Întâmplări și amintiri cu Velișcu Boldea!

modelmic

”Întâmplări și amintiri cu Velișcu Boldea” – sub acest generic s-a desfășurat astăzi la Școala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa, cea de-a opta ediție a simpozionului dedicat regretatului om de cultură cărășean, plecat dintre noi în urmă cu 9 ani. Manifestarea a fost precedată de un spectacol folcloric care a avut loc ieri în localitatea Bănia, de pe Valea Almăjului. 

Ca în fiecare an în jurul datei de 22 februarie ne străduim să îl aducem în conștiința oamenilor de cultură, în primul rând, pe Velișcu Boldea. Și la ediția din acest an sunt prezenți, ca de fiecare dată, oameni de cultură, prieteni și colaboratori ai lui Velișcu Boldea. Per ansamblu suntem mulțumiți de organizarea acestei ediții, considerăm că și-a atins obiectivele, l-am omagiat pe Velișcu Boldea, dar în același timp am promovat muzica și jocul popular. Considerăm că prin această manifestare s-a scris încă o pagină în istoria culturală a județului Caraș-Severin”, a declarat unul dintre organizatori, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Gheorghe Țunea.

La simpozionul, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin şi de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu”, au fost prezenți printre alții: Octavian Peptenar, Dana Bălănescu, Nicolae Sârbu, Mircea Zaberca, Ada Chisăliță, Mihai Todor, Vasile Petrica, Ion Vela, Marcu Mihail Deleanu, Petru Berbentia și Nicolae Dumitru Vlădulescu. Nu a lipsit nici văduva celui omagiat, Doina Boldea.

Pe rând, cei prezenți la simpozion au depănat amintiri despre omul de cultură omagiat, despre care directorul Teatrului de Vest din Reșița, Nicolae Dumitru Vlădulescu, spunea că refuză să creadă că nu mai este printre noi. Profesorul Octavian Peptenar, care a colaborat timp de 30 de ani cu Velișcu Boldea, la ansamblul Semenicul, a evocat hotărârea cu care acesta lupta pentru păstrarea autenticității costumului și jocului popular: ”Înaintea fiecărui turneu în străinătate, o zi întreagă membrii ansamblului îi prezentau valiza cu costume, ca să fie sigur că toate costumele sunt autentice, așa cum le-a dorit, apoi pentru fiecare dans din fiecare zonă a țării, pentru autenticitatea dansului, aducea un coregraf din zona respectivă, așa au lucrat cu noi Tita Sever sau renumitul Puiu Vasilescu”, a povestit profesorul Peptenar.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157650864247996″]

Simpozionul de astăzi a fost precedat ieri de un spectacol dedicat lui Velișcu Boldea, la care au participat 7 colective artistice: două fanfare – cea de copii și cea de adulți din Bănia, 3 ansambluri din Valea Almăjului  – Ion Luca Bănățeanu și Almăjeana din Bozovici și Cununița din Bănia, ansamblurile Reșițeana și Semenicul din Reșița.

Velișcu Boldea s-a născut în 1937, în localitatea Prilipeț și a decedat la 22 februarie 2006. De la înființarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin (fosta Casă Județeană a Creației Populare) din 1968 și până în anul 2000, când s-a pensionat, a fost managerul acestei instituții. De numele lui Velișcu Boldea se leagă înființarea unor colective artistice, cum ar fi ansamblul Semenicul, ansamblul Balada Cernei din Băile Herculane, Petniceana de la Petnic sau Ciobănașul din Băuțar. Velișcu Boldea a fost recunoscut și pentru munca depusă în calitate de coregraf, dar și pentru modul în care a pus în scenă diverse obiceiuri populare din Banatul Montan, cum ar fi măsuratul oilor sau nunta din Valea Bistrei.

Karina TINCUL

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei