INEDIT: Elevii din Anina învață despre orașul în care trăiesc! Istoria localității, predată la școală!

 modelmic

Elevii din Anina vor putea de anul viitor să învețe mai multe despre orașul în care trăiesc. Totul în baza unui proiect derulat în parteneriat cu Primăria Anina, care a alocat deja fondurile necesare pentru realizarea manualelor auxiliare care vor fi necesare pentru predarea în clase a istoriei Aninei. Respectivele manuale se bazează pe informațiile cuprinse în cele 4 volume ale Monografiei Aninei, semnate de Alin Muntean și Cristian-Liviu Mosoroceanu.

De anul viitor este prevăzută să se predea la educație civică această monografie, această istorie a Aninei. Am făcut pentru acest lucru un manual auxiliar didactic. Prefața este în engleză și germană. Avem suficiente cărți, vreo 300 de bucăți. Este un istoric al orașului Anina și conține elementele principale din cele 4 cărți ale Monografiei Aninei. Directorul școlii este cel care va hotărî exact la ce clase se va preda, dar consider că este important ca elevii, tinerii să cunoască istoria localității”, a explicat pentru Reper 24, primarul Gheorghe Românu.

Pe lângă acest manual pentru elevi, Primăria Anina a decis să tipărească și un volum pentru turiști, bazat tot pe informațiile cuprinse în Monografia Aninei. Acesta va fi pus în vânzare în cele două centre de informare turistică din oraș, cel din gară și cel construit cu fonduri europene în Steierdorf.

DSC_0158

Iată câteva repere din istoria orașului Anina, publicate pe site-ul Primăriei:

24 iunie 1773 – primele familii de coloniști austrieci au ajuns pe actualul teritoriu al localității, întemeind colonia muncitoreasca Steierer- Dorf, ulterior Steierdorf.

25 iulie 1774 – este oficiată prima căsătorie în nou creata localitate

1 ianuarie 1775 – se naște primul copil în colonia Steierer – Dorf

1786 – începe construcția primei biserici romano – catolice și a primei școli din localitate

1790 – Mathias Hammer a descoperit în Valea lui Andrei, actualmente Sigismund, huilă de cea mai bună calitate

1792 – începe activitatea de minerit în Steierdorf – Anina

1846 – 1847 – s-a construit drumul Oravița – Steierdorf și au început lucrîrile la drumul Steierdorf – Bozovici

1854 – exploatările miniere au fost preluate de către „Societatea imperial–regală (cezaro–crăiască) privilegiată austriacă a căilor ferate de stat”. A fost demarat un program de valorificare complexă a cărbunelui şi sideritelor din subteran, concretizat prin construcția unei mari uzine de fier (combinat siderurgic) în Valea Gârlistei, străjuită de păduri de anini. Astfel apare pentru prima dată denumirea de Colonia Anina în 1858.

1 noiembrie 1859 – localitatea primește dreptul de a avea administrație proprie. Primul primar ales al localității a fost maistrul minier principal Franz Hirspeck. Noua comună se numea Steierdorf.

15 decembrie 1863 – a fost inaugurată calea ferată cu ecartament normal Steierdorf – Anina – Oravița

17 decembrie 1893 – este înființată Societatea pe acțiuni Sommerfrische – stațiunea climaterică de la Steierdorf numită și Aurora Banatului care și-a început activitatea turistică la 1 aprilie 1895

1904 – a fost construit barajul de la Buhui, primul lac artificial din România

7 septembrie 1913 – a fost dat în folosință noul spital din Anina, cel mai mare al acelor vremuri din zona Banatului Montan

1914 – în Steierdorf – Anina este introdus iluminatul public electric

7 iunie 1920 – cel mai grav accident minier din istoria Aninei de până atunci și la acea dată din istoria întregii Europe (au fost 217 victime)

1940 – este amenajat lacul Mărghitaș

13 – 15 ianuarie 1945 – sunt ridicați germanii din localitate pentru a fi deportați în Uniunea Sovietică la muncă silnică

1950 – ia fiinţă primul punct de sănătate subteran din țara

1952 – localitatea dobândeşte statut de oraș sub denumirea de Anina, celelalte colonii alcătuind cartiere ale orașului

1996 – începe declinul mineritului, fiind închise rând pe rând minele din Anina

2006 – explozie în subteran – 6 victime

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei