Evul Mediu câştigă teren la Caransebeş

evulmediu

Pe şantierul arheologic din apropierea Bisericii Medievale aflate în Centrul civic al municipiului Caransebeş a fost descoperită recent o a doua serie de oseminte, mai exact nouă schelete umane, aşezate în morminte succesive, poziţionate unele peste altele.

„Vom continua cercetările, pentru a vedea de când datează acestea. Suntem în faza de prelucrare, respectiv desenare, după care le vom ridica, pentru a determina nivelul de înmormântare, ordinea propriu-zisă, apoi vom adânci săpăturile, pentru că, probabil, sub aceste schelete mai există şi altele. Cu siguranţă aici a fost un cimitir ortodox, deoarece orientarea morţilor este pe direcţia est-vest”, a declarat Dimitrie Negrei, de la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, cel care coordonează aceste lucrări.

În acelaşi perimetru mai există un perete în care au fost dezvelite oseminte, însă acestea sunt dispersate, ele fiind deranjate de lucrările moderne efectuate în perioada ultimilor ani în această zonă.

schelete 3

La fel ca şi osemintele descoperite în urmă cu o lună, cercetătorii apreciază că, fiind vorba despre înmormântări succesive, scheletele datează din secolele XIII-XVI.

„Existenţa cimitirului era cunoscută încă din 1988, atunci când a fost descoperită Biserica. Noi nu ne aşteptam, dar speram să-l dezvelim, totul depindea de cât de deranjată a fost zona de construcţiile moderne. Spre bucuria noastră, în partea de sud a suprafeţei am reuşit să surprindem mai multe morminte, din perioada Evului Mediu, dar din ani diferiţi”, a mai spus Dimitrie Negrei.

La mijlocul săptămânii, la invitaţia managerului muzeului, Adrian Ardeţ, a vizitat zona şi PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, care, în 1988-1989, pe când era elev la Seminarul Teologic, a făcut săpături aici împreună cu angajaţii muzeului caransebeşean.

Cosmin VLAD

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei