Furturi de ordinul milioanelor din banul public la Primăria Berzovia, scoase la lumină de edilul Ioan Pop

 

ioan pop

Preluarea mandatului ca primar în comuna Berzovia, cu 4 ani în urmă, de către Ioan Pop se pare că a fost încă de la început plină de neprevăzut și de descoperiri care l-au uluit pe edil.

Astfel că, imediat după preluarea mandatului, primarul Pop a avut surpriza să constate nereguli crase și ilegalități comise de fosta administrație locală.

„În anul 2016 când am preluat mandatul, prima constatare a mea au fost facturile de la Orange, 45 de facturi sosite pe primărie. Am discutat cu contabila de atunci, pentru că mi s-a părut ceva suspect, 45 de telefoane la 18 angajați, iar  după ce ne-am deplasat împreună la directorul Orange la Reșița am avut surpriza să aflu că nu sunt 45 de telefoane, ci 49, delegatul de atunci încheind încă 4 abonamente pe lângă cele 45 și astfel a primit un telefon în valoare de 600 de euro. Am făcut adresă la Orange, la București, mi-au trimis răspunsul, răspuns ce mi-a fost sustras de către secretarul UAT-ului.

Văzând că nu am răspunsul, am sunat din nou la București și mi-au spus că îl trimiseseră. Mi-au mai trimis odată pe mailul primăriei, după care am cerut să îmi trimită și în scris. Am încercat să reziliem contractele, dar nu am putut să le reziliem pe toate pentru că erau în termen și a trebuit să plătim 279 de milioane lei vechi ca să putem să le reziliem pentru că acele abonamente erau fictive, nu le folosea nimeni din Primărie, se ridicau telefoane pe care împuternicitul, fiul secretarei, angajatul UAT-ului, probabil că le valorifica”, a declarat primarul din Berzovia, Ioan Pop.

 

Descoperirile halucinante nu s-au oprit aici, alte facturi cu sume extrem de mari au fost descoperite ulterior pentru consum de combustibil, facturi care ajungeau la peste 4.000 de lei pe lună, dar și alte nereguli.

„UAT Berzovia se aprovizionează cu combustibil de la o stație PECO din Bocșa și după ce am făcut verificări, începând cu luna ianuarie 2016 și până în iunie, m-am speriat. La preluarea mandatului am găsit o Dacia Logan în stare de funcționare și un tractor defect și s-a consumat combustibil de la 40 de milioane lei vechi în sus, pe lună. Am avut pe ianuarie și februarie 2016 era un consum de vreo 120 de milioane vechi.

Datorită acestor constatări, am făcut plângere penală și urmează a fi soluționată de către organele judiciare.

Am început să strâng robineții și am început să adunăm bani la buget, astfel că la sfârșitul anului 2016 am intrat cu plus la bugetul local.

În luna martie 2017, m-am trezit cu un executor judecătoresc de la Timișoara cu o sentință rămasă definitivă din care reieșea că Primăria Berzovia trebuie să achite suma de 8 miliarde și jumătate de lei vechi unei firme, SC A.G.M.A Tiuca, care a fost constructorul a 4 proiecte în comuna Berzovia și care, datorită unor neînțelegeri de neplată, au acționat în judecată Primăria. Pentru că nu s-a dus nimeni la proces s-au adunat bani din penalități, vreo 8 miliarde jumătate. Deși am chemat patronul la noi, nu am putut discuta cu el, discuțiile fiind neprincipiale, a venit cu avocatul și eu cu contabila am căzut de acord să îi dăm 6 miliarde prin ordin de plată”, a mai declarat edilul Ioan Pop.

În toamna anului 2017, având bani la buget, s-a decis că UAT-ul ar avea nevoie de un buldoexcavator, așa că s-a achiziționat unul în valoare de aproximativ 290.000 lei.

1

Dar ilegalitățile realizate în timpul fostei administrații în Primăria Berzovia au continuat

Din 2017 am vrut să ocupăm funcțiile pentru înființarea Serviciului de Evidență a Persoanelor. Datorită faptului că am trimis la ANFP greșit, am hotărât cu jurista de atunci să merg la Prefectură și să discute cu o persoană care era în cunoștință de cauză. Aveam o persoană în plus pe statul de funcții și împreună cu jurista am descoperit că, casiera era fără funcție, căreia ulterior i-am desfăcut contractul de muncă. După 2 zile și-a dat demisia și contabila, ca să constat cu noua casieră numită prin dispoziție că fosta casieră a făcut operațiuni de încasare a taxelor și impozitelor, a eliberat chitanțe pe care le înmâna cetățenilor și în calculator opera plata prin virament, banii fiind însușiți.

Am făcut public cetățenilor din comună acest lucru și după ce am verificat, am descoperit o mulțime de astfel de situații.

Am solicitat operatorului cu care avem contract să ne scoată toate chitanțele începând cu anul 2014 până în 2018, luna februarie, după care am făcut plângere penală împotriva fostei casiere și a fostei contabile și am înaintat plângerea la Parchet”, a precizat edilul.

Deși primarul Ioan Pop susține că a sesizat în repetate rânduri Curtea de Conturi în urma descoperirii numeroaselor nereguli, aceasta a  ajuns la Berzovia abia în 2018.

Pot să vă spun că în toamna anului 2016, în anul 2017 și 2018 am fost la Curtea de Conturi și am solicitat să vină în control. Ni s-a răspuns de fiecare dată că vin ei când sunt programați. Am făcut și sesizare scrisă în 2018 când am sesizat neregulile în casierie. Curtea de Conturi a venit în noiembrie 2018, când s-au extins cercetările până în 2010. Și în acest caz există un dosar pe rol, cu un prejudiciu mare”, a spus primarul.

 

Nici acțiunile fictive de deszăpezire nu au rămas fără ecou, alte sume de bani din bugetul local fiind aruncați pe apa sâmbetei, contractele fiind semnate cu firma unui consilier local în funcție în acea perioadă.

„În baza unor informații de la diferiți cetățeni, am dat dispoziție să mi se scoată facturile achitate la SC Proiect Metal și am descoperit că această societate a făcut deszăpeziri în comuna Berzovia plătite cu suma de 300 de milioane, în luna decembrie, ca să nu se piardă banii, dar de fapt nu s-a efectuat nicio deszăpezire și am găsit și alte facturi care în total însumau 4 miliarde în lei vechi, facturi care nu aveau contracte, sau situații de lucrări și nici procese verbale de recepție. Pentru că acest administrator era și consilier local, nu avea dreptul să încheie contracte cu Primăria. Am făcut sesizare la ANI care mi-a comunicat că faptele sunt prescrise și atunci am înaintat sesizarea la Parchet, fiind cercetat pentru abuz în serviciu.

Tot în cadrul activităților desfășurate, trebuia să mergem să luăm certificat fiscal de la finanțe pentru accesarea de fonduri europene și am constat că avem 2 amenzi de câte 300 de milioane de la Garda de Mediu pentru că au săpat două gropi fără autorizație. Nu s-a făcut niciun demers să nu plătească Primăria, nu a interesat pe nimeni și a trebuit să plătim noi pentru a fi pe zero cu datoriile, după care am început să ne revenim și să începem să derulăm proiecte în comuna Berzovia”, a declarat pentru Reper24 primarul comunei Berzovia, Ioan Pop.

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

http-reper24-ro