GREVĂ la Spitalul Județean din Reșița! Asistenții, infirmierii și brancardierii rup tăcerea, după tăierea sporurilor!

GREVĂ

Peste 100 de asistenți, infirmieri și brancardieri au declanșat, încă de la ora 9:00 a acestei dimineți, o grevă spontană în curtea Spitalului Județean de Urgență din Reșița, urmare a modificărilor legislative care au vizat tăierile de sporuri din sănătate.

Aproape toate secțiile spitalelor de stat din România au pierdut între 20 și 50% din sporuri iar asistentele, infirmierele şi brancardierii pleacă acasă cu un venit diminuat cu până la 1.700 de lei, după cum ne-au demonstrat-o, cu fluturașii în mână, angajații din sectorul personalului auxiliar medical, fără de care sistemul ar fi pus într-un real pericol. Nu au avut explicații în fața camerelor de luat vederi nici reprezentanții sindicatului din sănătate – Sanitas, cei care spun că au făcut demersuri pentru a primi răspunsuri la nemulțumirile angajaților.

Furioşi, oamenii ameninţă cu continuarea protestelor și mâine dimineață, de la ora 10:00 dar și cu o posibilă grevă generală. La discuțiile cu protestatarii managerul spitalului a delegat-o pe Adina Miloș, purtător de cuvânt SJU Reșița, care a declarat: „În această dimineață, la ora 8:20, conducerea SJU a chemat la discuții liderii de sindicat, arătându-le cele 3 adrese înaintate de Spitalul Județean către Consiliului Județean. Spitalul Județean de Urgență Reșița trebuie să respecte legea și nu poate depăși nivelul de 30% al sporurilor acordate. Nu este rea voință, conducerea spitalului are tot interesul ca lucrurile să reintre în normalitate“  Legat de scăderea veniturilor asistenților, infirmierilor, brancardierilor, Adina Miloș consideră că ministrul Pintea este prost informată despre situația salarizărilor pe care o  din țară.

GREVĂ

Angajații acuză situația grea pe care o au de înfruntat zi de zi la Spitalul Județean din Reșița!

Apăsarea și deznădejdea s-a citit pe multe din chipurile pe care le-am zărit astăziîn curtea Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Despre lipsa de dotare de la Terapie Intensivă, acolo unde angajatele au ajuns să cumpere produse pentru curățenie de la supermarket-ul Lidl, la faptul că angajații din spitalul reșițean au ajuns să își facă RMN la Spitalul Municipal din Caransebeș, la zecile de pacienți de la secția Psihiatrie la care trebuie să le facă față un singur infirmier și până la angajații Secției de Medicină Legală care intră în contact cu cadavre în stare de putrefacție, toate sunt probleme reale care astăzi au ieșit la lumină. În marea lor majoritate, medicii au stat deoparte, privind din spatele jaluzelelor spitalului cum colegii lor își strigă disperați nemulțumirile.

„Numai noi știm cum ne descurcăm. Avem atâtea greutăți în secția noastră… Avem şi noi familie,copii, am așteptat un trai mai bun.Nimeni nu știe cum sunt nopţile noastre la Spitalul Județean! Vă spune eu sunt foarte grele, pacienții ne vin și de la Oravița și Caransebeș iar noi suntem puţini, de-abia facem față“, spune o asistentă.

„Să vedem cu cine mai lucrează medicii! La 1600 lei mai vine cineva să lucreze în Spitalul Județean să spele rahatul, să te cerți cu toți, să te bați, să fii amenințat cu cuțitul la gât? Eu sunt la secția de Psihiatrie și am spor de încordare psihică 0! E o bătaie de joc!“, afirmă un infirmier de la aceeași unitate spitalicească.

Singurul medic care a fost dispus să dialogheze cu presa a fost chirurgul Jaro Marșalic, cel care a declarat că situația se datorează unei legi care nu răspunde nevoilor oamenilor din sănătate, o lege care ar trebui amendată. Protestatarii au apreciat luarea de poziție a medicului Marșalic și au afirmat că fostul director medical al SJU Reșița i-a ascultat de fiecare dată și au primit întotdeauna răspuns la problemele enunțate de-a lungul timpului.

Ministrul Sănătății arată cu degetul spre managerii spitalelor din țară!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde angajaţii au declanşat proteste din cauza diminuării sporurilor, ea afirmând că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat şi majorări importante ale salariilor medicilor.

După discuţiile purtate la Ministerul Finanţelor ministrul de resort, Sorina Pintea a afirmat: „Nu a fost o discuţie legată de salarii, am avut multe alte teme. Bugetul este foarte clar. Avem majorările salariale şi încadrarea în 30% sporuri, este rândul managerilor să fie manageri“.

Sorina Pintea a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalţi angajaţi vorbim despre „majorări semnificative“. „Este o situaţie regretabilă, e inadmisibil să pierzi la salariu, dar asta se poate remedia. Bugetul ăsta este. Le-am spus asta şi managerilor, totul depinde de buna lor gestionare“, a explicat Pintea.

Ea i-a ameninţat pe directorii de spitale care nu îşi fac treaba cu ieşirea din sistem, dar nu a precizat cât timp va dura procesul de evaluare care a început. „Am început acest tip de evaluări. Vă daţi seama, sunt 180 de spitale în subordinea Ministerului Sănătăţii“.

Pintea afirmă că încearcă să găsească soluţii, dar consideră că mingea este acum în terenul managerilor de spital, care pot acorda sume compensatorii din veniturile proprii. În felul acesta însă, unităţile sanitare riscă să rămână fără bani de medicamente şi dezinfectanţi. Iar în ceea ce privește situația financiară a Spitalului Județean din Reșița, una dezastruoasă, cu datorii apreciate recent de managerul SJU, dr. Mihaela Bacer, la peste 8 milioane de lei (80 de miliarde lei vechi), este evident că aceasta nu prezumă posibilitatea acordării unor astfel de sume compensatorii.

Un asistent angajat la Terapie Intensivă câştiga până acum puţin peste 4.000 de lei. De luna aceasta pierde 700 de lei. În aceeaşi situaţie sunt şi angajaţii specializaţi în anatomo-patologie. Nu doar că nu le-a fost mărit salariul de bază, dar odată cu plafonarea sporurilor, lefurile lor sunt mult mai mici. În cazul unui asistent medical, o scădere cu 1700 de lei iar a unui operator calculator de la UPU pierderea salarială este de 1500 lei, acesta nebeneficiind de niciun spor salarial.

Protestele vor fi reluate mâine de marea parte a personalului auxiliar de la SJU Reșița, în curtea Spitalului Județean de Urgență.

Sergiu TABAN

 

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Johann Nicolescu

    Legea salarizarii rezolva, in cea mai mare parte a ei, problemele legate de salarii DAR, dar, a creat foarte multe discriminari salariale in cadrul unor “familii ocupationale”. De asemenea, s-au comis un imens abuz salarial impotriva celei mai mari parti a administratiei locale din fiecare judet. Aici dezechilibrele salariale de la un judet la altul sunt enorme, practic este haos total si legea salarizarii a creat, o minoritate de privilegiati si o mare majoritate de abuzati. La nivelul administratiei centrale, ori nu se inteleg conexiunile unei structuri administrative, ori nu se stiu. Un medic nu poate lucra fara brancardieri, asistente si infirmieri. Este un lant uman care trebuie sa lucreze ireprosabil si profesionist pentru binele si sanatatea OMULUI bolnav, a pacientului. Degeaba a fost stimulata financiar o veriga din lant, medicul, ca celelalte verigi care nu au fost stimulate financiar, nu se cupleaza.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei