să aibă acces la finanțare ieftină și facilă. Ieftină este cumva pentru că este subvenționată dobânda de stat, dar facilă nu este pentru că până la urmă băncile nu au făcut niciun acord cu Guvernul în așa fel încât să fie ușor să acceseze finanțare niște microîntreprinderi care în momentul acesta dacă merg la bancă, sunt fix la mâna băncilor. Condițiile de creditare sunt cele standard, adică 90% din microîntreprinderi vor fi nebancabile pentru că aceasta este situația în România. Firmele nu sunt capitalizate, poate au o linie două de credit, și este clar că devin nebancabile și atunci mă întreb pentru cine este acest program IMM Invest”, a mai adăugat Nona Micicoi.

Întâlnirea a avut loc la inițiativa Ioanei Petrescu, șefa Departamentului economic al Pro România și în același timp vicepreședinte al partidului.

nona 2

 

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei