A fost aprobată legea majorării indemnizațiilor foștilor deținuți politic. Printre inițiatori se află senatorul Marcel Vela

modelmic

Cele două Camere ale Parlamentului au aprobat o propunere legislativă prin care se acordă mai mulți bani foştilor deţinuţi politici, deportaţilor şi urmaşilor acestora.

După aprobarea din Senatul României, s-a adoptat ieri și în Camera Deputaților propunerea legislativă a PNL de majorare a indemnizaţiilor acordate acestor categori, prin modificarea şi completarea actualei legislații.

Astfel, eroii României vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei pentru fiecare an de suferințe din cauze politice prin detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinatate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.
Copiii compatrioților care s-au aflat în aceste situaţii dramatice vor avea și ei dreptul la o indemnizaţie lunară echivalentă cu cuantumul salariului minim brut pe economie aflat în plată”, precizează senatorul Vela.

Senatorul de Caraș-Severin a declarat într-un comunicat că legea a fost aprobată în cele două Camere ale Parlamentului în ciuda tuturor piedicile puse, urmând să fie promulgată de către președinte Klaus Iohannis, apoi publicată în Monitorul Oficial.

PNL îndeamnă la recunoștință și respect față de cei care au suferit pentru România, având un destin așa de tragic și își exprimă regretul pentru faptul că Guvernul PSD-ALDE-UDMR, prin OUG 114 / 2018 a îndrăznit să plafoneze îndemnizațiile acestora.

Liberalii au menționat că și la această propunere legislativă Guvernul Dăncilă s-a opus prin emiterea unui Aviz Negativ, la fel ca și alte comisii ale coaliției de guvernare, printre care și Comisia pentru drepturile omului, care le-au transmis avize sau rapoarte negative.

Indemnizaţiile acordate în baza acestui proiect de lege sunt neimpozabile şi nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi.
De acest proiect de lege vor beneficia peste 45.000 de victime ale comuniştilor şi urmaşi ai lor. Mai sunt în viaţă 3.000 de foşti deţinuţi politici şi peste 22.000 de deportaţi.

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    Asta însă nu il deranjează pe Vela:
    ART. 49
    “În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I – IV din învățământul de stat și confesional, cu modificările ulterioare.”

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei