Încurcate sunt căile… Băilor Herculane!

modelmic

Deşi primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de luna aceasta a Consiliului Judeţean Caraş-Severin părea cel mai important, acesta instalând în scaun al doilea vicepreşedinte al forului, pentru grupul liberal, cel mai important punct a fost cel cu numărul nouă. Acesta se referea la neexercitarea de către judeţul Caraş-Severin, prin Consiliul Judeţean, a dreptului de preempţiune la vânzarea cotei de ½ din totalul clădirilor, fără teren, reprezentând monumentul istoric „Cazinou, azi muzeu, sală de spectacole, spaţii comerciale, restaurant”, situat în oraşul Băile Herculane. 

Curios elanul cu care grupul liberal a susţinut cumpărarea acestui imobil de către Consiliul Judeţean, în condiţiile în care, ultimul cuvânt în exercitarea dreptului de preempţiune îl avea Consiliul Local al oraşului Băile Herculane. Acesta trebuia să fie, de fapt, cel interesat în achiziţionarea acestui imobil, fiind şi proprietarul terenului pe care imobilul este construit.

Şi mai curios este faptul că acest lucru a fost puternic susţinut de către noul lider de grup al consilierilor PNL, Ioan Cojocariu (al patrulea, după Jaro Marşalic, Cristian Gâfu şi Daniel Surdu), care vrem să credem că nu a fost numit lider de grup doar pentru a susţine acest demers.

Ioan Cojocariu, doctor în etno-arheologie, și-a început pledoaria prin dragostea domniei sale pentru monumentele istorice, nesfiindu-se să informeze că știe că proprietarul imobilului a investit peste 100.000 de euro în repararea monumentului „Cazino” și că posibila preluare a clădirii de către Consiliul Judeţean este avantajoasă pentru că are și muzeu. Mai mult, a ţinut să precizeze că proprietarul s-ar putea să accepte plata și în rate, în mai mulți ani. Faţă de insistenţa lui Cojocariu pentru acest punct de pe ordinea de zi, se ridică unele întrebări legitime:

1) Oare nu există nicio legătură între intervenţia lui Ioan Cojorariu, noul lider de grup PNL, şi faptul că orașul Băile Herculane are primar liberal, care nu dorește să investească în acest monument?

2) Nu ştia Ioan Cojocariu faptul că şi Ion Marcel Vela este iubitor de monumente istorice în oraşul-staţiune Băile Herculane, cumpărând clădirea „Pavilionul 1811”, fostele birouri administrative ale Băilor, pe numele fiicei şi a ginerelui Vela Ion Cristian, primar al comunei Armeniş, imediat după nunta acestora, fiind clar interesat în reabilitarea stațiunii?

Iată doar două întrebări care ne arată cât de încurcate sunt căile… Băilor. Poate ne lămureşte Ioan Cojocariu…

Contactat de Reper 24 pentru a-și spune punctul de vedere cu privire la situația creată în Consiliul Județean, Valeriu Verbinschi, proprietarul cazinoului a precizat:

„Eu știu că am făcut o cerere, nu au considerat că sunt în măsură să își exercite acest drept de preempțiune, nu mă încurcă nici nu mă descurcă decizia lor, este o obligație a județului reprezentat prin CJ de a da un răspuns la o propunere care li se face în ceea ce privește exercitarea dreptului de preempțiune. Dacă județul are bani, dacă are disponibilități financiare cumpără, dacă nu poate să cumpere, nu cumpără. Asta cu atât mai mult cu cât eu eram dispus să le acord anumite facilități privind cumpărarea unei părți din cazinou. Eram dispus să le acord personal un credit pentru ca ei să aibă posibilitatea să cumpere pentru că consider că clădirea constituie un obiectiv important din patrimoniul orașului Băile Herculane și din patrimoniul național. Am considerat că este bine ca CJ sau Primăria să își exercite acest drept de preempțiune ca să se mândrească că au făcut ceva. Atât față de Primăria Băile Herculane cât și față de CJ am făcut aceiași propunere pe care am considerat-o generoasă în sensul că le-am propus să cumpere pe credit, un credit gratuit pe care eram dispus să îl acord. Ei nu au vrut să își bată capul cu un asemenea avantaj pe care l-am creat eu și au preferat varianta comodă a renunțării la dreptul de preempțiune. Mai mult decât atât nu am putut să fac.

Dl Cojocariu pe care eu nu îl cunosc, dar îl felicit că a avut această poziție a făcut o propunere foarte rațională și care ar fi putut să fie benefică pentru regiune. A făcut propunerea ca profitând de facilitățile pe care eu le-am acordat să își exercite dreptul de preempțiune. Nu a fost să fie așa. Dacă ceilalți consilieri nu au fost de acord, majoritatea de decis că nu se exercită dreptul de preempțiune, deci îmi pare rău pentru dl Cojocariu că nu a avut succes de cauză în ceea ce privește promovarea unui proiect foarte interesant pentru regiune. Regiunea ar fi avut cu ce să se mândrească dacă ar fi profitat de facilitățile pe care eu vroiam să le acord ca să cumpere măcar o parte din cazinou, mai ales că în mare măsură am și renovat interiorul cât și o parte din exteriorul acestei construcții, în ciuda tuturor obstacolelor administrative și penale care  mi s-au pus”.

 Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei