Gala Ariilor Protejate finanțată de prelucrătorul de lemn JF Furnir, într-o locație de lux din Poiana Brașov!?

modelmic

Erika Stanciu, mămica WWF-ului, revine în atenția publicului odată cu organizarea în aceste zile a Galei Ariilor Protejate. Din rândurile ONG-ului, care se ascunde în spatele imaginii ursulețului panda, s-au ridicat rând pe rând voci care au criticat demersurile WWF, o prezență activă în siturile Natura 2000 din peisajul cărășean, care prin actele lor reușesc să blocheze investiții de ordin turistic, așa cum a fost cazul zonei Clisurii în trecut, blocarea MHC-urilor sau prin proiecte de resălbăticire, în urma cărora în conturile WWF au intrat milioane de euro, precum această populare cu zimbri de la Armeniș, despre care cetățenii din zonă nu se declară entuziasmați, ba dimpotrivă. Resălbăticire în dauna dezvoltării unei zone într-un județ și-așa sărac și depopulat de la an la an! Iar noi privim ca proștii!

Făcând apel la memoria documentelor, Erika a lucrat  în trecut pentru RNP – Regia Națională a Pădurilor, a fost ministru secretar de stat, (atenție!) pe problema pădurilor, a lucrat în WWF, este președinte ProPark, membru în comitetul director al Fundației Carpathia, cu alte cuvinte le știe pe toate. Mai mult, există voci care afirmă că Erika Stanciu ar controla absolut tot ce mișcă în domeniul ariilor protejate!

Din postura de Secretar de stat, Erika Stanciu a fost prima care a atacat Romsilva privind Hotărârea de Guvern cu prețurile pentru masa lemnoasă, care a încercat să impună un prag pentru licitațiile de masă lemnoasă pe picior, deși toate dovezile indicau clar că Ministerul Mediului provocase acea criză, un minister unde centra și dădea cu capul aceeași fostă ONG-istă cu normă la WWF, devenită ulterior șefă la ProPark, fundație legată indisolubil de Prințul Charles, și de miliardarul elvețian Wyss, sponsor al campaniei lui Hillary Clinton la prezidențiale. Dar iată ce afirma Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva la acea vreme: „În acest context nu înțelegem încercarea unora dintre instituțiile statului, a organizațiilor profesionale, sindicale sau non-guvernamentale de a acuza Romsilva de blocarea pieței lemnului și de punerea în pericol a sectorului industriei lemnului și a mobilei, în condițiile în care, în aplicarea prevederilor H.G.nr.942/2015, Romsilva nu a făcut decât să le respecte cu strictețe. Rămâne totuși o întrebare, de o gravitate deosebită: nu cumva lipsa totală de reacție a conducerii ministerului de resort, pentru modificarea HG nr.924/2015, a avut drept scop compromiterea conducerii executive și a Consiliului de Administrație ale RNP-Romsilva, de a căror înlăturare, cu orice preț, aceasta este preocupată, mai presus de bunul mers al lucrurilor, în sectorul forestier?’, atrage atenția Romsilva. Cu alte cuvinte, Crăciunescu o acuza pe Erika Stanciu că face anumite jocuri, dincolo de competențele pentru care fusese nominalizată în funcția de ministru secretar de stat.

Să spunem că reuniunea „luptătorilor“ pentru arii protejate este organizată într-o locație cu multe stele cotate de booking, Ana Hotels Sport Poiana Brașov, acolo unde șederea din 4 decembrie și până astăzi costă undeva în jurul a 2000 de lei. Am zis șederea, nu ghiftuiala, protocolul, etc. O nimica toată, mai ales că manifestarea e finanțată de Fundația Conservation CARPATHIA (FCC), cu sprijinul determinant al JF Furnir. Cine? JF Furnir care ghici cu ce se ocupă, măi dragelor păduri protejate? Cu prelucrarea în draci a lemnului, evident, nu din arii protejate, ci din zone unde se poate tăia în voie de către utilajele Grupului Frischeis. Adicătelea, vă iubim, dar mai întâi hai să trăim! „Furnir estetic, cherestea și lemn profilat sau lemn pentru terase ori termotratat: cu unitatea modernă de producție, grupul Frischeis stabilește noi puncte de referință în privința calității și deschide noi căi în sfera serviciilor pentru clienți. Producţia de cherestea şi furnir estetic a J.F.Furnir, este dotată în fiecare zonă de producţie cu instalaţii tehnice ultramoderne.“, zice Rareș Felder, general manager la JFF. Dacă își spuneau JFK, chiar ne băgau în ceață definitiv prelucrătorii cu limbaj de lemn din Brașov. La evenimentul din poiană sunt invitați administratorii ariilor protejate, reprezentanții Ministerului Mediului și Agenției pentru Arii Naturale Protejate, reprezentanți ai sectorului de afaceri, persoane politice, gestionari de resurse naturale și reprezentanți media. Totul pentru a da un suflu nou resălbăticirii unor zone ale României, în care cuvinte precum investiții și dezvoltare economică vor fi scoase din limbaj.

Pădurile cărășene din Valea Bistrei și Valea Lupului, interesante pentru dezbaterea de la Poiana Brașov!

Agent Green, o portavoce a celor care promovează conceptul resălbăticirii, aruncă din nou petarde otrăvitoare în rândul celor dispuși să creadă povestea binefacerilor pe care le produc aceste ONG-uri.

„Exploatări forestiere ilegale în pădurea virgină din văile Bistra și Lupului“ – țipă ca din gură de șarpe Agent Green. „Pădurile virgine au fost retrocedate şi aparţin de composesoratul Bucova, jud. Caraş-Severin, fiind administrate prin Ocolul Silvic privat Valea Bistrei! Deşi pădurea a fost identificată în studiul Pin-Matra din anul 2005 ca şi pădure virgină, deși Ministerul Apelor și Pădurilor – România a emis două Ordine de Ministru în anii 2012 și 2016 pentru protecția acestor păduri, pe tot parcursul anului 2017 au avut loc exploatări intense în mai multe locuri din poligon, atât pe valea Bistrei, cât şi pe valea Lupului, fără avizul gărzii forestiere! Pe lângă faptul că se exploatează ilegal într-o pădure virgină, numeroase nereguli şi alte ilegalităţi au fost comise: târârea buştenilor prin albia pârâului, depozitarea buştenilor în albia pârâului, drum de scos-apropiat în pantă mai mare de 25 grade. În pădurea de fag au fost aprobate tăieri progresive, iar în cea de molid tăieri rase şi în benzi! Astfel în curând această vastă suprafaţă de păduri continuă va deveni fragmentată şi îşi va pierde valoarea naturală fiind transformată într-o banală pădure de producție. Pădurea virgină este situată, dar fără nici un rezultat, și în siturile Natura 2000 Coridorul Rusca Montană-Ţarcu-Retezat şi Dăncioanea, precum şi rezervaţia de cocoş de munte Dăncioanea, însă acest lucru nu pare să oprească tăierile, după cum insăşi garda forestieră Timişoara afirmă! În urma sesizărilor, ocolul privat Valea Bistrei a fost amendat cu 10.000 lei pentru avizarea de exploatări în poligon Pin-Matra fără avizul gărzii forestiere şi cu 28.000 lei pentru celelalte ilegalităţi, dar exploatările NU au fost sistate de gardă, in mod inexplicabil, pe motiv că încă nu au fost depuse studii pentru includerea pădurilor în catalogul naţional al pădurilor virgine! Acest lucru demonstrează clar faptul că principiul prevenţiei nu este deloc aplicat şi e complet ignorat! Este o crimă ceea ce se petrece cu acordul autorităţilor. Este cât se poate de evident că instituțiile Statului Român nu funcționează datorită unor funcționari silvici din Ministerul Apelor și Pădurilor și Garda Forestiera, care în mod inexplicabil nu aplică legea, nu fac toate demersurile legale cu bună credință pentru asigurarea protecției, limitându-se la aplicarea unor amenzi simbolice care nu rezolvă problema de fond, adică protecția și conservarea ultimelor păduri virgine din România. Toți acești funcționari sunt bine plătiți din bani publici pentru a fi integri dar realitatea ne dezvăluie o lume a corupției, complicității și duplicității în cele mai multe situații când vorbim de pădurile din Caraș-Severin. Pierderea, distrugerea şi degradarea ultimelor păduri virgine nu se face doar în pădurile de stat, administrate de Romsilva, ci şi în cele private, unde proprietarii refuză protejarea lor, deşi acum există compensaţii de la Guvern pentru cei care nu le exploatează!“, am încheiat citatul Agent Green.

Unii spun că acest Agent Green, ca și WWF-ul nu ar fi decât o interfață care ar fi bugetată din surse care nu sunt străine de modul în care se execută tăierile masive de lemn de pe la noi și joacă nu doar ca activiști, ci și pe frontul politic, în funcție de interesele avute.

Toate ONG-urile pe care le-am amintit și vizat, reunite de „cârcotași“ sub numele de Caracatița Verde, fac acum o propagandă deșănțată pentru a distruge și mai tare imaginea Romsilva și a legitima orice va urma această garnitură nouă de talente în a trece avuția statului în cea a unor băieți deștepți, care mai de care mai verzi.

Atenție la canalele ONG-istice de propagandă anti-Romsilva, ele sunt foarte bine coordonate și acționează sinergic, fiecare cu misiunea lui. De la România Curată la Agentul Green, de la ONG-urile mari (internaționale) care s-au ocupat de problema pădurilor, în frunte cu WWF și GreenPeace, dar și cele mici, pe care le știți de pe baricadele luptei ecologiste (antifrack și chiar și anticianură). ONG-urile par să-și fi dat mâna pentru a participa la unul din cele mai mari atacuri la interesul public care au avut loc vreodată în România, pozând în salvatori ai pădurilor.

Atenție la neatenție și la manipularea care are loc în spațiul public! Caracatița retrocedărilor și a drujbarilor este foarte complexă și îi place să o ardă pe ritmuri eco „green-style“!

 

Sergiu TABAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei