Festivalul faptelor bune ajunge la Eftimie Murgu. Asociația Acasă în Banat invită voluntarii să se alăture proiectului inedit – Colorează Satul

modelmic

Timp de 3 de zile, în perioada 20-22 iunie, cel puțin 30 de case din localitatea Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin, vor fi zugrăvite de cei care doresc să dea culoare, printr-o faptă bună, fațadelor caselor din sat.

Proiect Color the Village/Colorează Satul este organizat de asociația Acasă în Banat sub forma unui festival unde lumea se va simți bine, va putea participa la diverse activități, obiectivul principal fiind renovarea caselor din localitatea Eftimie Murgu pentru a da un aspect mai plăcut satului.

În acest proiect vor fi implicați atât voluntari, cât și locuitorii comunei, proprietari ai caselor, precum și cei din administrația locală. Aceștia pot participa în toate cele trei zile sau, la alegere, în oricare dintre cele trei zile. De asemenea, se vor putea înscrie și echipe formate din angajații aceleiași companii sau instituții.

Ne vom aduna din toate colțurile țării și, alături de oamenii din sat, vom interveni pentru renovarea fațadelor acestor case. Scopul este să ajutăm această localitate să devină o destinație importantă pe harta turistică a României”, a declarat președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Participanții înscriși nu vor plăti nicio taxă, însă sunt rugați să transmită o confirmare și să vină la eveniment pregătiți cu echipament de protecție și câteva unelte cu care vor lucra: pensule, bidinele, șpaclu, ciocane etc. Cazarea se va face la pensiunile din zonă, fiind asigurate și câteva locuri gratuite la localnici. De asemenea, pentru cei care vor veni cu cortul va fi pus la dispoziție un loc de camping amenajat în Cheile Rudăriei.

Toți voluntarii înregistrați vor avea masa asigurată gratuit pe parcursul celor trei zile de eveniment. Bucatele vor fi unele tradiționale și vor fi gătite de un bucătar profesionist alături de gospodinele locului.

Deși au avut de ales între mai multe sate, cei din asociația Acasă în Banat au decis ca Eftimie Murgu să beneficieze de acest proiect de renovare pentru că îl consideră un fel de vârf de lance al turismului din Banat și merită pus în valoare.

Am avut mai multe sate candidate, dar dintre toate Eftimie Murgu ni s-a părut cel mai potrivit, pentru că este un sat cu un potențial turistic deosebit. Are 22 de mori funcționale, este un sat poate unic în România, dar care nu profită suficient de acest avantaj. Aici ar trebuie să aibă loc un turism de masă, un turism care poate să aducă fonduri și dezvoltare pentru întreaga zonă a Almăjului.

Ceea ce se întâmplă în momentul de față este că puținii turiști care ajung aici, vin interesați de aceste mori, le vizitează, dar după aceea părăsesc satul pentru că nu au alternative, nu petrec timp în zonă și, prin urmare, nici nu lasă bani acolo”, a precizat Radu Trifan, președintele asociației Acasă în Banat.

Pe lângă programul de renovare propriu-zis, vor avea loc și ateliere pentru copii, foc de tabără, excursii ghidate la mori și la obiectivele din împrejurimi, momente artistice, precum și alte surprize.

Evenimentul Color the Village este unic în România și este organizat de asociația Acasă în Banat în parteneriat cu Primăria Eftimie Murgu. La un an de la înființare, Acasă în Banat a reușit 14 interveții la 14 case și în viitor asociația dorește să vină în sprijinul altor persoane defavorizate, cazuri deosebite, pentru a le renova casele.
La încheierea proiectului Color the Village/Colorează Satul se va trage linie și cei din asociație vor analiza dacă se poate replica într-un alt sat, anul viitor și astfel festivalul faptelor bune să devină unul itinerant.

Avem în plan să deschidem și o sucursală a asociației în localitatea Pârvova, tot în Țara Almăjului, unde asociației i-a fost pusă la dispoziție o casă, de către o familie binevoitoare. De acolo dorim să desfășurăm mai multe proiecte cu caracter social, cultural, în zona de sud, unde, din punctul nostru de vedere, este puțină activitate a asociațiilor”, a mai declarat președintele Acasă în Banat, Radu Trifan.

Pentru a se înscrie în proiectul Color the Village/Colorează Satul , voluntarii trebuie să intre pe site-ul proiectului, www.colorthevillage.ro .

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei