INTERVIU. Luminița Jivan: „Cu cât îi merge țării mai bine, cu atât se vor îndrepta lucrurile și în județul nostru!”

jivan

Luminița Jivan a fost aleasă deputat în Parlamentul României la alegerile parlamentare din 2016, pe lista Partidului Social Democrat. Deși era poziționată pe poziția a treia de pe lista candidaților social democrați din Caraș-Severin și puțini îi dădeau șanse să obțină un mandat de parlamentar, tânăra cărășeancă a reușit să intre în parlament, datorită scorului bun din alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut, obținut de organizația PSD Caraș-Severin. Iar acest scor bun al partidului poate fi pus și pe seama faptului că, pe lista de candidați de la Camera Deputaților, s-a aflat Luminița Jivan, care, din poziția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, a ajutat foarte mulți primari din județ în vederea depunerii mai multor proiecte de investiții pentru localitățile cărășene, multe din acestea fiind și finanțate.

Reper24 a stat de vorbă cu deputatul cărășean la sfârșitul săptămânii, pentru a afla cum au decurs primele luni de mandat și care sunt concluziile primei sesiuni parlamentare.

Reper24 – Cum ați caracteriza activitatea parlamentară din punctul de vedere al atribuțiilor unui deputat în sesiunea ce tocmai s-a încheiat?

Luminița Jivan – În sesiunea februarie-iunie 2017, activitatea parlamentară s-a concentrate, în mare parte, asupra proiectelor legislative dezbătute în cadrul ședințelor de plen și a comisiilor de specialitate. De asemenea, au fost luări de cuvânt în cadrul a două ședințe și am contribuit la patru propuneri legislative, dintre care una a fost promulgată ca lege. Un singur gând mi-a călăuzit activitatea parlamentară: cu cât îi merge țării mai bine, cu atât se vor îndrepta lucrurile și în județul nostru. În sesiunea parlamentară următoare, voi expune întrebările și interpelările, alături de felul în care au fost tratate problemele județului nostru și cele ale cărășenilor.

Reper24 – Mai concret, care sunt demersurile pe care le-ați întreprins și acestea s-au materializat prin modificarea legislației?

Luminița Jivan – Pe partea legislativă, în cadrul comisiei de muncă, au avut loc instruiri și consultări cu membrii și reprezentanții confederațiilor naționale sindicale pe tema legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. De asemenea, au fost acoperite și subiecte privind majorarea cu 30% a salariilor viceprimarilor și primarilor. Pe lângă acestea, a fost discutată majorarea indemnizațiilor veteranilor de război, invalizilor și a văduvelor de război, fapt prevăzut în PL-x 124/2017 și în OUG 92/2016.

Reper24 – Legat de prezentarea problemelor de care se lovesc administrațiile publice locale cărășene și cea județeană, ne puteți exemplifica câteva din demersurile dvs.?

Luminița Jivan – În  privința răspunsurilor la întrebările puse în baza interpelărilor și a problemelor ridicate de către reprezentanții UAT-urilor, cum am promis și în campania electorală, la nivel de inițiativă legislativă sau interpelări la ministerele de resort, am sprijinit următoarele sectoare: relansarea turismului, refacerea drumurilor județene, asigurarea de noi locuri de muncă bine plătite, introducerea gazului pe tronsonul Reșița-Oravița. Au fost făcute și demersuri la Ministerul Dezvoltării, Ministerul Dialogului Social și Ministerul Energiei, demersuri ce se află în faza studiului de prefezabilitate.

Reper24 – Haideți să le luăm pe rând! Spuneți-ne, mai exact, care sunt demersurile pe care le-ați făcut pentru UAT-urile din Caraș-Severin?

Luminița Jivan – În baza documentelor prezentate de către reprezentanții UAT-urilor, au fost expuse situațiile existente, iar în urma interpelărilor făcute, au fost introduse pe lista sinteză tronsoane de drumuri care străbat mai multe comune: Cornea, Teregova, Luncavița, Fârliug, Bucoșnița, Păltiniș, Cărbunari, Ciuchici, Sasca Montană, Sichevița, Dalboșeț, Șopotu Nou și Doclin. Ca urmare a interpelărilor din aprilie 2017, pentru a nu se pierde finanțările, a fost resemnată cu ordin de ministru, lista sinteză ce vizează „lucrările în primă urgență” și așezămintele culturale. La aceste subprograme au mai fost adăugate câteva construcții noi de așezăminte culturale, alături de tronsoane noi de drumuri comunale și județene. În privința interpelărilor UAT-urilor legate de construirea unor săli de sport, am înaintat, la rândul meu, aceste interpelări prin adrese Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și Compania Națională de Investiții, cu scopul de a promova aceste obiective.

Reper24 – Caraș-Severinul are un potențial extraordinar în materie de turism. Care sunt demersurile pe care le-ați făcut pentru relansarea turismului cărășean?

Luminița Jivan – În privința relansării turismului din județul nostru, am participat la dezbateri inițiate de Ministerul Turismului și Ministerul Dialogului Social, legate de necesitatea reglementării activităților de ecoturism, de identificarea problemelor legislative în domeniul activităților specifice ecoturismului, precum și facilitarea dobândirii statutului de zonă ecoturistică a regiunilor cu acest potential, din județul Caraș-Severin. Aceste acțiuni și demersuri au ca principal rol obiectivul imediat de formulare a unui cadru general care să cuprindă politicile pentru dezvoltarea unui management durabil în industria turismului. În urma dezbaterilor, au fost înaintate adrese, ca urmare a solicitărilor cerute de la reprezentanții UAT-urilor, legate de necesitatea introducerii ca zone de ecoturism a locurilor cu potențial din județul Caraș-Severin. Asemenea regiuni, cu potential, au fost indentificate a fi parcurile naționale din Caraș-Severin.

Reper24 – Știm cu toții că starea proastă a drumurilor județene dă bătăi de cap atât șoferilor, dar și potențialilor investitori. Ne puteți spune ce demersuri parlamentare ați întreprins în acest sens?

Luminița Jivan – Problema drumurilor județene este una foarte importantă pentru noi. Starea deplorabilă în care au ajuns aceste șosele se datorează și faptului că, în ultimii ani, nu s-au prea făcut investiții considerabile, doar cârpeli. Acum este foarte greu ca noi, cei care administrăm județul, să reușim într-un timp relativ scurt să rezolvăm toate problemele acestor drumuri județene. Dar, cu multă răbdare, sunt convinsă că problema drumurilor județene din Caraș-Severin va fi pe viitor o chestiune de amintire. Am ținut să fac această precizare, deoarece toată lumea așteaptă de la noi (n. red. PSD) să reparăm aceste drumuri peste noapte. În legătură cu activitatea mea parlamentară am depus o situație a drumurile județene Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, unele tronsoane find cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Locală 2, altele urmând să facă obiectul finanțărilor din fondurile europene.

Reper24 – Că tot ați adus vorba de fondurile europene, am înțeles că săptămâna trecută ați încheiat o vizită la Parlamentul European. Ne puteți spune care a fost scopul vizitei și câteva concluzii?

Luminița Jivan – În cadrul vizitei de la Bruxelles din iulie 2017, una dintre temele abordate a fost cea legată de modalitățile de atragere de fonduri europene pentru sprijinirea turismului și culturii. Au mai avut loc, de asemenea, discuții cu doamna Constandache, șefă a departamentului de Fonduri Europene din cadrul reprezentanței permanente la Bruxelles, legate de finanțările pe fonduri europene și de noi acte de finanțare în cadrul programelor și subprogramelor. Toate problemele pe care le-am discutat cu primarii, în privința modalităților de atragere de fonduri europene, au fost prezentate la această întâlnire, iar unele dintre acestea se vor regăsi în reglementările ce vor fi făcute ca urmare a interpelărilor pe care le-am avut.

Reper24 – Concluzii, proiecte de viitor în următoarea sesiune parlamentară?

Luminița Jivan – Ca o concluzie a activității parlamentare din această sesiune, se poate conchide cu faptul că reprezentanții unităților administrativ teritoriale ce au venit la București pentru interpelări și întrebări au fost tratați cu întâietate și îndrumați în așa fel, încât majoritatea problemelor să fie soluționate. Cu toate acestea, aștept propuneri legislative cu ceea ce este necesar pentru țară și, de asemenea, pentru județ, dar și propozițiuni pentru noua sesiune parlamentară din toamnă.

Reper24 – Vă mulțumim frumos și vă dorim mult succes în următoarea sesiune parlamentară!

Luminița Jivan – Și eu vă mulțumesc!

 

Reper24

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Pingback: Un singur gând mi-a călăuzit activitatea parlamentară: cu cât îi merge țării mai bine, cu atât se vor îndrepta lucrurile și în județul nostru. | Luminita Jivan

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei