INEDIT! Un sat din Caraș-Severin va prinde culoare în cadrul unui proiect unic în România!

modelmic

Proiect ambițios și inedit în satul Eftimie Murgu (Rudăria) din Caraș-Severin, unde Asociația Acasă în Banat și Primăria comunei își propune să reabiliteze și să zugrăvească peste 30 de case în cadrul unui proiect de anvergură în care vor fi implicați deopotrivă voluntari și locuitori ai comunei.

Proiectul este unul unic în România din toate punctele de vedere. Inițiatorii și-au propus să îl ducă la îndeplinire într-un timp extrem de scurt: doar câteva zile, în cursul lunii iunie 2019, motiv pentru care vor încerca să coopteze cât mai mulți voluntari, dar și locuitorii comunei, proprietari ai caselor și administrația locală.

Proiectul nostru este simplu pe de-o parte, dar complicat pe de alta parte: vrem să dăm culoare unui sat întreg. Practic, vom lua casă cu casă, vom vărui fațadele și vom vopsi ferestrele și porțile, gardurile, ca să dăm întregii comunități un suflu nou, de sat locuit, cu oameni gospodari. Așa cum, odată de mult, în Banat se „molăreau” (zugrăveau) toate casele o dată pe an, noi vom ajuta la zugrăvirea satului anul viitor. Practic, timp de câteva zile, în iunie anul viitor vom interveni pentru renovarea fațadelor acestor case, păstrând și punând în valoare elementele arhitecturale și decorațiunile originale. Îi vom coopta pe cei care vor să își refacă fațadele vom încerca să le oferim vopsea, iar celor nevoiași, bătrâni sau persoane care nu se descurcă singure, îi vom ajuta și cu forță de muncă, prin voluntarii noștri. Cum va arăta Eftimie Murgu după aceea? Va fi un sat colorat, plin de viață, un sat reînnoit, de care locuitorii lor vor fi mândri, iar turiștii îl vor vizita cu plăcere”, a declarat președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

conferinta-color-the-village (1)

La rândul său, primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vlădia, s-a arătat încântat de parteneriatul cu Asociația Acasă în Banat și de proiectul propus de aceasta, considerat de edil ca un impuls pentru turismul din zonă:

Eftimie Murgu este unul din puținele sate bănățene cunoscute pe plan național și chiar internațional, mulțumită complexului de mori de apă, vizitat de turiști din toată lumea. Ne dorim ca turiștii să își petreacă mai mult timp în sat, nu doar la mori, iar pentru asta trebuie să îi schimbăm aspectul. Știm că, odată cu zugrăvirea acestor case, totul se va schimba, însă noi ca administrație locală nu putem interveni în mod direct. Așadar, un astfel de parteneriat cu Asociația Acasă în Banat este binevenit și cred că împreună, vom reuși să punem în valoare satul, să îi redăm strălucirea de odinioară și să devină un punct turistic cu adevărat important”.

Proiectul va fi finanțat din donații și sponsorizări, atât în bani, cât și în materiale de construcții, echipamente de lucru, vopsele, ustensile diverse. În acest moment, ținta proiectului este de a fi renovate 30 de case, însă numărul acestora poate fi depășit. Inițiatorii își doresc ca aceasta să fie primul dintr-un lung șir de proiecte similare derulat în tot Banatul.„Vrem ca toate satele din Banat să fie frumoase, să își păstreze identitatea și să fie o mândrie pentru locuitori”, a adăugat Radu Trifan.

Logo-color-final-plin (002)

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei