GATA cu mutilarea arborilor din oraș! Organizațiile de mediu sar la gâtul Primăriei Reșița!

modelmic+editorial

Reper24 a mai adus până acum în atenția cititorilor modul abuziv în care se realizează „toaletările” de arbori pe raza orașului și, de data aceasta, copacii cheliți complet de crengi au atras și atenția organizațiilor de mediu.

 

În fiecare primăvară, angajații Primăriei apucă drujbele și se pregătesc să toaleteze în voie, fără a ține cont de faptul că retezarea coroanelor arborilor constituie o practică abuzivă şi regretabilă, care afectează negativ sănătatea populaţiei, biodiversitatea şi aspectul general al spaţiilor afectate de aceste abuzuri.

Pentru a pune punct acestei practici abuzive asupra mediului, nouă ONG-uri locale au decis că se impune semnarea unei adrese care să ajungă direct pe masa lui Crina.

„Vă subliniem faptul că de mai mulți ani asistăm la o agresiune constantă asupra spațiului urban, asupra zonelor verzi și mediului, asupra patrimoniului cultural din Reșița, și nu numai.

Considerăm că deteriorarea continuă din ultimii ani a vieții și sănătății locuitorilor din Reșița este direct legată de dispariția unui mare număr de spații verzi, de tăierea abuziva și iresponsabilă a arborilor, de mutilarea arhitectonică a orașului prin avizarea unor construcții îndoielnice, ceea ce ne obligă să reacționăm și să vă cerem public încetarea acestor tăieri, distrugeri și agresiuni”, se arată în adresa semnată de Andrei Szabo, președintele Asociației Euroland Banat.

F1IMG_0920

Organizațiile care au semnat adresa în cauză susțin că dacă acest trend dăunător va continua, calitatea vieții la nivel local va avea mult de suferit, la fel ca sănătatea reșițenilor. ONG-urile îi solicită lui Crina să dispună încetarea oricăror tăieri și să stopeze orice avize de construire în zonele verzi.

„În ultimii ani au fost tăiați fără discernământ foarte mulți arbori, iar bulevarde și zone intens circulate au rămas fără vegetație.

De asemenea, vă aducem în atenție importanța esteticului și a peisajului urban care este degradat major prin aceste așa zise toaletări. Intervențiile pot fi făcute rațional (numai acolo unde există un pericol, o situație punctuală etc.), consultând adevărați specialiști și respectând întru totul prevederile legale”, explică Andrei Szabo.

La o reacție similară din partea cetățenilor, reprezentanții Primăriei Reșița explicau în primăvara anului trecut că:

„Am înțeles și noi că sunt o serie de nemulțumiri cu privire la toaletarea pomilor. Cei care se ocupă de ei au tehnicile lor anume, după care îi curăță, pe care le-au folosit și până acum. Se vor face verificări pentru a vedea dacă totul este în ordine”, susținea atunci Roxana Topală, purtător de cuvânt al Primăriei Reșița.

IMG_0939

Adresa a fost semnată de Asociația Prietenii Munților, Asociația Speologică Exploratorii, Asociația Cogito, Asociația Nevo Parudimos, Asociația Voluntariatul pentru Toți, Grupul Ecologic de Colaborare Nera, Asociația ProVitam, Asociația Evolution, Asociația Euroland Banat.

CITEȘTE ȘI: Tehnicile speciale pentru curățenia de primăvară îi nemulțumesc pe reșițeni! Pomii din municipiu sunt cheliți fără milă!

E1IMG_0965

Alexandra JURCA

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei