[FOTO] Prestigiul multietnic, sărbătorit internațional la malul Dunării!

multietnic

Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă se află zilele acestea la ceas aniversar. Pentru prestigioasa instituție de învățământ, se împlinesc 61 de ani de existenţă, dar şi 10 de ani de prietenie cu Institut Saint-Lo, Franţa, având în vedere că în liceu învață, deopotrivă, sârbi, cehi, maghiari și germani.

În acest sens, Zilele LTCD au început miercuri la Casa de Cultură din orașul de la malul Dunării sub auspiciile multiculturalității europene și a celor zece ani de colaborare intereuropeană, sloganul ales fiind „10 ani cu Europa pentru familia multietnică LTCD”, la eveniment participând oaspeți de seamă: insp. școlar  gen. adj. prof. Mircea Iacob Meilă, prof. univ dr. Mihai Radan –reprezentant Catedra de limbi slave UVT Timișoara, prof. Jivca Cernoh – Director Liceul Branko Radicevic – Kovin, prof. Zoran Tašić, director Srednje Škole Veliko Gradište, lect. univ. dr. Sorin Ciutacu, coordonator Euromates, prof. Veronique Joubert, Institut Saint-Lo.

În deschiderea festivităților, corul LTCD a intonat imnul Gaudeamus, după care directorul instituției de învățământ, profesor Mihaela David-Izvernar, a adresat o urare de bun venit oaspeților de seamă invitați la evenimentul aniversar.

Stimați oaspeți, dragi colegi profesori, dragi elevi, bine ați venit la cea de-a șaizeci și una aniversare a școlii noastre, ne bucurăm să vă avem împreună cu noi. În cei 61 de ani de existență de învățământ mediu din Moldova Nouă fac acest eveniment de astăzi deosebit și nu cei 61 de ani au implicat o desfășurare de forțe în acest an, ci ineditul temei de la această aniversare și anume: «10 ani cu Europa pentru familia multietnică LTCD»”, a fost mesajul dat de managerul LTCD.

Reprezentat de profesorul Mircea Iacob Meilă, inspector general adjunct, Inspectoratul Școlar din Caraș-Severin a transmis o călduroasă urare de „La mulți ani” elevilor și cadrelor didactice de la instituția de învățământ de la malul Dunării.

Aveți privilegiul aici de a trăi, împreună, diverse minorități, dar ca o mare familie. Din câte am văzut, din scurtul moment și până acum, este o atmosferă foarte plăcută aici la dumneavoastră și poate această atmosferă plăcută se datorează și sprijinului pe care-l aveți de la autoritățile locale. Ne dorim ca, împreună, să facem o școală cât mai bună pentru voi, copiii noștri, astfel încât să fim demni când ne întâlnim într-un program, proiect european”, a fost mesajul oficialului ISJ.

Prezent la manifestările prilejuite de sărbătoarea celei mai reprezentative unități de învățământ din comunitatea pe care o conduce, primarul Adrian Torma le-a transmis și el un mesaj elevilor LTCD, după ce a urat un bun venit audienței în limba sârbă și engleză.

Să știți că la fel de mult cum avem noi nevoie de Europa, la fel are și Europa nevoie de voi și din acest motiv trebuie să demonstrați că sunteți mai buni decât oricine din această lume. Pentru că asta înseamnă să-ți dovedești ție că ce tu ai visat, s-a transformat în realitate. Dar trebuie să respectăm tradițiile lor, lucrurile bune pe care le au și noi să dovedim că putem fi mai buni. Legat de activitatea liceului, să știți că eu sunt foarte mândru de doamna director și de echipa construită, pentru că vine în același ritm cu mentalitatea pe care eu încerc să o implementez în Moldova Nouă, o mentalitate deschisă viitorului. Dacă peste 20 de ani Moldova Nouă va fi un eșec, acesta ni se va datora, pentru că nu am știut să vă pregătim”, a fost mesajul transmis de edilul-șef al orașului din Clisura Dunării, Adrian Torma.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157679737226282″]

După vizionarea mai multor materiale video despre activitățile multiculturale desfășurate în anul precedent și după mesajele oaspeților din Franța și Serbia, prima zi a evenimentului s-a încheiat cu o activitatea sportivă, meci de baschet între echipele elevilor români, sârbi şi francezi.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157682250106945″]

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei