[FOTO] Turiștii scriu încă o poveste în legenda Cascadei Bigăr

Bigăr

Cascada Bigăr și-a mai adăugat în portofoliu încă o poveste. Ea a fost scrisă joi, de Înălțarea Domnului, de Ziua Eroilor, și poate nu întâmplător a fost aleasă această zi pentru că și personajele care au stat la baza poveștii pot fi considerate eroi.

Totul s-a petrecut cu aproape 4 ani în urmă, atunci când un grup de turiști din Timișoara, ce lucrau la acea vreme la compania Coca-Cola, au vizitat cea mai spectaculoasă cădere de apă din lume, Cascada Bigăr. Turiștii au rămas oarecum surprinși de condițiile precare și sălbăticia zonei și nu din perspectiva frumuseții locului, ci de accesul aproape imposibil la baza cascadei. Spre deosebire de milioanele de turiști care au vizitat frumoasa cascadă, unii nepăsători, alții critici, angajații Coca-Cola, fascinați de minunăția din Valea Minișului, și-au propus să facă ceva în acest sens. Și au făcut. S-au înscris într-un concurs de proiecte din cadrul companiei și au reușit să-și convingă colegii că proiectul lor merită finanțat.

Greul abia atunci a început, pentru că cei din conducere au decis să finanțeze amenajarea Cascadei Bigăr. Proiectul a fost unul relativ mic ca și investiție, undeva în jur de 7.000 de euro, însă după ce echipa de implementare a proiectului a vizitat zona, s-a decis ca investiția să fie de peste 20 de ori mai mare, aceștia fiind și ei fascinați la rândul lor de frumusețea zonei. Astrele s-au aliniat și pentru implementarea efectivă a proiectului a fost selectat un ONG din București, Viitorul Plus, organizație ce a dus greul implementării proiectului de amenajare eco-turistică de la Cascada Bigăr. În ajutorul ONG-ului au sărit și proprietarii cascadei, Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, dar și proprietarul terenului din partea opusă cascadei, Primăria Bozovici.

După 3 ani de muncă concertată, toți cei implicați au avut privilegiul ca astăzi, 25 mai, să culeagă roadele unei munci făcute din pasiune, din dorința deloc egoistă de a lăsa ceva în urmă și cu speranță că de astăzi înainte, cei aproximativ 100 de mii de turiști care vizitează cascada anual, o vor putea face în siguranță. Pentru că, în cadrul proiectului a fost amenajată o pasarelă ce permite accesul în siguranță la baza cascadei, o alee pietonală din parcare și până la intrarea în parc, precum și amenajarea aleilor interioare. Totul făcut în contrast cu zona și păstrând cadrul natural.

N-am ales să fac din acest eveniment o știre, cu declarații și momente din discursurile celor prezenți astăzi la Cascada Bigăr, probabil veți găsi zeci prin presă, ci am ales să scot în evidență altruismul și modul absolut lipsit de egoism al acelor turiști care au purces în a face acest proiect. În toată povestea asta este vorba despre sentimentul uman, acela pur, lipsit de interese și probabil accentuat de starea ce ți-o creează cadrul natural din zona cascadei. Cu siguranță gestul celor 3 angajați Coca-Cola se va adăuga legendei cascadei, inspirația lor va sta la loc de cinste cu inspirația fotografului ce a făcut prima poză care a fost analizată de cei de la site-ul The World Geography. Legenda populară a formării Cascadei Bigăr o puteți citi AICI!

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

3 Comentarii

  1. Cata Lin

    Inca o data organizarea privata castiga detasat fata de stat. Daca asteptam dupa primarie si PN CN-B sa faca ceva in acest sens, ieseam la pensie (si la ce scrie in articol, cascada asta atrage peste 100 de mii de euro anual, deci exista si bani).

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei