Guvernul Ponta afundă spitalele cărășene în datorii! „Lipsește dorința și interesul la nivelul Ministerului Sănătății”

modelmic

Cu toate că Spitalul Județean din Reșița a pășit fără arierate apăsătoare în anul 2015, iar Consiliul Județean a făcut tot ce i-a stat în putință anul trecut pentru care unitatea spitalicească să stea cât mai bine din punct de vedere financiar, conducerea spitalului este sceptică în ceea ce privește acumularea de datorii.

Spitalele din România nu vor reuși niciodată să scape în totalitate de datorii și asta pentru că, spun reprezentanții unității spitalicești din Reșița, există lacune de finanțare și legislație la nivelul Ministerului Sănătății. În primul rând, tariful pe caz ponderat nu poate acoperi cheltuielile existente. Sufinanțarea per pacient este principala problemă care inevitabil duce la acumulare de arierate la spitale.

„Probleme sunt și vor fi mereu în cazul în care tariful pe caz ponderat nu este în măsură să acopere cheltuielile existente. Pe de o parte există aceasta subfinanțate per pacient care duce în timp la acumularea de datorii, care în timp duce sigur la apariția arieratelor. Până nu se reglează această problemă cu cheltuielile per pacient, vor fi datorii la spitale”, explică Dumitru Secășan, directorul Spitalului Județean din Reșița.

De asemenea, Spitalul Județean din Reșița se confruntă și cu un dezinteres din partea centrului. Uitat într-un colț de umbră și nepăsare, spitalul reșițenilor nu se bucură de finanțarea de care ar avea nevoie, asta cu toate că îndeplinește toate condițiile și gradele necesare.

„Spitalului Județean din Reșița îi lipsește dorința și interesul la nivelul Ministerului Sănătății. Suntem un spital acreditat, cu cel mai înalt grad dar se pare că nu avem prea curând șanse la o finanțare mai mare”, a explicat Dumitru Secășan.

În condițiile în care criterii prin care spitalele din România primesc finanțare nu se schimbă, datoriile nu vor putea fi stinse niciodată. Conducerea Spitalului Județean din Reșița este deja resemnată cu această idee, încercând prin forțe proprii să gestioneze fondurile existente într-un mod cât mai eficient.

„Sursele care duc la apariția datoriilor nu au dispărut și nu prea ține de noi să le facem să dispară. Noi avem tot ceea ce ne trebuie dar tot vom avea de-a face cu acest tarif pe caz ponderat. Avem datorii și vom avea în continuare. Sumele se schimbă de la o zi la alta. Autonomia finanțelor ne permite totuși să ne reglăm achizițiile și datoriile dar nu putem face minuni”, a mai menționat directorul Spitalului Județean din Reșița.

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. cetatean

    Nu-i adevarat! Daca ii cereti parerea tov. deputat PSD Benga, guvernul Ponta a facut minuni! Inclusiv a inaltat pe culmi europene termoficarea in scoli.(adica ceva ce nu mai exista in Resita de 4 ani)Iar prin alesul local si ai lui”colegi” ,guvernul MINCIUNII a creat peste 1000 de locuri de…parcare(nu de munca) la somaj!!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei