Întâlnire cu Iubirea la Bocșa

bocsa

La Casa Orășenească de Cultură din Bocșa a avut loc joi un eveniment de suflet, o întâmplare frumoasă menită să adune iubitori de carte, dar, mai ales, prieteni.

Într-un cadru restrâns, dar deosebit de prietenos, bocșanca Helen Toia și-a prezentat cel de-al doilea volum intitulat Iubirea și apărut în acest an la editura Gordian din Timișoara.

Helen Toia s-a născut în 30 decembrie 1968 în Bocșa. Aici își petrece copilăria și adolescența. Actualmente trăiește la Timișoara. Debutează editorial în anul 2017 cu volumul de eseuri „Lacrimă și zâmbet” (Timișoara: Gordian, 2017), carte despre care mărturisește:„Atunci când destinul m-a îngenunchiat cel mai dureros, prin plecarea la cer a celui mai drag om al sufletului meu, atunci când cuvintele au putut să povestească despre asta, am scris cartea… Lacrimă și zâmbet… Am scris această carte pentru ca sufletele noastre să se întâlnească și să comunice dincolo de distanță, dincolo de timp… Sub povara multor lacrimi grele, căutând răspunsuri la întrebări, am înțeles că oamenii ne sunt dăruiți doar pentru o vreme, apoi ei trebuie să plece…Dar viața noastră continuă și nu avem voie să ignorăm răsăritul, zâmbetul, cântecul, iubirea…”

Și, iată, că la distanță de doi ani, Helen Toia (Ibi, pentru prieteni), se întoarce acasă la Bocșa, la Casa Orășenească de Cultură condusă de colegul ei Dan Liuț, pentru a dărui cel de-al doilea volum intitulat Iubirea (Timișoara: Gordian, 2019).

Despre carte și despre omul Helen Toia au vorbit foști dascăli precum Minerva Trandafir și Mina Șoșdeanu, colegi și colaboratori precum Dan Liuț și Gabriela Șerban, dar deosebit de calde și frumoase au fost chiar cuvintele autoarei.

Întâlnirea a fost înnobilată de microrecitalul susținut de interpreții instrumentiști: Hergane Ruth, Sulogan Darius și Ciprian Fabio, elevi ai Liceului de Arte „Sabin Păutza” din Reșița, coordonați de prof. Lucian Voina și însoțiți de prof. drd. Cristian Roșoagă.

Evenimentul, moderat de inimosul Dan Liuț, a fost organizat de Casa de Cultură a orașului Bocșa, cu sprijinul Primăriei  și Consiliul Local, și s-a dovedit a fi o plăcută îmbinare a muzicii cu poezia la începutul unui post al bucuriei, postul nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Iar invitata de onoare, Helen Toia, s-a dovedit a fi omul potrivit pentru un eveniment cultural-artistic derulat în această perioadă, deoarece, prin scriitura propusă, îndeamnă la credință și iubire: „...clipa, timpul, omul, viața, divinitatea, toate au nevoie de iubirea ta. Restul e doar o …alergare după vânt…Eu, un suflet simplu, de undeva, dintr-un colț de lume, îți spun cu drag: speră, crede, iubește!

74643564_10157588713337999_4251400019627737088_o

 

Gabriela ȘERBAN

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei