Instrumente noi, la ceas aniversar! Fanfara din Goruia celebrează 110 ani de la înființare!

gr

Locuitorii comunei, dar și oaspeți din județ au participat la un dublu eveniment de seamă pentru comuna Goruia.

Fanfara din Goruia s-a aflat zilele acestea la ceas aniversar, celebrând 110 ani de la înființare, aniversare marcată și prin achiziționarea de noi instrumente cu scopul de a menține o frumoasă tradiție născută pe Valea Carașului.

Vrem să menținem tradiția fanfarelor pentru că sunt cu vechime pe Valea Carașului. La Greoni a fost și un festival la care au participat și vecinii noștri sârbi, fanfară care la noi în județ se mai regăsește la Mercina, la Vrani, la Grădinari, și noi nu vrem să o pierdem pentru că întotdeauna, chiar dacă la noi nu a fost o fanfară cu instrumentiști care să cânte pe note, dar care au cântat cum au învățat de la bătrânii din fanfară și au cântat foarte bine, întotdeauna am fost lăudați și premiați la toate festivalurile la care am participat”, a precizat primarul comunei Goruia, Dumitru Crăciun.

Acesta a fost și motivul pentru care administrația locală a sprijinit fanfara prin achiziționarea și dotarea ei cu instrumente noi, din bani de la bugetul local, suma ridicându-se la aproximativ 22 de mii de lei.

De asemenea, am reușit, tot din bugetul local și tot pentru comuna Goruia să aducem și două seturi de costume populare: unul care reprezintă zona Caransebeșului și unul care reprezintă zona noastră, a Văii Carașului”, a mai declarat primarul Dumitru Crăciun.

Conducătorul fanfarei din Goruia, Liviu Cotârlă, cel care cântă la toate instrumentele de suflat de alamă, a prezentat o scurtă istorie a fanfarei cu care se mândrește comuna.

Fanfara a fost înființată în anul 1910 la inițiativa lui Vasile Fărbarul din Goruia, iar ca instructor a fost adus Poțenchi din localitatea Anina. În decursul anilor s-au perindat mai mulți conducători la fanfară, care a însuflețit toate evenimentele de pe raza comunei și a participat la diferite festivități, cea mai de seamă fiind primirea regelui Mihai la inaugurarea tronsonului de cale ferată Caransebeș-Câlnic, dar și la Oravița la primirea primului ministru Octavian Goga cu regele Mihai. În prezent noi mai participăm la festivaluri, dar nemaiavând instrumente acum a fost mai greu și Primăria a făcut o treabă bună încercând să revitalizeze fanfara”.

Dorința celor cu vechime în fanfară, dar și a primarului este de a atrage copiii și tinerii să cânte în fanfară, dar și să reinterpreteze piese autentice care s-au cântat de-a lungul timpului în toată zona Văii Carașului.

 

Elena FRANȚ

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei