HAOS: Cascada Bigăr, depășită de numărul de turiști! Drum blocat, nervi și cozi

modelmic+editorial

 

După ce a fost numită de publicația online The World Geography ca fiind cea mai frumoasă cascadă naturală din lume, Cascada Bigăr este anual punctul cel mai important pe harta turistică a județului.

Mii de cărășeni și turiști, care până acum câțiva ani treceau nepăsători pe lângă Paralela 45, se înghesuie să viziteze căderea de apă, devenită în ultimii ani cel mai căutat obiectiv turistic din vestul țării.

Valurile de turiști sunt văzute ca un lucru bun, având în vedere că turismul cărășean se duce la fund de  mai bine de 20 de ani. Cu toate acestea, lipsa interesului și a investițiilor transformă o vizită la Cascada Bigăr într-un adevărat calvar.

Turismul e scăpat de sub control, și fiecare vizitator se bazează pe propriile reguli. Așa s-a ajuns ca în fiecare sfârșit de săptămână drumul care face legătura între Anina și Bozovici să se transforme într-o parcare generală.

Autocare  și mașini se înghesuie să parcheze în buza obiectivului turistic, în timp ce valurile de vizitatori fac slalom printre ele și printre autoturismele care se chinuie să circule regulamentar pe un drum public.

Claxoanele și motoarele turate spulberă liniștea naturii, și s-ar putea, cât de curând, ca minunata cascadă cărășeană să devină din cel mai căutat obiectiv turistic, cel mai evitat.

Până în prezent, singura autoritate care s-a implicat pentru valorificare turismului în zonă este primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu. Acesta a încercat intabularea zonei și realizarea unei parcări.

Parcarea există, dar la aproape 10 minute de mers pe jos de cascadă, lucru care-i face pe turiști să o ignore. Și chiar dacă ar alege să parcheze regulamentar, nu ar avea loc, pentru că locurile de parcare nu sunt nici pe departe suficiente pentru numărul mare de turiști.

Mai mult, pe lângă problema cu zecile de mașini care blochează drumul, oamenii se plâng și de lipsa coșurilor de gunoi și a toaletelor, asta cu toate că administrația parcului natural din care Bigăr face parte, taxează fiecare vizitator cu câte 5 lei pentru vizitarea obiectivului.

„Pe cât de mediatizatâ, pe atât de prost administrată! Cel care îți ia 5 lei ca să vezi un curs de apă (cascada propriu-zisă fiind la marginea drumului, la o înălțime inferioară drumului, unde nu ai acces să cobori și să vezi ce prezintă pozele de pe net) îți taie bilet doar dacă insiști tu, altfel bagă banii în buzunar. Nu există loc de parcare pentru mai mult de trei mașini. Nu există toalete, astfel că mai ai parte și de priveliști artistice cu vreun deștept care își face nevoile după vreo piatră mai mare chiar în interiorul rezervației. Foarte dezamăgitor”, explică una dintre turistele care a plecat cu un gust amar de la Cascada Bigăr.

Screenshot_2

Screenshot_3

 

Alexandra JURCA

 

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Pingback: Reper24- Pentru ca informatia a evoluat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei