Intrarea Domnului în Ierusalim. Duminica Floriilor

 
a
În ziua de 12 aprilie, cu o săptămână înainte de Învierea Domnului, credincioșii sărbătoresc a 6-a duminică din Post, cea a Floriilor. Această sărbătoare are o mare însemnătate religioasă pentru toți credincioșii deoarece implică retrăirea intrării lui Iisus în cetatea Ierusalimului.
Celebrată în acest an cu totul altfel decât eram obișnuiți, din cauza stării de urgență din țara noastră cât și din marea majoritate a celorlalte țări europene, sărbătoarea are rădăcini adânci în istorie. Inițial, ziua era dedicată zeiței romane Flora, conform tradițiilor populare. Aceasta era considerată zeița florilor, dar și a rodirii cerealelor, pomilor fructiferi și a plantelor din grădini.
x
Conform tradițiilor, de Florii mormintele trebuie curățate și stropite cu apă sfințită. De asemenea, crucile trebuie împodobite cu flori de primăvară și cu crenguțe sfințite de salcie după care plăcinte și gogoși trebuie date de pomană,  pentru sufletele celor decedați. Obiceiurile populare transmit și că fetele nu trebuie să își spele părul în această zi.

Un alt lucru transmis în popor, este că gospodăria nu se stropește cu parfum sau cu alte obiecte moderne, ci cu apa sfințită luată de Bobotează, pentru ca membrii familiei să fie sănătoși tot anul. De asemenea, de Florii se mănâncă pește, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin și de finic de mii de oameni și aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: “Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.

s

Floriile marchează și începutul Săptămânii Patimilor, care se sfârșește odată cu sărbătoarea Învierii Domnului. Slujbele de Florii și Paște se vor desfășura în condiții speciale, fără enoriași în biserici, din cauza crizei noului coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități. Patriarhia Română a comunicat noile reguli credincioșilor și parohiilor din țară, după consultări cu oficialii Ministerului Administrațiilor și Internelor.

Dacă în cazul bărbaților, cel mai sărbătorit nume de Florii este Florin, în cazul femeilor, printre cele mai sărbătorite nume se află Viorica și Florentina. Iată lista numelor sărbătorite de Florii. Anemona, Brândușa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruț, Codruța, Crăița, Crenguța, Crina, Crinu, Crinuţa, Crizantema, Dalia, Delia Floarea Flora Florența Florentin Florentina Florica Florin Florina Garofița Gențiana Gherghina Iasmin, Iasmina, Iris, Lăcrimioara, Laur, Laura, Laurențiu, Laurian, Lauriana, Malina, Margareta, Micșunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluța, Romanița, Roza, Rozalia, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Zambila, Zambilica. Tuturor, un sincer La Mulți Ani și Sărbători fericite.

d

Același gând bun și celor care astăzi sărbătoresc Învierea Domnului: Paște fericit!

Surse foto: știrilekanalD.ro

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. imoGen

    “Celebrată în acest an cu totul altfel decât eram obișnuiți, din cauza stării de urgență din țara noastră cât și din marea majoritate a celorlalte țări europene, sărbătoarea are rădăcini adânci în istorie.”

    Iar românii nu sunt interesați că li se distruge identitatea creștină și națională.
    Ei sunt panicați că nu mai e mâncare pe rafturile magazinelor și că nu mai sunt măști în farmacii.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei