Invitație la cunoaşterea trecutului. Perspective turistice inedite în comuna Cărbunari

pesteri carbunari

O nouă acțiune s-a încheiat recent în cadrul Proiectului de Explorare și Cartare a Sifoanelor și Peșterilor Inundate de Apă din Sinclinoriul Reșița – Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, coordonatorul activităților fiind Iosif Morac, Asociația Speologică „Exploratorii”. Centrul de Educație Ecologică și Promovarea Turismului Cărbunari a fost baza de cercetare pentru 15 speologi ai organizațiilor membre Federației Române de Speologie: Asociația Speologică „Exploratorii”, Asociația Speologică „Speo-Caraș” și grupul Coada Vacii care, pe durata a câtorva zile, au studiat zona și peșterile.

Peștera Tritonilor a ajuns la peste 2.000 m dezvoltare ca urmare a noilor explorări și trecerii unei succesiuni de 13 sifoane de până la 50 m lungime și 6 m adâncime. Au mai fost explorate două galerii laterale de câteva sute de metri unde explorarea a fost momentan oprită din cauza unor porțiuni verticale ce necesită a fi escaladate în viitor. În galeria principală, străbătută de cursul de apă subterană, explorările au fost oprite din cauza epuizării fizice a scafandrilor și a aerului din butelii. Speologii-scafandri au depășit mai multe lacuri și cascade de până la 5 m înălțime, transportând cu ei echipamentele necesare. Explorarea a durat peste 8 ore în apa rece și condițiile dificile din punct de vedere geomorfologic, fiind numeroase muchiile ascuțite de calcar care taie neoprenul și alte echipamente de protecție a scafandrilor.

Peștera din Valea Cornetului este o altă realizare importantă a speologilor în weekendul ce tocmai a trecut pentru că de numele acesteia se leagă și descoperirile arheologice din anii precedenți. Au fost explorați aproximativ 30 m, peștera ajungând în urma acestei explorări la peste 80 m dezvoltare. Galeria inundată continuă și va fi explorată în expedițiile viitoare ale speologilor bănățeni.

În zona intrării speologii au descoperit în trecut două fragmente ceramice din neoliticul timpuriu aparţinând etapelor II-IIIB ale culturii Starčevo Criş (cca. 5.000 – 4.500 î.e.n.), faţă de prezent având o vechime de 6.500-7.000 de ani.

În ultimii ani, localitatea Cărbunari s-a remarcat prin tot mai multe descoperiri de peșteri, unele fiind de dimensiuni mari de la câteva sute de metri, la peste 2.000 m. Am convingerea că activitatea începută cu perseverență ne va oferi multe surprize în continuare. Localitatea Cărbunari are perspective de a deveni o destinație interesantă pentru activități speologice, vizitarea de peșteri, văi carstice și alte forme geomorfologice de interes turistic. Vom sprijini Primăria Cărbunari pentru dezvoltarea unor proiecte în acest sens”, a declarat președintele Federației Române de Speologie, Bogdan Bădescu.

fragmente ceramice

Descoperirea are importanţa ei pentru că în zonă nu a fost semnalată prezenţa neoliticului timpuriu, iar cercetarea poate fi extinsă.

Cioburile descoperite pot însemna două lucruri: 1. Vânători aflaţi în urmărirea animalelor au folosit peştera pentru adăpost de etapă de vânătoare, prilej cu care au spart un vas accidental. 2. Undeva afară, aproape de peşteră, pe o terasă protejată de viituri poate fi o mică aşezare neolitică (2-5 case) de unde proveneau cei care la intrarea în peşteră au spart vasul sau vasele”, declară prof. Sorin Petrescu, arheolog.

Mulțumiți de activitatea speologică din Munții Locvei s-au declarat și speologii orăvițeni de la Asociația Speologică „Speo-Caraș”, care au făcut parte din echipa de exploratori la acțiunile din zona comunei Cărbunari.

Minivacanța de 1 Mai a fost un prilej de acțiuni umăr la umăr ale speologilor din Banat și nu numai.Timp de câteva zile, într-o tabără comună la Cărbunari, speologii s-au întâlnit din nou pentru cercetare și notificări ale unor vechi și noi cavități. Entuziasmul, prietenia și buna colaborare au fost caracteristicile principale ale acestei întâlniri. Asociația Speo-Caraș Oravița, Asociația Exploratorii Reșița, Prusik Timișoara și o echipă de scafandrii și-au strâns mâinile în această acțiune comună”, a declarat reprezentantul Speo-Caraș, Gigi Chiran.

În Caraș-Severin mai avem din această perioadă descoperiri în Clisura Dunării, la Peștera Hoţilor de la Băile Herculane, la Peștera cu Abri şi Peștera la Hoţu din zona Anina.

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei