Guvernul Orban vine cu un proiect de lege pentru starea de alertă! „Vom solicita dezbatere în procedură de urgență!”

 

or

Guvernul Orban s-a întrunit azi în ședință cu un singur proiect de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Proiectul de lege vizează starea de alertă, în care România va intra din 15 mai.

Îi mulțumesc ministrului Justiției, care a coordonat efortul de elaborare a proiectului de lege foarte repede, pentru că decizia Curții Constituționale a apărut săptămâna trecută și ne-a pus în situația de a face cât mai rapid proiectul de lege”, a declarat prim-ministrul, înainte de a-i da cuvântul ministrului Cătălin Predoiu, care a prezentat pe scurt elementele proiectului, citat de ziare.com.

Scopul acestei legi este protejarea vieții și sănătății cetățenilor, în contextul pandemiei (…) proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate în starea de alertă, măsuri care sa organizeze desfășurarea unor activități economico-sociale și în cadrul instituțiilor publice, astfel încât sănătatea și viața cetățenilor să fie protejate într-un mod coordonat și coerent, lăsând totodată libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat. 

În ce privește structura proiectului, el are o parte generală care definește sfera de aplicare în ce privește măsurile, adresabilitatea ca persoane, dar și durata în timp. Este vorba despre un proiect care se adresează duratei de stare de alertă.

Este un proiect flexibil care printr-o normă-cadru lasă la dispoziția autorităților în viitor posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cazul altor epidemii, dar numai în stare alertă“, a explicat ministrul.

Cătălin Predoiu a vorbit și despre propunerile făcute de ministere pentru starea de alerta.

Partea substanțială, partea de mijloc a proiectului, compusă din contribuțiile și propunerile venite de la toate ministerele cu atribuții în acest context, vizează măsurile sectoriale, pe fiecare domeniu în parte, în competența fiecărui minister.

Sunt măsuri care sunt cunoscute de opinia publică, au fost publicate în ziua de vineri pe site-ul MAI si nu reprezintp o noutate din acest punct de vedere.

 În ce privește dispozițiile finale, noi am reglementat ca punerea în aplicare a prevederilor revine ministerelor, Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) și altor instituții cu atribuții în context prin acte normative infralegale”, a mai explicat ministru.

Premierul Orban a precizat că, dacă proiectul de lege este aprobat, acesta va ajunge la Parlament, unde „vom solicita dezbatere cât mai rapidă, în procedura de urgență”

 

Lorena POENARU

 

 

 

 

Stiri similare

2 Comentarii

 1. Lucovid

  Sunteti gata,baieti !
  Se strange latul si o sa va dispara de pe buze zambetul ala tamp !
  Ne-am dat seama cu totii cat de incapabili sunteti !
  Nu ati facut absolut NIMIC pentru amaratii care au ramas pe drumuri ,ca urmare a acestei “crize” !

  Raspunde
 2. zero

  „Scopul acestei legi este … sa organizeze desfășurarea unor activități economico-sociale și în cadrul instituțiilor publice … se adresează duratei de stare de alertă …“, a explicat ministrul.

  Orice escroc şi trişor schimbă regulile în timpul “jocului”.
  Adică va decreta stare de alertă (în) fără de lege.
  Lege care acum s-ar “produce”.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei