Fărădelege MAI la Fîrliug? Doi polițiști s-au năpustit cu pistoalele asupra unor vânători legal autorizați!

vanatori

Doi polițiști și-au depășit cu mult competențele cerute de instituția pe care o reprezintă, considerând că acțiunile în forță și abordarea la intimidare, pot conduce la rezultate spectaculoase în cariera lor, aceștia visând, cel mai probabil, la o avansare în grad sau la cine mai știe ce beneficii.

Cert este că în noaptea de 3 august 2017, echipa de la Poliția Rurală formată din subinspectorul A. Pulișca și agentul Laszlo Daniel a fost apelată de „niște informatori“, deci nu ca urmare a unui apel făcut pe numărul de urgențe 112, cu privire la faptul că în pădurea dintre Fîrliug și Dezești, mistreții sunt împușcați de către braconieri. În loc să verifice temeinicia informației, care putea fi realizată printr-un telefon la șeful fondului de vânătoare Reșița, Ion Mustață, cei doi super-polițiști au pornit în trombă spre locul unde au primit „pontul“. Ca niște detectivi de mare clasă internă și internațională, Pulișca și Laszlo au lăsat mașina în loc de odihnă cu verdeață, au mers tiptil spre locul indicat și s-au ascuns în tufe.

Puțin după ora 23, de pe deal a coborât agale, la vale de la postul de vânătoare un autovehicul Lada Niva, condus de „tânărul“ Aron Ciuci în vârstă de 66 de ani, vânător reșițean cu ștate vechi în acest domeniu milenar. Organele au sărit ca opărite din boscheți și fără a-l soma pe vânător sau a se prezenta înainte, au scos pistoalele și s-au năpustit în fața mașinii și ulterior asupra șoferului, care a rămas înmărmurit de comportamentul abuziv al zeloșilor polițiști. Lui Aron Ciuci i s-a cerut autorizația de vânătoare, permisul de port armă și a fost întrebat dacă a vânat mistreți în acea zi. După un dialog halucinant în care Aron Ciuci a fost ținut cu mâinile sus iar pasagerul din dreapta a fost pus cu mâinile pe capotă, au fost verificate documentele și autoturismul acestuia, portbagaj în care nu a fost găsit nici crac de mistreț. De ce? Pentru că vânătorul nu reușise să ia în cătare niciun exemplar colțos. După aproximativ un sfert de oră de întrebări fără rost, vânătorul Aron Ciuci și pasagerul său din dreapta, au coborât la ștandul unde îi aștepta vânătorul David Donică (61 de ani). Cei doi au declarat că polițiștii l-au percheziționat și pe acesta din urmă, confiscându-i o lanternă. Polițiștii au întrebat unde este al doilea jeep, pentru că informațiile trunchiate vorbeau de o trupă serioasă de braconieri. Vânătorii au explicat că nu este vorba decât de această mașină de teren Lada Niva, dar polițiștii nu au fost mulțumiți de această explicație și au continuat mult mai agresivi. „Nu vă las până nu vă termin, că voi sunteți niște bandiți iar eu am pile. Să nu mai vii aici în zona asta că riști să fi împușcat“, mi-a spus polițistul mai gras și tuns chel iar Dumnezeu mi-e martor că nu mint“, a declarat Aron Ciuci despre amenințarea subinspectorului Pulișca.

Cei doi vânători au fost conduși la postul de poliție din Fârliug, unde li s-a întocmit un proces verbal de depistare. Deși au solicitat, nu li s-a înmânat nicio copie!

Ceea ce merită reținut este faptul că autorizația de vânătoare și permisele celor doi vânători erau perfect valabile! Prin urmare, cei doi polițiști au reușit, în cel mai bun caz să creeze panică și teamă în sufletul celor implicați într-o vânătoare absolut legală. Vă întreb și mă întreb, dacă la modul la care i-au fost fluierate pistoalele pe la ureche și speriat de celebrul „Mâinile sus!“ rostit de strașnicii reprezentanți ai MAI-ului, Aron Ciuci ar fi suferit un șoc în urma căruia putea rezulta un infarct sau un atac de cord al acestuia? Cine ar fi trebuit să răspundă în acel moment pentru abuzul comis de dumneata, domnule „sheriffׂ“ de Poliție Rurală? Cei în cauză, vânătorii Aron Ciuci și David Donică (foto), califică acțiunea celor doi reprezentanți ai legii ca fiind una din seria de abordări în stil mafiot, un abuz în toată regula, în urma căruia, deși au demonstrat că dețin toate autorizațiile pentru partida de vânătoare, cei doi au fost reținuți pentru declarații „lămuritoare“ preț de mai bine de 3 ore jumate!

Trebuie remarcat și faptul că cei doi polițiști nu au nicio legătură cu Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin, prin urmare competența lor în domeniul armelor și al braconajului este pusă sub semnul îndoielii.

Contactat de Reper 24, agentul de poliție Laszlo Daniel confirmă prezența la incidentul din seara de 3 august 2017, dar afirmă că lucrurile nu au stat întocmai cu cele declarate de Aron Ciuci și David Donică. Polițistul se disculpă prin faptul că informațiile au condus spre ideea unui act masiv de braconaj, care însă nu s-a confirmat. De cealaltă parte, pentru a acoperi incompetența lor, polițiștii au căutat acul în carul cu fân, indicând faptul că arma de vânătoare a lui Aron Ciuci se afla încărcată între scaunele autoturismului iar Donică ar fi vrut să folosească lanterna pentru acțiunea de vânătoare pe timpul nopții. Polițistul își motivează acțiunea în forță prin faptul că în fața braconierilor înarmați pentru vânătoare nu te poți prezenta cu mâinile goale și cu vorba bună, pentru că riscul e mult prea mare. De asemenea, Laszlo Daniel ne-a transmis că ne va pune la dispoziție și înregistrarea audio a întregului dialog purtat cu vânătorii. Până la ora difuzării articolului această înregistrare nu ne-a parvenit. De asemenea, subalternul ofițerului Pulișca contrazice declarația lui Ciuci și Donică legată de timpul efectiv în care cei doi ar fi fost reținuți de poliție, scurtându-l drastic de la 3 ore și jumătate la 30 de minute sau cel mult 45 de minute. Aron Ciuci s-a arătat siderat de declarația lui Laszlo Daniel: „Cum poate să spună 30 de minute, dacă ne-au oprit la ora 23:00 în deal și am ieșit din postul de poliție după ora 2:30?

Totodată, polițistul Laszlo Daniel afirmă că procesul verbal de depistare nu s-a eliberat în dublu exemplar și chiar dacă l-au cerut, cei doi vânători nu l-au primit din partea organelor de ordine. „Doar în instanță pot primi o copie a procesului verbal de depistare, pentru că acest proces verbal nu este unul de contravenție“, ne explică polițistul. Cert este că dacă au făcut o gafă, sub impulsul stresului generat de presiunea polițistilor, cei doi vânători au semnat procesul verbal de depistare, fiind conștienți în tot acest timp că nu au încălcat legea și au respectat toate normele legislației în vigoare în momentul în care au decis să meargă la o partidă de vânătoare.

Din păcate subinspectorul A. Pulișca de la Poliția Rurală Reșița nu a putut fi contactat și deși i-am transmis prin colegul și subalternul său că dorim o declarație a domniei sale, acesta nu a reușit să ne contacteze până la această oră.

Ca o  concluzie, care s-ar impune după acest eveniment regretabil și pe care mai marii Inspectoratului de Poliție din Caraș-Severin ar trebui să-l analizeze cu atenție, ne-am putea întreba firesc: dacă în cazul unor vânători legal autorizați, cu permise valabile și portbagajul gol, polițiștii acționează în acest mod discreționar, cum ar trebui să se comporte cu braconierii aceeași apărători ai legii?

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

9 Comentarii

 1. zero

  “cum ar trebui să se comporte cu braconierii aceeași apărători ai legii?”
  Daca cumva vanatorii le-au incalcat militienilor terenul de braconaj…

  Raspunde
 2. Muntean alex

  Ma bucur ca oamenii legii i au controlat pe cei doi…care erau trei….daca testarea psiho s ar da la un centru specializat,sigur cei doi ar pica…sunt convins si sper ca si conducerea Ipj caras severin sa aprecieze actiunea celor doi politisti.oare cei trei chiar aveau autorizatii valabile???ar trebui puteri sporite politiei romane.daca v ar fi prins in china cu pusca sau drujba in padure a ti fi primit 20 ani!!!!

  Raspunde
 3. Marius

  Felicitări politistilor pt. vigilența.Chiar daca informația nu s-a confirmat,e bine ca s-a verificat.Ce,le-a vazut steaua din frunte ca i-a somat? Noaptea,posibili braconieri,nr. necunoscut de persoane posibil înarmate…ce sa fi facut politistii,sa-i întâmpine cu flori? Important e ca au verificat informatia

  Raspunde
 4. ajunge

  Timp de 10 ani braconau baietii cate 10,20,30 de exemplare pe noapte, si treceau cate 5,10,20 de masini de mare tonaj pe ora incarcate cu lemn! in tot acest timp ipj caras severin, ocolul silvic bocsa montana si directia silvica mancau pe saturate acasa la braconieri si hotii de lemne! Acuma nu mai poti merge la o vanatoare legala sau sa iti aduci o remorca de lemne din padurea ta. Nu iti mai poti curata pamantul ca ne trezim cu politia care sare din boscheti cu pistoalele in mana. Toata actiunea asta are un interes anume, sa ai scada influenta si popularitatea primarului. E o treaba diabolica sa incerci sa te razbuni pe primar dand in oameni, o sa vina iarna si batranii o sa moara de frig in case, nu o sa vina pulisca belisca sau lazlo tokes cu butelia sa faca focul la 2000 de oameni. Data viitoare cand sa hotarasc astia sa sara din boscheti sa se roage sa nu prinda vreunu care ai faca cascaval.

  Raspunde
  1. Marcu

   D-le *terminat*, dacă dvs știați de aceste fărădelegi de ce nu a-ți anunțat autoritățile competente despre aceste fapte ireproșabile, sau poate știind aceste lucruri cu lux și amănunt sunteți unul dintre braconieri sau poate un hoț de lemne frustrat!
   Eu cred că ar trebui să mergeți să vorbiți cu cei doi polițiști, Belișca sau Tokes că din câte am auzit ei sunt imparțiali și nu au culoare politică, sunt *polițiști*!

 5. Ion

  Acum noi trebuie să vă credem pe cuvânt !? Ați scris un articol din care reiese că țineți cu ursul, mă scuzați mistrețul. După capul(tigva) dumneavoastră socotiţi că informațiile sunt verificate printr-un telefon către capii mafiei ? Pffffuah. Hai cântați la altă masă.

  Raspunde
 6. Bogdan

  Tovarasu ziarist, nu va mai bagati intr-un domeniu pe care nu il stapaniti, respectiv procedurile de interventie si modalitatea de intocmire al actelor. Iar din cate stiu eu, o stire se verifica din mai multe surse si trebuie sa fiti impartial, iar in articolul dvs. nu este vorba de asa ceva.

  Raspunde
 7. Generalu

  Domnu Bogdan mi se pare sau dumneata chiar esti un bou (scuzami expresia)daca ia intervievat pe politisti ce nu intelegi .Roaga pe altcineva sa-ti citeasca daca nu intelegi .

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei