„Facem într-un final ceva ce tot declarăm de 25 de ani”! 213 milioane de lei pentru dezvoltarea zonei turistice Semenic!

modelmic

Proiectul Consiliului Județean Caraș-Severin, al Primăriei Reșița și Primăriei Văliug privind dezvoltarea zonei turistice Semenic pare să fi intrat în linie dreaptă, după ce s-a primit avizul pentru studiul de fezabilitate din partea Ministerului Turismului. Iniațiatorii acestui proiect considerat ca fiind unul strategic pentru județul Caraș-Severin sunt de părere că hopul cel mare a fost trecut și se arată mai mult decât încrezători că de acum înainte nu vor întâmpina mari greutăți pentru obținerea finanțării și realizarea lucrărilor.

Printr-o HG din anul 2017, a fost aprobat Programul pentru dezvoltare a investițiilor în turism, iar proiectul nostru a fost depus, dar după ce la nivelul celor trei UAT-uri am aprobat în ședințele CJ și ale celor două Consilii locale, un parteneriat. Mă bucur că ne aflăm deja într-o fază avansată a acestui proiect, care cuprinde zona Semenic – Crivaia, pentru care s-a primit avizul din partea Ministerului Turismului. Este un proiect de care vor beneficia generațiile următoare, un proiect în care ne-am dat mâna, indiferent de culoarea politică din care facem parte. Este un proiect important și vital pentru județul nostru”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

DSC_0069

Acum că s-a obținut avizul de la Ministerul Turismului este nevoie ca forul județean să obțină și o hotărâre de Guvern, având în vedere că proiectul implică și un schimb de terenuri în suprafață de 22 de hectare între Primăria Reșița și Romsilva. În paralel se lucrează și la proiectul tehnic, iar după ce acesta va fi finalizat proiectul va fi depus spre finanțare la Ministerul Turismului, în masterplanul pentru turism, în care există o sumă pentru toate proiectele din țară. Iar drumul până aici nu a fost deloc unul ușor, explică primarul Ioan Popa:

„Dacă nu am fi primit avizul de la Parcul Național, proiectul era mort. Dacă nu am fi primit acordul de la Romsilva, era mort. Dacă Ministerul Turismului, în urma comisiei tehnico-economice, nu ar fi dat avizul, era mort. Pe vremurile de tristă amintire când secretarul dădea cu pumnul în  masă, toate lucrurile se avizau. Acum trăim alte vremuri.Fiecare entitate are gradul ei de independență și o entitate de gen Parcul Național sau Romsilva, până la urmă, dacă acolo este un fricos sau un ciudat, nu își asumă și ține în loc proiectul. Acum important este să obținem hotărârea de Guvern, dar ea este fundamentată deja de aceste avize, deci în principiu este o formalitate. Și cu alte cuvinte, ca să termin plastic, mingea am aruncat-o acum la CJ. Este la dânșii, trebuie să o joace dânșii o perioadă și după aceea ne-o dau înapoi”.

Atât edilul, cât și vicepreședintele forului județean, Flavius Nedelcea, au ținut să sublinieze că deși în Masterplanul turismului au fost cuprinse peste 120 de proiecte din întreaga țară, primul care a primit avizul este cel depus de județul Caraș-Severin

Proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din zona Semenic este unul ambițios și vizează realizarea unor pârtii noi pentru practicarea sporturilor de iarnă, reabilitarea infrastructurii și a drumului de acces, amenajarea de locuri de parcare, realizarea unor instalații de transport pe cablu și a unor instalații de nocturnă și zăpadă artificială, precum și atragerea de parteneri interesați în dezvoltarea turismului în zonă

Proiectul cuprinde peste 25 de hectare, aproape 8.000 metri înseamnă lungimea pârtiilor de schi, iar 3.800 metri va avea instalația de telegondolă plus stația intermediară. Doar cele două pârtii și instalația pot deservi până la șase mii de schiori. Noi ne dorim ca, pe parcurs, în acest proiect să intre și comuna Teregova, pentru că, din Semenic, spre Gărâna, dacă ar fi puse instalații, am reuși să legăm, pe schiuri, acest triunghi, Văliug – Gărâna – Semenic”, a subliniat primarul municipiului Reșița, Ioan Popa.

DSC_0104

Valoarea proiectului se ridică la peste 213 milioane de lei, acesta presupunând amenajarea a două pârtii de schi, realizarea unei instalații de transport pe cablu de tip telegondolă, realizarea unei instalații pentru înzăpezirea celor două pârtii, în cazul în care stratul de zăpadă nu va fi destul de gros, precum și amenajarea unei parcări și a unei zone cu construcții anexe.

Facem într-un final ceva ce tot declarăm de 25 de ani că facem pentru turism. (…) De ce nu a făcut nimeni nimic până acum în acest domeniu? Pentru că este foarte complicat. Și atunci la primele obstrucții, că veneau de la Romsilva sau de la Parcul Național, lumea se preda. Atunci când faci lucruri atât de complexe,dacă nu există o comunicare corectă între elementele decizionale nu se întâmplă”, a mai declarat primarul Ioan Popa.

DSC_0086

 

Karina TINCUL

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Johann Nicolescu

    Sa nu facem imensa eroare ca un singur investitor, Nelu Popa, sa se bucure de dezvoltarea acestei zone turistice, de exceptie, care este Semenicul. Pe Semenic trebuie mai multi investitori seriosi care sa ridice nivelul statiunii turistice la maximum. Si primul investitor trebuie sa fie Consiliu Judetean care in regim de urgenta maxima sa reabiliteze integral drumul judetean DJ 582E: Prislop-Semenic. Apoi urmeaza privatizarea / renovarea / demolarea / constructia hotelurilor din Statiunea Turistica Semenic. Dupa acea Primaria Valiug trebuie sa modifice intravilanul comunei, pentru zona Semenicului ca toate proprietatile oamenilor sa fie valorificate in mod optim. Si nu in ultimul rand sa fie oprite taierile de copaci si defrisarile din toata zona muntilor Semenic, cu exceptia executiei partiilor, a drumurilor de acces la proprietati si constructia facilitatilor turistice.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei