Încă mai există oameni dornici să nu lase timpul să șteargă amintirile. Ion Uture – Gherteniș

modelmic

Gherteniș, o localitate mai puțin importantă pe harta turistică și economică a județului Caraș Severin, cu o istorie bogată, peste care au trecut 640 de ani. Din păcate îmbătrânirea populației și migrația tinerilor spre oraș, au lăsat satul, într-o vreme numit și Bogdănești, pradă uitării.

Și totuși există oameni care vor să spargă barierele timpului și să prezinte noilor generații istoria localității cărășene. Unul dintre aceștia este Ion Uture, care a reușit să adune într-o încăpere, fragmente de istorie ale localității, nelăsându-le pradă uitării.
„Ocupându-mă de istoria și tradiția satului Gherteniș, am vrut să las generațiilor viitoare un fragment din trecutul nostru. Am plecat de la un proiect prin care doream ca identitatea satului românesc să nu dispară. Am strâns de la sătenii mei din Gherteniș, lucruri vechi care pot fi văzute în acest muzeu, lucruri care s-au folosit odată în gospodăriile țărănești, lucruri care poate, unele dintre ele, se mai folosesc și astăzi. Avem un tabel cu fii satului care au învățat la lampa cu petrol, au mers cu oile și cu vacile și totuși au ajuns oameni de seamă: doctori, profesori, ingineri, preoți. Din păcate muzeul este vizitat mai rar, dar am să încerc să-l promovez tinerilor, pentru ca istoria să nu se uite; să se păstreze datinile și obiceiurile, pentru ca acestea să nu intre în uitare“.

„Anul acesta împlinim 640 de ani de atestare documentară a Ghertenișului, care odată era cea mai dezvoltată comună a județului din zona de pustă. Am strâns laolaltă tot ceea ce am crezut că reprezintă un strop din istoria acestei localități: o hartă a zonei în limba maghiar, ponevi, un leagă, un caier, un scăunel din lemn pentru curățat porumb, o kaptă folosită de pantofari. Cuvântul vine probabil din maghiară, pentru că pe aceste meleaguri au trăit în bună pace români, maghiari, nemți, slovaci. Mai avem aici o piuă, în care se măcina zucheru, cum se spunea pe la noi la zahăr.Se mai măcina în ea și macul pentru plăcinte, pentru păturate cum se spune pe la noi, ori se punea ardei roșu uscat pentru boia“.

În muzeul de la Gherteniș mai pot fi văzute diferite obiecte de gospodărie precum un jug de boi, o vârtelniță, un fus pe care se aduna lâna și făceau gospodinele strimfi, o cotăriță, covată în care se frământa pâinea ce era ulterior coaptă în cuptor, în cucnă. „Când eram copil, mama frământa pâinea și făcea câte 3 odată. De fiecare dată lăsa un pic de aluat într-o farfurie, la acrit, să dospească, ca să aibă ce să pună în pâinea care o frământa data viitoare“.

Cei care vor trece pragul micului muzeu din Gherteniș mai pot observa emblema regiunii Banat a cărei sărbătoare este pe 21 iulie, diplome, insigne, o serie de documente care atestă existența fanfarelor din localitate.
Un strop de istorie, un strop de românism și un suflet care nu dorește ca amintirile să fie date uitării – Ion Uture din Gherteniș.

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei