„Generalul“ Ioan Benga i-a cerut ministrului Pop soluționarea problemei jumătăților de normă ale contabililor din școlile cărășene!

modelmic

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Județean Caraș-Severin au participat la o videoconferință cu ministrul Educației, Liviu Pop, pe agendă fiind dezbătute pe marginea Legii educației naționale, Legea manualului Școlar, Regulamentul de organizare și functionare a unităților de învățământ preuniversitar, Manuale și auxiliare școlare. În seria de prevederi legislative care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, se înscrie și cea care ar putea lăsa unele școli din Caraș-Severin fără femei de serviciu, secretare și contabili. Acestor angajați nu li se mai permite cumulul de normă. Cei angajați cu două sau patru ore pe zi într-un loc și cu jumătate sau un sfert de normă în altul sau chiar în același loc vor trebui să renunțe la unele job-uri.

În Caraș-Severin există persoane care sunt angajate cu un un sfert sau jumătate de normă, în diferite școli sau grădinițe. De îndată ce modificarea legislativă va intra în vigoare, de la 1 ianuarie, acești angajați nu mai au voie să cumuleze aceste fracțiuni de normă, iar aceste persoane vor trebui să opteze pentru un singur job.

Este vorba despre Legea 153/2017 care nu mai permite cumulul de normă în unitățile de învățământ, în cazul personalului nedidactic, respectiv didactic auxiliar. Mai precis, nimeni nu poate depăși o normă, prin cumul.

În Caraș-Severin, ca de altfel și în alte județe din țară, în mediul rural, contabilii, secretarele și femeile de serviciu au posturi cu 0,25 normă, 0,50 normă, persoane care au ajuns să cumuleze aceste norme.

Conform reprezentanților ISJ CS, dacă din 1 ianuarie nu va mai fi permis acest cumul, siutația va deveni problematică, deoarece în județ există o serie semnificativă de persoane care trebuie să renunțe la posturi și nu se știe cine va veni în locul lor. Fiecare unitate de învățământ va trebui să caute o soluție, dar va fi dificil, ținând cont că sunt job-uri cu salarii mici și cu jumătăți sau sferturi de normă.

În acest sens, în cadrul videoconferinței cu reprezentanții ministerului și cu ministrul Liviu Pop, inspectorul general școlar, prof. Ioan Benga, a ținut să atragă atenția asupra pericolului iminent de care forul suprem al sistemului de educație din România trebuie să țină cont, în raport cu normele personalului auxiliar.

„Viața contabililor se complică și se extinde activitatea acestora în unitățile de învățământ. În acest sens și ținând cont de aceste date, este posibilă o reorganizare  a activității contabililor din Caraș-Severin, probabil fiind nevoie în mai mulde județe din țară de o astfel de reorganizare. Noi moștenim un mod de dispunere a contabililor destul de greoi care în faza actuală ne creează pe alocuri probleme. Așadar consider că s-ar impune o reorganizare la nivelul rețelei contabililor din județul nostru, de care s-ar putea arăta interesați și ceilalți colegi din țară“, a ținut să chestioneze ministerul Educației, inspectorul general școlar prof. Ioan Benga, conducătorul  ISJ Caraș-Severin.

„Suntem înștiințați de problema legată de încadrarea în regim de cumul a personalului auxiliar care va interveni începând cu 2018. Știu că în teritoriu, mai ales în zonele izolate,  există fracțiuni de normă care sunt atribuite colegilor din alte unități școlare iar noi vom fi în dificultate. Așteptăm rezultatele întâlnirii de la Bușteni a contabililor iar acolo Direcția Generală Economic, prin domnii directori Păunică sau Ghelmez vor interveni și ne vor oferi detalii. Mai mult la acest moment nu putem știi“, a fost răspunsul primit din partea secretarului de stat al Ministerului Educației, care se ocupă de învățământul preuniversitar Ariana Oana Bucur.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. patrunjel

    Contabili pot lucra cu persoana fizica autorizata ,asa cum sunt zugravi s-au instalatorii,. Mai nou sunt ing in constructi care lucreaza ca persoana autorizata.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei