A fost odată un vis numit Roma(nia). Visul unei Românii a lui Avram Iancu!

Avram Iancu

Este memorabila scena din filmul Gladiator în care Marcus Aurelius îi spune lui Maximus: „Totuşi, tu nu ai fost niciodată la Roma. Nu ai văzut ce a devenit. Sunt pe moarte, Maximus. Iar când un om îşi simte sfârşitul aproape… vrea să creadă că viaţa lui a avut un scop. Ce va spune lumea despre mine în anii ce vor veni? Voi fi cunoscut ca filosof? Ca războinic? Ca tiran?… Sau voi fi împăratul care a restituit Romei adevărata ei identitate? A fost odată un vis numit Roma. Putea fi doar şoptit. Dacă nu îl şopteai, dispărea… aţât de fragil era. Şi mă tem că nu va rezista acestei iernii”. Aceasta este una dintre replicile care te fac să simți în fiecare celulă a ta sentimentul existenței tale și scopul tău pe acest pământ. Desigur, dacă dai vreo importanță acestui aspect. Dacă ești un egoist sadea, cuvintele pline de tâlc și emoție, spuse de împăratul roman, trec pe lângă tine la fel ca și trenul printr-o gară cu peroanele goale și pline de frunzele ruginii căzute pe dalele imense de ciment. Dar cum ar fi, dacă ai simți adâncimea acestor cuvinte și ai retrăi cu aceeași intensitate, poate chiar mai mare, momentul, în viața de zi cu zi? Să pui mâna pe umărul unui erou, la fel cum Marcus Aurelius i-a pus mâna pe umăr lui Maximus, care îți provoacă o astfel de stare. Ei, uite, că am avut privilegiul să le simt pe amândouă!

Eroul meu, cel care m-a făcut să simt această emoție, este Avram Iancu, cel contemporan cu noi. Și am avut ocazia să-i privesc licărirea de bucurie când a călcat pe pământ românesc, după 57 de zile de înot pe cursul Dunării, fără echipament de protecție termică. Bucuria de a ajunge în țara sa de origine, bucuria de a-și revedea familia și momentul ăla unic, când trăiești periculos și vezi malul, știind că acolo îmbrățișarea copilului tău, a soției, are efect de vindecare totală a oboselii și alungarea temerilor care te încearcă, atunci adrenalina ajunge la cote aproape maxime. O îmbrățișare venită la timp e ca un anestezic ce-ți amorțește toate simțurile și gândurile negative. Dacă-n ADN-ul tău există sentimentul național, ca-n cazul eroului Marcus Aurelius, „riști” ca ceea ce exprimi după astfel de momente să nu fie vizibil pentru foarte multă lume. Și, da, Avram are-n compoziția sângelui său particulele necesare unui erou. Pentru că, după momentul îmbrățișării fiicei sale de doar câțiva anișori, eroul înotător ne-a șoptit tuturor bucuria demersului său. Din păcate, pentru cei care fac doar zgomot zi de zi în jurul nostru, acest murmur a fost neperceptibil pentru aceștia.

Citește și: Avram Iancu, temerarul înotător din Petroșani: „Privesc spre pământ românesc!”

Am aflat târziu, în seară, că visul lui Avram este România. O țară cu mult mai frumoasă decât cele șase pe care le-a străbătut înot pe cursul Dunării. Am avut câteva minute alături de mine un erou. Un erou care vrea să fie cunoscut ca fiind primul om din lume care a înotat pe cursul Dunării de la începuturile ei și până la vărsarea în Marea Neagră. Un erou ce s-a inspirat de cărțile printre care își petrece timpul la job, bibliotecar fiind. Abia aseară am înțeles de ce singura dorință a lui Ionel Bota era să fie într-o bibliotecă cu zeci de mii de cărți. Un erou căruia i-am strâns mâna și am simțit cât de mic sunt, deși, fizic, era invers. Dar, chiar și așa, m-am simțit mare deoarece am avut acest privilegiu și, ție, eroule, la fel cum ți-am zis personal aseară, îți spun și aici: Mă simt extrem de onorat că te-am întâlnit și că sunt contemporan cu tine, Avrame!

P.S. Să nu-l confundăm pe Avram cu Marcus Aurelius… El este Maximus! Celălalt rol poate fi atribuit oricăruia din noi…

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei