„Informare acasă. Siguranță în lume”. Ministrul Intotero a venit la Reșița să stea de vorbă cu elevii! Tinerii, interesați și nu prea!

modelmic

Campania Națională „Informare acasă. Siguranță în lume” a fost lansată astăzi oficial în județul Caraș-Severin, în prezența ministrului Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero și a consulului general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni. La evenimentul găzduit de Prefectura și Consiliul Județean Caraș-Severin, au participat, pe lângă numeroși șefi de instituții deconcentrate, și un număr destul de mare de elevi, această campanie fiindu-le în primul rând adresată tinerilor.  

Ce se dorește mai exact prin această campanie este ca tinerii care aleg să studieze, muncească sau călătorească în afara granițelor să conștientizeze cât de important este să nu plece din țară înainte de a se informa cu privire la drepturile și responsabilitățile pe care le au în respectiva țară. De asemenea, aceștia sunt sfătuiți să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă găsite prin intermediul anunțurilor online sau a recomandărilor cunoscuților, să nu plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în țară de destinație și să nu predea unei alte persoane, sub nicio formă, cartea de identitate sau pașaportul.

„Considerăm că un cetățean informat este un cetățean câștigat. Acesta este motivul care a stat la baza acestei campanii, pe care am desfășurat-o până în momentul de față în peste 33 de județe ale țării. În următoarea perioadă vom finaliza toate județele. Astăzi vom merge și în județele Timiș și Arad.

Prima parte a campaniei naționale este dedicată tinerilor, celor care doresc să studieze, muncească sau călătorească în afara granițelor. În această primă etapă, prin intermediul Ministerului Educației, respectiv a fiecărui Inspectorat Școlar Județean s-a făcut această mobilizare în rândul elevilor claselor a XI-a, a Consiliului Elevilor din fiecare unitate de învățământ, dar și ai reprezentanților studenților sau comitetelor părinților.

A doua etapă a campaniei va fi în lunile septembrie și octombrie când vom reveni în fiecare județ al țării, de această dată prin implicarea directă a CJ din fiecare județ, cu participarea tuturor unităților administrativ-teritoriale. Încercăm să ducem prin intermediul lor această informație către cetățenii din fiecare localitate, în special pentru cei care doresc să muncească în agricultură, în muncă sezonieră”, a explicat Natalia-Elena Intotero.

DSC_0012 DSC_0014

La rândul său, consulul Florin Trandafir Vasiloni le-a atras atenția tinerilor că singura metodă prin care se pot pune la adăpost în momentul în care călătoresc în străinătate este de a se informa asupra numerelor de contact și a felului în care pot lua legătura cu misiunile diplomatice românești care sunt răspândite în întreaga lume.

Din păcate, după saluturile de început și prezentarea campaniei, au urmat câteva rapoarte seci din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă și a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Datele strict tehnice nu au reușit deloc să capteze interesul tinerilor, chemați din vacanță, acesta fiind probabil și motivul pentru care nici unul dintre elevi nu a avut nici o întrebare pentru oficialități, lucru remarcat de altfel și de ministrul Intotero. Aceasta a mai reușit să anime puțin atmosfera povestind cazul unei tinere care a căzut pradă unei rețele de prostituție și căreia i s-a dat foc în plină stradă în momentul în care a încercat să scape de cei care o țineau captivă.

Sunt cazuri de tineri care au fost ademeniți cu sume mari de bani și au fost folosiți pentru transport de droguri.  Știți că drogurile pot fi transportate sub diverse forme, inclusiv sub forma unor săculeți, care sunt înghițiți. Au fost tineri din județul Caraș-Severin folosiți pentru astfel de lucruri. Și fetele sunt supuse unui risc extraordinar de mare. Totul începe cu o prietenie de Facebook, apoi se propune un contract, în general, de modeling în străinătate și totul se termină prin introducerea tinerelor într-o rețea de prostituție”, a atras atenția și președintele CJ CS, Silviu Hurduzeu.

 

DSC_0009 DSC_0025

Anul trecut, în județul Caraș-Severin au fost identificate 22 de victime ale traficului de persoane, a precizat Ana Maria Cordun, reprezentantul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Conform acesteia, numărul real de victime ar putea fi mai mare, având în vedere că celor care cad pradă traficului de persoane le este rușine sau frică să se adreseze autorităților, iar de multe ori, atunci când este vorba de exploatare prin muncă uneori nici nu conștietizează că au fost victime ale respectivului fenomen.

Campania „Informare acasă. Siguranță în lume” este implementată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei