Impostura bate Cultura! Festivalul Internațional de Jazz Gărâna, sprijinit în Caraș-Severin de Consiliul Județean Timiș?

hurduzeu-giura

Consiliul Județean a ajutat la buna organizare a ediției de anul acesta GĂRÂNA JAZZ, manifestare culturală de notorietate mondială, care se desfășoară în zona pitorească a munților Semenic din Caraș-Severin, doar că sprijinul pentru acest demers cultural nu a venit în niciun caz de la „ai noștri“ de la Consiliul Județean Caraș-Severin, ci de la omologii din Timiș, care prin președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, au înțeles vectorul de promovare pe care îl joacă actul artistic din Poiana Lupului.

Parafrazând-o pe publicista Luiza Vasiliu, aș spune că există un loc, nici prea aproape de București, nici prea departe de Timișoara, dar la o palmă de capitala Banatului Montan – Reșița, în care oamenii se adună o dată pe an, se așază pe niște bănci de lemn într-o poieniță, și-i ascultă cântând live în fața lor pe unii dintre cei mai buni muzicieni de jazz din lume. Locul ăsta din inima județului CARAȘ-SEVERIN se cheamă Gărâna și a căpătat, an după an, un fel de aură supranaturală, a unui spațiu magic unde te duci gata pregătit pentru revelație. Iar revelația vine cuminte, sub forma unor concerte care-ți deșurubează capul și ți-l montează la loc, mai nou, mai proaspăt, mai curat. Din păcate, dacă în perioada în care instituția Consiliului Județean Caraș-Severin era condusă de Sorin Frunzăverde, Festivalul Internațional de Jazz Gărâna, prin organizatorii ei, beneficia de întreaga deschidere din partea conducerii Palatului Administrativ, astăzi lucrurile s-au schimbat. Și nu în bine.

Omul de cultură Marius Giura, părintele acestei manifestări culturale din Banatul de Munte, Festivalul Internațional GĂRÂNA JAZZ se arată dezgustat de modul în care actuala conducere a Consiliului Județean Caraș-Severin a înțeles să se „delimiteze“ de actul de cultură intitulat Gărâna Jazz Festival, cel care a adus faimă județului cu cel mai vast relief din vestul țării și căruia i-a scos în evidență potențialul turistic.

„Aştia de acum şi-au bătut joc de mine, m-au ţinut pe la uşi şi m-au umilit. M-au tot amânat, au organizat tot felul de comisii şi m-au ţinut la uşa preşedintelui în ziua în care festivalul deja începea. Se pregăteau să dea pentru festival o sumă, însă atât de mică, încât nici nu conta. Aşa că, după ore de aşteptare, am plecat”, a mărturisit Marius Giura, autorul Festivalului de Jazz de la Gărâna, care a precizat că aceste lucruri ar trebui cunoscute, la fel cum despre Frunzăverde Giura spune că a sprijinit nu doar cu vorba ci şi cu fapta finanţarea festivalului de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Întotdeauna din postura de lider, duci pe umeri o moștenire grea și asumată, prin aceea că vei fi mai mereu comparat cu cel pe care l-ai succedat la conducere. Iar raportul de valoare Frunzăverde – Hurduzeu, dus pe frontul cultural este tranșat sec de Giura în favoarea primului, fiind de notorietate faptul că după discursurile lui Sorin Frunzăverde mulți dintre primarii și angajații consiliului încercau memorări ale unor fraze și cuvinte sofisticate pe care și le asumau ulterior în cercuri obscure, pentru etalarea penibilă a unui soi de cultură generală care de cele mai multe ori lipsea cu desăvârșire.  Astăzi nu se mai rostesc citate originale pline de har la întâlnirile plenare ale administrației, nu se mai parafrazează autori celebri, liderii „marcanți“ cântă în vuvuzelă prohodul unei generații ratate de politicieni iar rolul culturii pare diminuat considerabil, poate tocmai ca urmare firească a unor profunzimi care dacă nu există, de unde să le iei?

„Se spune că GĂRÂNA JAZZ a ajuns la majorat (2017 – editia XXI-a) și că este un eveniment major al culturii române. Într-o lume minoră, anostă și seacă, în care deciziile se iau de pigmei și sfertodocti atinsi sumar de scoala si cu alergii la carte, oamenii care vin la Gărâna sunt la rândul lor o minoritate. Se tot spune că jazz-ul este un gen elitist. Așa și este! Cei care-l cântă și cei care-l ascultă sunt o elită. Probabil pentru ceilalți suntem neințeleși, demni de ironii. Dar în cele câteva zile în care urcăm la Gărâna suntem ROMÂNIA ESENȚIALĂ !”, notează cu blândețea unui intelectual rasat Marius Giura, dar cei mulți vibrează încă la refrenul vijelios dilematic: „Să iubești două femei, să nu știi pe care-o vrei?“ Profunzimi tragice existențiale, tăticule…

Sergiu TABAN

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei