Festivalul răchiei a ajuns la majorat! Evenimentul din Băile Herculane, în imagini!

modelmic

Răchia de Banat și mâncărurile tradiționale românești au fost vedetele stațiunii Băile Herculane la finalul săptămânii trecute, punându-i în umbră până și pe politicienii care au luat cu asalt parcul central la milenarei stațiuni pentru a participa la tradiționalul festival, ajuns anul acesta la vârsta majoratului.

Zeci de participanți din diferite zone ale județului Caraș-Severin, dar și din Hunedoara sau Serbia, și-au prezentat cele mai gustoase și arătoase produse, spre bucuria turiștilor și a localnicilor care au ales să participe vineri la cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Răchiei și Bucatelor Tradiționale.

Ne-am bucurat de timpul foarte frumos de care am avut parte pe perioada festivalului, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie. Faţă de anii anteriori, am venit şi cu o altă componentă, pentru a întregi atmosfera, şi anume, cu muzică populară instrumentală şi vocală, cu tinerii Ansamblului Semenicul, un ansamblu mult mai mare, care ne face cinste. Cărăşenii încearcă astfel să demonstreze că şi această zonă este una fertilă, cu oameni deosebiţi, harnici, care şi-au prezentat o parte din produsele lor şi care, prin ceea ce produc, prin ceea ce cântă şi doinesc, vorbesc despre această ladă cu zestre a judeţului Caraş-Severin, pe care trebuie în continuare să o exploatăm”, a precizat Ioan Benga, directorul Direcției Județene pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, unul dintre organizatori, alături de Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Băile Herculane.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157696333190140″]

 

Mă bucur de participarea mare, atât din partea producătorilor din Caraş-Severin, dar şi din Hunedoara şi chiar din Serbia, cât şi cea a turiştilor aflaţi în staţiune. Festivalul are o adresabilitate, de la an la an, din ce în ce mai mare. Sper ca acest festival să dăinuie şi să aibă cât mai mulţi participanţi, şi aici mă refer şi la vizitatori, dar şi la producătorii de răchie şi de produse tradiţionale. După cum spuneau producătorii, a fost un an foarte bun pentru răchie”, preciza la rândul său președintele CJ CS, Silviu Hurduzeu.

De altfel, la eveniment și-au făcut apariția numeroși reprezentanți ai PSD Caraș-Severin, în frunte cu președintele organizației, Ion Mocioalcă, deputatul Ion Spânu, senatorul Ionuț Chisăliță, consilierul județean Ioan Crina, primarii comunelor Bozovici și Marga, Adrian Stoicu și Nicolae Beg.

Este o atmosferă deosebită şi încercăm să nu politizăm acest festival, pentru că răchia este aceeaşi şi rămâne la fel de eficientă, deschizând în continuare uşile pentru Banatul nostru de munte”, a precizat deputatul PSD de Caraş-Severin, Ion Mocioalcă.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157700626666751″]

 

Despre beneficiile răchiei a vorbit și senatorul Marcel Vela, liberalii nelipsind nici ei de la festival. Printre cei care au făcut un tur pe la standuri s-au aflat primarii din Băile Herculane, Caransebeș și Anina, Cristian Miclău, Felix Borcean și Gheorghe Românu, consilierii județeni Ioan Cojocariu și Dumitru Rujan.

Răchia este un altfel de produs, care face cinste Banatului, pentru că este altfel decât pălinca de Bihor, ţuica de Argeş, şliboviţa ori alte băuturi tradiţionale din România. Răchia de Banat are unele particularităţi, pentru că în Banatul de Munte există o influenţă a climei, mai caldă, care face ca fructele să aibă toate calităţile necesare pentru distilare. O recomand nu doar ca aperitiv ori ca desert, ci chiar ca medicament”, a afirmat senatorul PNL de Caraş-Severin, Ion Marcel Vela.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157701975459454″]

 

Au spus prezent și vicepreședintele forului județean, Ionuț Popovici și deputatul ALDE, Ion Tabugan.

Producătorii din satele cărășene i-au îmbiat pe participanți cu răchie de toate felurile, de la cea de prune până la cea mai exotică de portocale, dar și cu vișinată sau pălincă, fructe proapete, produse apicole, murături, dulcețuri, cârnați și slănină, mălai, brânză, dulciuri de toate felurile.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157672101088097″]

 

La finalul Festivalului, cele mai bune produse au fost premiate cu diplome și cupe.

 

 Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei