Festivalul Internațional de Folclor „Hercules“ – ediția 48, își deschide porțile luni, 2 iulie, la Băile Herculane!

modelmic

Între manifestările tradiționale care se înscriu an de an în calendarul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, cea mai importantă acțiune de-a lungul ultimilor cinci decenii sedimentată în rândul publicului cărășean, amator de folclor, este Festivalul Internațional de Folclor „Hercules“. Anul acesta, fericita completare a cântecului și jocului popular care nu cunoaște granițe, se va desfășura sub egida Centenarului Marii Uniri, 1918 – 2018.  

Organizat încă din anul 1969, vreme de 48 de ani, evenimentul artistic de talie mondială, va începe pe data de 2 iulie și se va încheia în seara de 6 iulie, oferind pe parcursul celor 5 zile momente artistice memorabile prin prezența unor ansambluri de cântece și dansuri din Ucraina, Mexic, Costa Rica, Africa de Sud, Georgia, Spania, Bulgaria, Ungaria, Serbia și desigur, România. De remarcat, așa cum prefața directorul Centrului Județean  prof. Ioan Benga, o prezență nouă a Ansamblului „Semenicul“, de 5 stele în ceea ce privește formula orchestrală, cu 18 instrumentiști sub bagheta maestrului Petrică Vița și 16 perechi de dansatori. De altfel, solista Ansamblului Semenicul, Ramona Vița și Virtuozii Banatului vor fi prezenți și pe scena amplasată în Parcul Tricolorului, marți, 3 iulie, de la ora 19:30, invitați speciali ai Ansamblului fiind interpreții Petrică Miulescu Irimică, Maria Hurduzeu și mezina familiei Vița, Georgiana Vița, artista care se întoarce de fiecare dată cu bucurie acasă, în Reșița ei natală.

2

Orchestra Virtuozii Semenicului – noua formulă de 5 stele, în spectacolul din 3 iulie, la Zilele Reșiței cu Ramona și Georgiana Vița, Petrică Miulescu Irimică și Maria Hurduzeu.   

De remarcat, așa cum prefața directorul Centrului Județean  prof. Ioan Benga, o prezență nouă a Ansamblului „Semenicul“, de 5 stele, în ceea ce privește formula orchestrală, cu 18 instrumentiști care sub bagheta maestrului Petrică Vița oferă un sound nou și cele 16 perechi de dansatori. De altfel, solista Ansamblului Semenicul, Ramona Vița și „Virtuozii Semenicului“ vor fi prezenți și pe scena amplasată în Parcul Tricolorului, marți, 3 iulie, de la ora 19:30, invitați speciali ai Ansamblului fiind interpreții Petrică Miulescu Irimică, Maria Hurduzeu și moștenitoarea familiei Vița, Georgiana Vița, artistă care se întoarce de fiecare dată cu bucurie acasă, în Reșița ei natală.  Cât despre valoarea unui taragotist precum Petrică Vița sau cea a saxofonistului Costel Pițigoi, cred că orice elogiu sau completare ar fi de prisos.  Cu siguranță, și ceilalți instrumentiști care compun astăzi orchestra Ansamblului Semenicul încearcă să se ridice la acuratețea și talentul demonstrat pe scenă de ce doi nominalizați, în formula actuală fiind prezentă atât partitura juvenilă Adi Marinescu, Petrică Crina, cât și cea cu expertiză în domeniul muzical, exemplu Petrică Vița & Co, Costel Pițigoi, Lăzărică Cega, etc.

În cuvântul său, managerul culturii tradiționale, prof. Ioan Benga, a ținut să puncteze rolul pe care îl joacă actul tradițional al culturii în promovarea meleagurilor cărășene, proiectul unor manifestări de răsunet, organizate de CJCPCT Caraș-Severin în cele 9 regiuni ale Banatului de Munte, urmând a se realiza începând cu 2019. Este vorba de Balul Almăjenilor, eveniment care se va organiza la Bozovici, în Țara Almăjului, Balul Văii Carașului, în zona Oravița, Balul Gugulanilor, la Caransebeș și așa mai departe.

Dar despre activitatea și surprizele pe care le pregătește Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin sub conducerea profesorului Benga, vom vorbi într-un articol viitor.

Prezența ansamblurilor invitate la Băile Herculane în perioada 2-6 iulie, în programul artistic al Festivalului Internațional de Folclor „Hercules“ ediția XXXXVIII, este următoarea:

1 (2)

Festivalul Internațional de Folclor „Hercules“ este organizat  de Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Consiliul Local Băile Herculane și Primăria Băile Herculane și Mitropolia Banatului.

artisti

Sergiu TABAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei