Festivalul de poezie în grai bănățean „Tata Oancea“ de la Bocșa, un real succes, cu o participare peste așteptări!

modelmic

Directorul Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, Dan Liuț, s-a declarat impresionat de atât de calitatea interpretativă a participanților sosiți la ediția cu numărul 42 de anul acesta a Festivalului de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA”, cât și de numărul mare al celor prezenți. Dacă estimarea organizatorilor legată de participarea elevilor la concursul de la Bocșa se cifra în jurul a 130 de tineri, nu mai puțin de 157 de vlăstare au urcat pe scena de la Bocșa, în aplauzele celor prezenți.

Memorabile vor rămâne la festivalul „TATA OANCEA“ din 2018 și aparițiile copiilor din Sălcia – Banatul Sârbesc, cu dulcele și neaoșul grai bănățean, pe care frații noștri îl vorbesc și îl conservă de secole.  Nu s-au lăsat mai prejos nici copii și adolescenții din orașul organizator, cum la fel de frumos am remarcat că au recitat și elevii de la școlile gimnaziale din Vermeș, Berzovia, Doclin, cei ai Liceului Tehnologic din Berzovia și celelalte localități limitrofe Bocșei.

Tot în sala de spectacole a Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, am surprins și actul artistic al tinerilor dansatori ai Ansamblului „Bocșana”, în coregrafia profesorului Octavian Peptenar și a lui Ilia Ciurcia, doi sufletiști care sădesc cu răbdare în acești elevi din priceperea și dansul bănățean pe care l-au jucat, la rândul lor, cu succes în trecut.

A doua zi a Festivalului  de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA“ a fost dedicată creatorilor și interpreților adulți, cei care țin flacăra poeziei în grai bănățean aprinsă.

Dacă tema dezbaterilor s-a axat pe răspunsul la întrebarea „Literatura dialectală bănățeană – fenomen literar marginal?“, atunci putem spune că la Bocșa, poezia în grai bănățean a devenit, cu adevărat, un fenomen îmbrățișat de toți cei ce simt că aparțin minunatei Țări a Banatului.

Iată ce ne-au declarat „frații“ noștri de la Sălcia, din Banatul Sârbesc (Serbia), Banatul Istoric, despre prezența la Bocșa, la ediția din acest an a Festivalului  „TATA OANCEA“.

Să amintim organizatorii Festivalului „Tata Oancea“, care merită întreaga considerație pentru contribuția adusă realizării acestei ediții a maratonului de poezie dialectală: Primăria orașului Bocșa, Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură, Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean și Asociația „Pe urmele lui Tata Oancea” cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului, a S.C. Gradimex, S.C. Parabo, S.C. Pau-Pan, S.C. Mona Lisa, Fundația Umanitară „Triumful Inimii“, Asociația de caritate „Humanitas”, Piperiu Arte, S.C. Cris Consult și S.C. Banat Bun.

Cu siguranță scopul Festivalului Tata Oancea a fost atins, și anume acela ca prin manifestarea culturală de la Bocșa, să se conserve și să promoveze graiul bănățean, să ofere posibilitatea tinerilor talentați de-a urca pe scenă, de a-și etala talentul, și de ce nu, la un moment dat, să devină viitorii creatori dialectali cu care Banatul să se mândrească!

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157700263024422″]

Doamne ajută!

Sergiu TABAN


Daca ați fost martorii unui eveniment sau ai unei situații neobișnuite care ar putea deveni subiect de știre, contactați-ne la [email protected], pe contul nostru de Facebook sau pe WhatsApp la nr. 0747 081 224


 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. cosmin

    Dacă doresc să vizitez casa unde a trait TATA OANCEA cu cine trebuie să i-au legătura ? ( bineinteles un grup organizat ,români și străini ).

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei