Iluminat public modern și economic, în Văliug și Crivaia, cu bani doar de la bugetul local

 

66643794_2375359162741737_7089876616301510656_n

Peste 2 săptămâni toate străzile din Văliug și Crivaia vor fi luminate. Primăria are încheiat un contract de execuție prin care se modernizează sistemul de iluminat public în comuna Văiug și extinderea iluminatului în Crivaia.
Investiția este realizată cu bani din bugetul local al comunei și valoarea lucrărilor se ridică la aproximativ 280 de mii de lei, fără TVA. Lucrările au început cu câteva zile în urmă iar conducerea administrației locale din Văliug a declarat că până în 20 iulie lucrările vor fi finalizate.

În Crivaia avem 80-90 de stâlpi existenți, unde niciodată nu a fost iluminat public. Așadar, Crivaia va avea iluminat pe led, pe stâlpii existenți, în momentul de față, și avem în plan, dacă ne mai permite și timpul și bugetul local, am vrea să extindem și partea de Semenic, zona centrală, doar că acolo nu sunt stâlpi deloc. Trebuie să venim cu rețea și cu stâlpi metalici, dar și cu fir prin pământ. De ce trebuie să facem acest lucru? Pentru că dacă se pune fir aerian, de exemplu, din cauza zăpezii e risc să se rupă. Aici trebuie să facem, probabil, un studiu de fezabilitate, să vedem ce înseamnă să facem iluminatul și pe Semenic. Dar anul acesta vom finaliza, cu siguranță, în două săptămâni tot ce înseamnă Văliugul, la fiecare stâlp, la fiecare casă, nu aș vrea să plece firma de aici și să fie un cetățean nemulțumit pentru că nu vor mai veni curând”, a declarat viceprimarul comunei, Alin Marcu.

Lucrările care se realizează acum la iluminatul public din Văliug au o garanție de 3 ani și sunt realizate cu o protecție la șocurile electrice.

La noi în comună tot timpul este o problemă. Când plouă, ninge se întrerupe curentul electric și atunci veneau șocuri și ne ardeau lămpile. Costurile de schimbare a lor era foarte mare. O intervenție, de exemplu, să se schimbe 20-30 de lămpi în comună, ne costa și 7 mii de lei și atunci am spus că facem totul nou. Dăm tot ce e vechi jos. Scade consumul de curent electric până la 50% și sperăm ca în 5 ani de zile comuna să scoată investiția. Le-am programat în așa fel încât, le aprind, stau cu o lumină puternică până la ora 2:00, apoi scade consumul la jumătate. Asta înseamnă că eu fac o economie de 50% în fiecare noapte de la ora 2:00 până dimineața când se sting”, declară viceprimarul Alin Marcu.

modelmic

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei