Încă o clădire istorică va fi redată obiectivelor turistice din Valea Carașului

Valea Carașului

Sala Mică de Ședințe a Primăriei Oravița a fost, astăzi, gazda conferinței de presă, organizată cu ocazia începerii unui nou proiect inițiat de Primăria Oravița și a cărui implementare a debutat o dată cu prezentarea generală a termenelor de implementare.

Fostul sediu al Primăriei Oravița, clădire istorică, urmează a fi reabilitat și redat circuitului obiectivelor turistice din orașul din Valea Carașului. În clădire va funcționa un muzeu de istorie și cultură din Valea Carașului. Proiectul, în valoare de aproximativ 5.6 milioane de lei, are ca și obiectiv general impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural prin revitalizarea identității culturale a orașului Oravița și împrejurimilor, respectiv înființarea Muzeului de Istorie a Culturii Văii Carașului. Obiectivele specifice proiectului sunt:

fosta cladire a primariei vechi oravita

– creșterea atractivității culturale, turistice și investiționale a orașului Oravița prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și  sporirea gradului de accesibilitatea a publicului la valorile culturale;

– promovarea și conservarea multiculturalității etnice a culturii secolului trecut, emblematice pentru orașul Oravița.

Lucrările de reabilitare-modernizare care se vor efectua în cadrul acestui proiect vor consta în:

 • demontarea sistemului de invelitoare și a sistemului de jgheaburi și burlane;
 • consolidarea locală a elementelor de șarpantă și ignifugarea acesteia;
 • reabilitarea structurii șarpantei și a sistemului de acoperiș;
 • refacerea învelitorii din țiglă ceramică, de tip solzi, pe structura veche, consolidată, a șarpantei de lemn;
 • reabilitarea exterioară a diafragmelor de zidarie, cu relevarea în vederea refacerii a tuturor elementelor ornamentale de pe fațade;
 • reabilitarea pereților exteriori;
 • reabilitarea planșeelor din lemn;
 • reabilitarea scărilor;
 • refacerea pardoselilor interioare, inclusiv a plăcii pardoselii, afectată de diverse infilțratii de apă;
 • refacerea finisajelor interioare la pereți și tavane;
 • montarea tâmplăriilor interioare/exterioare din lemn stratificat cu geam termorezistent;
 • refacerea instalațiilor electrice interioare;
 • realizarea unei prize de pământ și prevederea unei instalații de paratrasnet;
 • prevederea unei instalații pentru iluminatul de siguranță;
 • prevederea unei instalații de detectare și avertizare incendiu conform normelor în vigoare;
 • prevederea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitați;
 • montarea unui sistem nou de preluare a apelor meteorice de pe acoperiș, jgheaburi și burlane;
 • realizarea unui trotuar etanș de protecție în jurul clădirii;
 • înființarea unui grup sanitar, pe sexe și realizarea instalațiilor sanitare interioare aferente;
 • refacerea zidului de sprijin;
 • sistematizarea curții și racordarea incintei la canalizarea pluvială.

primaria veche oravita

Durata de implementare a proiectului este de 28 de luni, respectiv între 11.2016 (când a început pregătirea lui) și 02.2019.

Pe lângă execuția lucrărilor de restaurare și punere în valoare a obiectivului, proiectul mai prevede cheltuieli cu asigurarea dotărilor necesare funcționării, cheltuieli cu serviciile de publicitate, digitizare, mediatizare, servicii de audit financiar etc. Pentru acest an este prevăzută realizarea proiectului tehnic și obținerea avizelor,   urmând ca anul viitor și celălalt să aibe loc lucrările de restaurare și achiziționarea dotărilor și a serviciului de publicitate”, a declarat, pentru Reper24, Ramona Stângu, inspector programe și proiecte din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Citește și: Începe implementarea proiectului ce vizează reabilitarea celui mai vechi teatru din țară

Proiectul are o valoare totală de 5.500.139,27 lei şi beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă de 5.379.989,29 lei, prin REGIO – Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, în baza contractului de finanţare nr. 45 din 19.06.2017, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

 1. Johan

  Orasul e o ruina si presa bugetara care primeste bani de la primarii ne explica ce frumos e. Orasul e o cocina cu o mie de muzee si strazi sparte. Unii fura in nestire si noi suntem invitati de bugetarii din presa la muzeu. Sa mergi tu cu ma’ta sa admiri istoria prostiei si a spagii. Propun tematica: muzeul incompetentei, hotiei si prostiei maxime. Ruina muzeelor.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei