Grigore Cartianu a adus „600.000” la Caransebeş

modelmic1

Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeș a găzduit duminică, 10 decembrie, lansarea volumului „600.000”, având subtitlul „Fenomenul #Rezist. Povestea celei mai ample rezistențe civice din istoria României”, cea de a noua carte publicată de Grigore Cartianu. După ce și-a lansat volumul la Târgul de carte Gaudeamus de la București, autorul a venit la întâlnirea cu publicul printr-un turneu național de trei săptămâni prin Ardeal, Banat, Oltenia și Muntenia. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei municipiului, consilieri locali, oameni de cultură, cadre didactice şi oameni care îl preţuiesc pe Grigore Cartianu ca ziarist şi scriitor.

Preluând subiectul cărţii, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, a afirmat că prezenţa, în Centrul civic, timp de o săptămână, şi a caransebeşenilor, s-a datorat dorinţei lor de a nu le fi confiscată ţara şi justiţia. „Prezenţa domnului Cartianu aici e încă un motiv de a sta tot timpul de veghe şi de a lupta pentru aceste idealuri”, a mai spus directorul Casei de cultură.

modelmic

„Recunosc că, aflând despre această acţiune, m-am speriat puţin la ideea că nu ştiam câtă lume va veni, având în vedere că e o zi de duminică. Apoi m-am liniştit, gândindu-mă că numele Cartianu atrage de la sine, pentru că este vorba despre un jurnalist arhicunoscut şi autor a numeroase cărţi de politică, sociale şi titluri sportive. Foarte rar avem parte de oaspeţi de talia lui Grigore Cartianu şi îmi doresc ca pe viitor, ori de câte ori mai publicaţi o astfel de carte, să nu uitaţi Caransebeşul”, a spus edilul municipiului, care i-a făcut o scurtă prezentare autorului volumului „600.000”, unul dintre ziariștii cu mare notorietate din România, care a condus redacțiile unor ziare importante, cum ar fi Adevărul sau Evenimentul zilei, și a semnat mii de editoriale, interviuri și anchete gazetărești. Grigore Cartianu a participat activ la evenimentele din decembrie 1989, apoi la mişcările civice din 1990, care au fost înăbuşite violent, prin aducerea minerilor în Capitală. În 1991, la 22 de ani, a debutat în presă la revista Expres Magazin. Din 1992 a lucrat la cele mai importante cotidiene din România: Evenimentul zilei, Sportul românesc, ProSport, Jurnalul Naţional şi din nou la Evenimentul zilei. Din aprilie 2008 până în februarie 2013 a fost redactor-şef  al cotidianului Adevărul. Din 2006, Grigore Cartianu s-a dedicat cu pasiune elucidării evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. A publicat nouă volume, primele opt fiind vândute într-un tiraj total de peste 350.000 de exemplare.

modelmic

După ce a povestit mai multe întâmplări trăite în activitatea sa de ziarist, Grigore Cartianu a vorbit şi despre volumul „600.000”, spunând, printre altele, că acesta este o carte-manifest, în care se regăsesc cei 600.000 de protestatari din duminica istorică de 5 februarie 2017, dar şi cei care, într-un fel sau altul, s-au opus celebrei Ordonanţe 13. În continuare, autorul a vorbit şi despre celelalte cărţi ale sale: trilogia „Misterele Revoluției”, cu „Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Crimele Revoluției” şi „Teroriștii printre noi”, „Cartea Revoluției”, o ediție enciclopedică, tipărită în condiții de lux, care strânge între coperţile sale cele 1.600 de pagini ale celor trei volume din seria „Misterele Revoluției”, „Jurnalul unui puci ratat”, „Miracolul din noiembrie”, scrisă în colaborare cu Laurențiu Ciocăzanu, „Hagi”, lucrare ajunsă la ediția a IV-a, dar şi despre „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun” – film pe DVD, reconstituirea, sub forma unei docu-drame, a ultimelor trei zile din viața cuplului ceaușist: 22-25 decembrie 1989, regizorul Radu Gabrea producând un video-document istoric, bazat pe scenariul autorului și inspirat de volumul „Sfârșitul Ceaușeștilor”.

În încheiere, autorul a acordat autografe celor cărora le-a pus la dispoziţie toate cărţile publicate de el.

modelmic

Cosmin VLAD

 

 

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei