Protest spontan la sediul Finanțelor cărășene! 400 de angajați din județ nu lucrează la această oră

Grevă spontană

În tandem cu protestul declanșat încă de ieri la nivel național în rândul angajaților sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice, și salariații cărășeni au decis să își ceară astăzi drepturile.

La ora actuală, la niciuna din caserii nu se încasează. De asemenea, la sediul AJFP Caraș-Severin, liderul de sindicat – Daniel Dincea –  poartă discuții cu directorul general pentru deblocarea situației.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de actualul proiect al legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, care duce la tăieri de salarii și solicită: asigurarea păstrării în plată a salariilor avute la data intrării în vigoare a noii legi, dacă acestea sunt mai mari decât cele stabilite conform noilor dispoziţii, respectarea principiului “plata egală pentru muncă egală” pentru cei care desfăşoară aceeaşi activitate şi acelaşi volum de muncă; salarii egale pentru toţi salariaţii din instituţiile fiscale care administrează creanţele bugetare indiferent de subordonare, centrală sau locală, activitatea este la fel de solicitantă şi complexă, desfăşurată în baza aceleiaşi legislaţii fiscale; tratament nediscriminatoriu şi tranparent pentru toţi bugetarii, făra excluderea salariaţilor din administraţia publică localaă din grilele de salarizare.

Prin noua reglementare se exclud practic salariaţii din administraţia publică locală din marea familie a bugetarilor, ei devin ,, nişte zilieri” la dispoziţia primărilor; Constituirea unei noi familii ocupaționale, ale cărei atribuții sunt specifice și distincte privind colectarea și constituirea veniturilor bugetare, familia ocupațională financiar-fiscală, administrare venituri bugetare. Pentru reglementarea şi salarizarea unitară acest segment este strict necesar să se constituie aceasta familie ocupaţională; dialog social real, prin acceptarea amendamentelor pertinente propuse de federaţiile reprezentative; respectarea deciziilor Curţii Constituţionale prin care se constată încălcări ale drepturilor lucrătorilor şi transpunerea lor în practică şi legislaţie, transmit reprezentanţii Sindicatului Forum din adminitraţia publică.

Salariaţii din toate judeţele ţării care protestează susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de lefuri şi cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului „revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate (ANAF, direcţii generale regionale ale finanţelor publice etc.)”, potrivit comunicatului transmis. FNSF avertizează că acţiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanşate de salariaţi şi se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.

 

Sergiu TABAN

Stiri similare

1 Comentariu

  1. MANofBANAT

    Aceasta greva incepe sa fie penibila si jenanta, intelegem nemultumirea in cea ce priveste salariile din administratia locala dar, sa blochezi incasarile si platile in tara este o greseala prea mare ca sa poata fi acoperita de o greva. Este adevarat ca activitatea MFP este un dezastru, in prezent, dar nu greva este solutia. O situatie la fel de grava este si in Consiliul Judetean Caras-Severin, unde diferentele salariale dintre angajatii din directiile subordonate, mult mai prost platiti si salariatii din aparatul propriu, mult mai bine platiti, fac sa existe discriminari si abuzuri salariale. Ma refer la salariati care ocupa aceasi functie, acelasi grad si cu aceasi vechime, care au aceleasi atributii, intre care exista si diferente de peste 500 de lei, in favoarea angajatilor din aparatul propriu al Consiliului Judetean Caras-Severin. De aici apar tot felul de disfunctionalitati deoarece, salariatii din directiile subordonate, sunt pe buna dreptate nemultumiti.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei