În urmă cu 35 de ani, pe data de 23 august 1984, chiar de ziua națională a România, în centrul Reșiței era inaugurată fântâna cinetică a lui Constantin Lucaci, devenită de atunci un adevărat simbol al municipiului de pe Bârzava.
Considerată de reșițeni ca fiind cea mai frumoasă dintre cele nouă „simfonii lichide” ale sculptorului luminii, fântâna arteziană cu ale sale piese din oțel inoxidabil, care fac trimitere la unele din produsele ce ieșeau pe vremuri pe porțile Uzinei Constructoare de Mașini Reșița, este în prezent unul din cele mai pozate, dacă nu chiar cel mai pozat obiectiv din oraș. Atât localnicii, cât și cei care ajung dintr-un motiv sau altul în capitala Banatului Montan, încearcă să imortalizeze spectacolul oferit de împletirea armonioasă dintre apă și oțel, spectacol întregit de stolurile de porumbei din zonă sau de curcubeiele provocate de picăturile de apă ale „ploii cinetice” străbătute de razele de soare.
Fostul primar al Reșiței, Mircea Ioan Popa, a povestit pe scurt cum a fost ridicată fântâna în urmă cu 35 de ani, făcând publică și o fotografie cu cei care s-au ocupat de montarea acesteia, sub îndrumarea regretatului Constantin Lucaci:
„Realizarea fântânii arteziene în centrul civic al municipiului nostru a constituit un mare act de curaj din partea conducerea județului din acea vreme, dar mai ales din partea conducerii municipiului. Actul de curaj consta în faptul că au îndrăzni să execute lucrări ce erau categoric interzise, de către Conducerea de Partid și de Stat a acelor timpuri.
La început, s-a procurat (bineînțeles în mod gratuit, de la cele două uzine), tabla și țevile de inox necesare. Apoi s-a trecut la treabă. La realizarea fântânii, alături de regretatul sculptor Lucaci (care a fost în același timp, proiectant și maistru al lucrării), au participat la execuție și montaj un mănunchi de muncitori de o deosebită calificare în meseria lor, din UCMR și CSR (costurile retribuției acestora, suportându-se tot de cele două uzine)”.
O serie de imagini de colecție, surprinse la Reșița în urmă cu 35 de ani, fotografii în care au fost imortalizate diverse momente din timpul realizării fântânii, au fost făcute publice și de Muzeul Cineastului Amator. „Fotografii au fost realizate de domnul Aurel Săndulescu în timpul realizării şi montării fântânii cinetice din centrul Reşiţei, operă realizată de sculptorul Constantin Lucaci. Negativele au fost puse la dispoziţie de domnul Aurel Săndulescu şi scanate la Muzeul Cineastului Amator”, informează reprezentanții Muzeului.
Constantin Lucaci s-a născut la Bocșa, în Caraș-Severin în anul 1923 și a ajuns cunoscut în întreaga lume mai ales pentru fântânile sale cinetice și sculpturile monumentale în piatră și oțel.
„Sunt în permanență în căutarea perfecțiunii. Toate fântânile mele, începând cu cea din Reșița sunt muzicale pentru că sunt create sub starea de emoție muzicală. Când creez ceva nu mă așez pur și simplu la planșetă și trasez coordonate tehnice, nu fac niște calcule, pentru că n-ar ieși nimic, ar ieși o treabă rece. Inspirația vine din interior și explodează la un moment dat într-o anumită formă”, declara în urmă cu câțiva ani la Reșița, artistul.
De-a lungul carierei, sculptorul originar din Bocșa a obținut numeroase distincții și premii atât pe plan național cât și internațional, în anul 2007 fiind inaugurat Muzeul Constantin Lucaci, muzeu aflat sub egida Vaticanului, care se află în Sanctuarul San Francesco di Paola, Calabria, Italia.
Constantin Lucaci s-a stins din viață în anul 2014, la vârsta de 91 de ani.
foto copertă: resita-kikinda.ro
Karina TINCUL
Fostul primar al Reșiței, Mircea Ioan Popa, a povestit pe scurt …: „Realizarea fântânii arteziene în centrul civic al municipiului nostru a constituit un mare act de curaj … dar mai ales din partea conducerii municipiului.”
–
Aşa este.
O lucrare realizată admirabil prin simboluri de înălţare levogiră din apă şi aripi batante de înger. Cu sens accesibil numai pentru cei iniţiaţi …
Un gest de foarte mare curaj în acele vremuri întunecate de cenzură şi dictatură.
Felicitări domnului inginer Mircea Ioan Popa, maestrului Lucaci şi echipei din jurul său.