Graiul bănățean și tradițiile sunt la ele acasă la Bocșa! Festivalul Tata Oancea și-a deschis porțile!

modelmic

 

Peste 80 de concurenți din 11 școli cărășene și timișene au urcat ieri pe scena Casei de Cultură din Bocșa, în prima zi a mult așteptatului festival de creație și interpretare Tata Oancea.

Emoțiile au fost mari dar micuții au reușit să le facă față și să recite în fața juriului cele mai frumoase și încărcate de tradiție poezii bănățene. Și cum altfel o puteau face, dacă nu în graiul bănățean păstrat din moși strămoși și vorbit și astăzi în inima Banatului.

La aceasta ediție s-au înscris la concursul de interpretare secțiunea copii peste 80 de concurenți din 11 instituții școlare din Caraș-Severin și Timiș, iar astăzi, la secțiune de creație adulți urmează să urce pe scenă peste 12 concurenți, debutanți sau consacrați din Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara.

„Acest festival a reușit în timp să își dovedească valoarea.ș eu aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care participă pentru că după acest festival vor deveni mai frumoși, mai mândri și mai apropiați de sufletul bănățeanului, de această vorbire, de acest dialect al bănățeanului care noi am dori să fie veșnic”, a declarat Constantin Borozan, vice-primarul orașului Bocșa.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157660827834066″]

Ziua de ieri a fost încununată, după recitalurile în grai bănățean, de un spectacol inedit pus în scenă de formațiile de dansuri Ceata Bocșanei și Junii Bocșanei ale Casei de Cultură din oraș.

Juriul este format din Tiberiu Popovici, publicist din Bocșa, doctorul în etnologie Maria Mândroane, muzeograf la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara și Ioan Văcariu.

În această dimineață, urmează ca membrii Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean „Poezia dialectală în societatea contemporană – Conservare și Promovare să se întâlnească în incinta Casei de Cultură, acolo unde începând cu ora 16:30 va începe concursul de interpretare la adulți.

Invitații care vor încânta publicul în această seară sunt Asociația pentru Muzică și Cultură Românească Vichentie Petrovici-Bocăluț din Torac Serbia împreună cu laureații de la secțiunea Interpretare adulți.

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei