Filosoful, protestul și uitarea trecutului

modelmic

 

Filosoful Mihai Șora e un inteligent peste medie. Ce vorbesc eu, peste medie, e un geniu de-adevăratelea, fentează Doamna cu Coasa cât poate! Asta pentru că vârsta matusalemică a domniei sale l-a învățat să dea cu flit morții, iar modul de operare e deplasarea continuă în țară, mod de operare care, fără doar și poate, obosește moartea peste măsură. La urma urmei, Moartea are și ea, ca SIDA, mândria ei, nu ia pe oricine…

Ca să vezi, longevivul filosof #rezist a fost prezent în Piața Operei din Timișoara să scoată oamenii în stradă, să protesteze contra Legilor Justiției și în favoarea persecutatei Nefertiti, zeița neîncoronată a anticorupției europene!… Cum era de așteptat, a fost însoțit de o masă consistentă de #reziști de … 50 de persoane, cum s-a văzut din presă, 150 de persoane conform „reziștilor”, 1.500 de persoane, după comunicatul Cotroceniului, 15.000 de persoane, după presa străină …

Doar că marele gânditor își reneagă gândirea filosofică primară, dacă îi citești biografia, nu poți să nu intri într-o dilema existențială … pur filosofică. Păi marele filosof postdecembrist s-a înscris în partidul comunist franțuz din tinerețe, e drept, mânat de ideile antifasciste, dar tot partid comunist se cheamă … Animat de ideologia marxist leninistă, în 1948 Șora se întoarce în România, chipurile să își vadă părinții, sanchi, surse istorice veridice spun că gânditorul a revent în țară pentru că, la vremea respectivă, comuniștii i-au promis oarece avantaje, din alea dincolo de gândirea filosofică, adicătelea materialicești. Și ca un făcut, în 1948, filosofașul Șora este numit referent de specialitate la Ministerul de Externe Comunist, iar din 1951 devine șef secție la Editura pentru Limbi Străine, până prin ’54, când Șora este uns redactor șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă! … După 1990, cum era firesc, a fost ministru al învățământului câteva luni, de la semănatul porumbului, până la cules, în primul guvern provizoriu al lui Petrică Roman.

Este foarte ciudată gândirea actuală a marelui filosof. După atâția amar de ani în slujba ideilor materialismului dialectic comunist, Sora devine un democrat și un protestatar de frunte anti PSD. Foarte posibil ca vârsta înaintată să îi joace feste și să își uite trecutul. Uită oare filosoful cu vederi de stânga că vreo trei ani, de prin ’48, a fost agitator pe la sate? Agitatorul este persoana care duce muncă de lămurire, convingere și mobilizare a maselor, în favoarea unei idei politice, cam așa zice DEX- ul și țăranul român, moncher Șora, care, ce sa vezi, nu își uită trecutul, știe bine ce însemna un agitator comunist în anii ’50, știe la ce orori și mizerii a fost supus, cum a fost furat de pământ și de animale, bătut, aruncat în temnițele comuniste pentru o vină imaginară. Musiu, dacă nu crezi sau dacă ai uitat că ai fost agitator, e normal la vârsta matale, intra prin arhive pe „goagăl” (unii din presa centrală au făcut-o deja), o să ai surprize când o să vezi că ai „absolvit” universitatea de partid ca „agitator cu muncă la țară” (ce funcție pompoasă!), pe la Ulmeni, Cozia, Peri etc. …

Nu ești același, de mătăluță e vorba, musiu, care ai cochetat mai întâi cu legionarii în țară, ai devenit brusc un comunist convins în Franța, iar pe la Paris, Eugen Ionesco te-ar fi acuzat că ești turnătorul Securității? Nu tot mătăluță ai fost unul din fondatorii Grupului pentru Dialog Social în 1990? Ba da, ai făcut asta împreună cu Gyorgy Schwartz, pe numele lui real, Georgica Soros și Saul Bruckner sau Silviu Brucan, asa e cunoscut de români!

Și acuma vii, matale musiu, să ne înveți cum devine cu democrația, să ne explici filosofic faptul că avem clarități neclare din cauză de motive? Matale, care ai fost, ba comunist, ba legionar, ba democrat, ba progresist, dar întotdeauna un dușman al neamului său! Să avem pardon, stai, moncher, acasă, vine Doamna aia în negru mâine, poimâine, te laudă în fața scării și nu apuci să te bucuri de bătrâneți.

Musiu, nu matale, în calitate de ministru al Învățământului, ai semnat în martie 1990, un ordin prin care 14 clase cu predare în limba română, de la Liceul Bolyay Farkas din Târgu Mureș au fost eliminate? Nu mătăluță, filosof de carton, l-ai făcut pe Iliescu incoerent, atunci când Iliescu, roșu și el, e drept, dar care, în 1990 a afirmat că românii din Basarabia trebuie să se întoarcă acasă, iar domnia voastră a afirmat, nici mai mult, nici mai putin, că Iliescu cere pentru Basarabia „ceea ce refuză pentru Transilvania”!!! Adicătelea e ca și cum Transilvania ar fi fost luată cu japca de români!

Cu asemenea inepții pur filosofice ai un loc asigurat! Dar nu în Rai. Și nici în istoria noastră. Hai sictir!

Adi Nica

Stiri similare

7 Comentarii

 1. Emilut

  Ce a uitat să menționeze domnul Nica:

  Tovarășul Șora a fost elevul lui Nae Ionescu, iar la îndemnul acestuia din urmă, a plecat la studii în Franța. După întoarcerea în România (culmea, tot în 1948, simultan cu instalarea comuniștilor), ajunge șeful comisiei care se ocupa cu cenzurarea articolelor împotriva regimului. Așa a reușit să-i bage în pușcărie pe foarte mulți dintre foștii colegi, tot elevi ai lui Nae Ionescu, care se împotriveau regimului.
  Cam ăsta e Șora, luptătorul anticomunist.

  Raspunde
  1. Adi Nica

   E potrivit “zero” pentru tine, iti vine ca o manusa. Sictir ! Sau esti vreun rezist care a furat-o de la militieni pentru vreo roata furata, sau vreun frustrat care nu are valoare….

  2. zero

   P.S. Doar pentru că ţi-am citat cu respect ultimele două cuvinte musulmane (ha-siktir) ai sărit … ca la Mohács?

 2. zero

  Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von … membru onorific al Academiei Române nu îl irită pe musiu miliţian, nici pe musiu centiţian (plotoner).

  Deşi, totuşi a obţinut independenţa ţării. Carol I, nu plotonerul.
  Apropo de … uitarea trecutului (din lecţiile de îndoctrinare “patriotică” promovate la şcolile de miliţie).
  La seral :)

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei