Glasul Văii Carașului s-a făcut auzit de Centenar la Alba Iulia

Alba Iulia

În timp ce polemicile pe rețelele sociale, și nu numai, s-au împărțit în două tabere, ce-i drept, cei care și-au manifestat intenția de a boicota aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire fiind nesemnificativi, un grup de profesori de la școlile din Oravița și Ticvaniu Mare a dorit să marcheze momentul istoric prin a le „preda” elevilor o lecție de istorie adevărată. În acest sens, școlile gimnaziale din Oravița și Ticvaniu Mare, dar și Liceul Tehnologic „Mihai Novac” au organizat o excursie în capitala simbolică a Unirii cu ocazia Centenarului.

Excursia a avut loc în cadrul Proiectului Educațional „România 100”, organizat de Școala Gimnazială „Iuliu Birou” din localitatea cărășeană Ticvaniu Mare, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Romul Ladea” Oravița și Liceul Tehnologic „Mihai Novac” din orașul de pe Valea Carașului. Un număr de 45 de elevi au participat sâmbătă, 1 decembrie, la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la întemeierea statului român, în cetatea unde a avut loc Marea Unire, Alba Iulia. Elevii au fost însoțiți de cadrele didactice: Mariana Iancu și Maria Givadă – Școala Gimnazială „Romul Ladea”,  Alina Cerbu – Liceul Tehnologic „Mihai Novac”, prof. dr. Lenuța Mutașcu – Liceul Teoretic „General Dragalina” și Iulian Mitru – Școala Gimnazială „Iuliu Birou”, aceștia fiind coordonați de profesorul Ciprian Chiriac.

Elevii au avut șansa de a trăi pe viu rememorarea momentului istoric ce s-a săvârșit în urmă cu 100 de ani. „La Alba Iulia toți am reprezentat zona Oravița, Carașul și, de ce nu, chiar întreg Banatul. A fost un moment de o încărcătură emoțională deosebită și sperăm ca, prin această inițiativă, să insuflăm tinerei generații sentimentul apartenenței la acest neam. De asemenea, a fost o lecție pe viu de istorie, majoritatea dintre cadrele didactice fiind profesori de istorie. Am format acolo un sigur glas care s-a făcut reauzit după 100 de ani în cetatea Unirii. Trăiască România Mare!”, ne-a destăinuit profesorul Ciprian Chirian, organizatorul „lecției” de istorie predată generației tinere din Valea Carașului.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. Andrei

  Ticvaniu Mare la Alba Iulia … au ajuns tiganii sa reprezinte Banatul ?
  Mai si puneti poze cu un garoi cu palarie, ce flutura tricolorul

  Raspunde
  1. Ciprian

   Andrei, as vrea vrea sa iti raspund, dar bunul simț nu ma lasă, iar comparatia pe care o faci este deplasata. As vrea sa ne întâlnim amandoi sa vedem care este mai român dintre noi doi si ma refer la cata istorie a românilor cunoști tu si câtă eu (adica garoiul).

 2. Ciapsa Maia

  Din cauza unor oameni ca dumneavoastră ,România se chinuie să supraviețuiască , iar datorită unor oameni ca ,, garoiul “din imagine, reușește!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei